středa 26. září 2018

Článek ovoněný vůní jablek

Nedávno jsem se vás ptala na Facebooku anketou (hrozně jsem tu funkci chtěla vyzkoušet :D), zda by jste rádi článek zaměřený na tvoření z jablek (jako jsme tu už měli Cuketa a zase cuketa). Samozřejmě bylo jednorázově zvoleno ano a já byla ráda, že je o tenhle článek zájem!

Miluju jablka, fakt, hrozně moc. Vždy se těším na jejich sezónu! Naštěstí jich mám vždy velký přísun díky spoustě stromů u nás na zahradě. Teda, když se zrovna urodí. Loni nebylo nic :( Naštěstí letos se poštěstilo. I když bylo sucho, jablíčka se urodily. Sice jsou malinké, ale pro mě je hlavní, že jsou!


Tento článek bude nadupaný inspirací a i recepty! Buď přímo zde ve článku nebo odkaz, kde recept najdete. Protože věřím, že je zde spousta kuchařů začátečníků, zmíním zde i recepty na klasiky jako je jablečná přesnídávka nebo pečený jablečný čaj.

Ač se to někomu může zdát zvláštní, jablka se dají použít i na slano - do salátů, kari omáček, sendvičů, kečupu... Já tu však zmíním jen použití na sladko. Musím se přiznat, že na slano mi to moc nejede. Ale abych vás neochudila i o nějakou slanou inspiraci, hodím vám sem nějaké odkazy.


Kuřecí na kari s jablíčky




(fotky u slaných dobrot jsou stazené z internetu, zbytek je má tvorba)

A teď moje oblíbenější část, a to ta sladká. Nejdřív si tu zmíníme recepty, které už najdete na blogu. Protože by jich byla spousta, přikládám zde seznam a pouze některé vyzdvihnu s fotkou.

















A teď jdeme k takové té klasice - jablečná přesnídávka, křížaly a trochu neobvyklý pečený jablečný čaj. Nemusíte se ničeho bát, vše je velmi jednoduché :)

Jablečná přesnídávka
- doba přípravy: 2,5h (1hod příprava + 1 hod vaření + 0,5hod zavaření)
- náročnost: střední
- porce: 7 malé skleničky od přesnídávky

Ingredience
2,5kg očištěných jablek
100g třtinového cukru
1 220ml vody
40g vanilkového pudinkového prášku


Postup
Jablka si očistíme od jádřinců i od šlupek. Nakrájíme na menší kousky. Dáme do velkého hrnce, kde je zalijeme 1l vody a vaříme do změknutí (20-30 minut). Poté je rozmixujeme do hladka, přidáme cukr (podle chuti, záleží, jak budou jablíčka sladké sami o sobě) a pudinkový prášek, který jsme si rozmíchali ve zbytku vody. Vaříme do zhoustnutí. Pomocí trychtýře plníme skleničky (abychom je z venku neupatlali). Sterilizujeme.

Sterilizace
Do velkého hrnce si dáme vařit vodu, hrnec je zakrytý pokličkou. Až voda vše, dáme všechny skleničky do hrnce, přikryjeme pokličkou a vaříme 20 minut. Voda by měla být max do půlky skleniček. Poté je opatrně pomocí chňapek vyndáme a necháme vychladnout. Uklidíme do chladnějšího místa (sklep, špajzka).

Křížaly
- doba přípravy: 30 minut příprava + 8-10 hodin sušení
- náročnost: lehká
- porce: cca 150-200g na sušičku


Postup
Libovolné množství jablek si omyjeme, očistíme od jadřinců a nakrájíme na plátky. Ty poté skládáme do sušičky a sušíme dle návodu (my máme myslím 55°C 6-8 hodin podle tloušťky plátků). Ekvivalent může být sušení na sluníčku, půdě nebo v troubě. Tam se ale časy budou lišit.

K televizi na chroupání místo brambůrek ideální.

Jablečný pečený čaj
- doba přípravy: 2 hodiny (1hod příprava + 1hod pečení)
- náročnost: lehká
- porce: 4-5 malých skleniček

Ingredience
2kg očištěných jablek
100g třtinového cukru
1 velký citrón
2 lžíce skořice
1/2 balení koření na punč (nebo jednotlivě badyán, hřebíček..)
rum dle chuti


Postup
Jablka si očistíme od jádřinců a nakrájíme na kostičky. Citrón včetně kůry nakrájíme na kousky. Dáme společně do velké zapékací mísy, zasypeme cukrem, kořením a promícháme. Zakonec dle chuti přidáme rum a dáme péct na 200°C než budou jablka měkká a pustí šťávu. Dáme do čistých sklenic, zaděláme a buď otočíme víčkem dolů nebo sterilizujeme (zavaříme). 

Výborně se hodí jako Vánoční dárek! Já loni pečeným čajem obdarovala babičky a dědoušky. Stačí koupit hezké sklenice s víčky v Orionu za pár korun, obmotat nějakou stužkou a uvidíte, jakou udělá parádu.

A tip, když už opravdu nevíte co s jablky...

Zavařená strouhaná jablka
- doba přípravy: 1,5 hodiny (1hod příprava + 0,5hod sterilizace)
- náročnost: lehká
- porce: 4 velké sklenice


Postup
Jablka si očistíme od jadřinců. Nastrouháme na hrubo vnitřkem dovnitř, šlupka nám zbyde (ale klidně můžete nastrouhat i se šlupkou, ale jablka před tím omyjte!). Čisté sklenice plníme jablky a jejich šťávou. Pořádně směs umačkáme, aby tam nebyly žádné vzduchové bubliny a sterilizujeme 30 minut.


Sklenice můžete poté kdykoliv vytáhnout a použít směs například do buchty nebo štrůdlu. Já zrovna dneska jednu rozdělala a vytvořila z ní jablečný kremšnit, který najdete výše. Už se na něj moc těším!

Tak, to by bylo pro dnešní článek vše. Doufám, že jste načerpali nějakou inspiraci, protože myslím, že jsem se snažila a dala vám ji celkem hodně :) Taky mi článek dal zabrat a jsem obzvlášť pyšná na úvodní fotku! Co si myslíte o ní vy? Jak se vám líbí?

Určitě mi do komentářů napiště, jaký články by jste v dohledné době uvítali. Zda by jste chtěli i nějaké tlachání o podzimu nebo nějak podzimně lazené články. Já se na vás budu těšit zase příště ♥

Pa, Míša.

Jaký recept vás nejvíce zaujal? Jak vy nejraději zpracováváte jablka?


Sociální sítě:
Facebook stránka - https://www.facebook.com/wantbefitm/
Instagram účet - https://www.instagram.com/wantbefitm/


Moc děkuji za jakoukoliv odezvu a podporu

26 komentářů:

  1. Přidám jeden slaný recept - kuřecí játra s jablky (http://werka13.blog.cz/1611/kureci-jatra-s-jablky).
    Jinak je z jablek u nás nejoblíbenější závin, řezy ze strouhaných jablek (http://werka13.blog.cz/1604/rezy-ze-strouhanych-jablek), jablečný pudink (http://werka13.blog.cz/1808/jablecny-pudink) a muffiny (třeba tyhle - http://werka13.blog.cz/1703/korenene-ovesne-muffiny-s-jablky)
    Hezký podzim

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedivím se, že je závin nejoblíbenější, taky ho doma milujeme :) Z podobného tvého jablečného pudinku dělám jablečný dort s piškotama :) Děkuji, i tobě!

      Vymazat
  2. Taky jablka miluju, ale buď samotná anebo se skořicí a cukrem :D Pak teda ještě klasiku jako štrůdl, crumble, obrácenej koláč a tak, ale na slano bych je nikdy nezvládla :D

    Karolína & Korea v Česku

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jooo, se skořicí a cukrem jsou luxusní! Mám ráda náplň do štrůdlu jenom tak na chuť :D Nad crumblem přemýšlím už dlouho :) Asi se do něj komečně už pustím! Taky mi na slano moc nechutnají :D :D

      Vymazat
  3. Tak to jsme na tom stejně :D Mám tu haldu jablek a hrušek a taky už něco vymýšlím na blog :D V pondělí jsem upekla koláč, který už je pryč. O víkendu jsem dělala přesnídávku. Teď se chystám na crumble a asi vyzkouším tu tvojí granolu, ta se mi moc líbí :)
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Člověk musí užívat sezónu, dokuď je :) Přesnídávka je naposto boží! To jsem ráda, že Tě zaujala ♥ Ať se kdyžtak povede! :)

      Vymazat
  4. Spojení kari a jablek mě poměrně zaujalo, zajímalo by mě, jak to chutná. :) Já jablka mám moc ráda, nicméně všechny různé recepty s nimi mě už po nějaké době asi omrzely, nebo jsem jich přejedená? :D Nevím, ale něco si vždy dám, jen to nesmí být často.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jablko se tam celkem rozvařiloa a žádnou zásadní chuť jsem tam necítila :) Počkej, až nebude sezóna, jak se ti bude po jablečých dobrotách stýskat :D :D To chápu :)

      Vymazat
  5. Taky mám ráda recepty z jablek:) Sice více z banánů, ale třeba štrúdl úplně zbožňuji! :) A nějaké koláčky taky i přesnídávky! Asi si ji podle tebe udělám! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To u mě vedou jablka na plné čáře! :) Štrůdl je láska ♥ Tak ať se povede! Až na tu dřinu je hrozně jednoduchá :)

      Vymazat
  6. Mnaaam Jezis všechno vypadá skvěle! Granolou jsi mi připomněla ze jsem ji chtela asi uz 5x udelat a křížaly tak ty musím udelat. Ty se u nás ji po kilech :D založila jsem si blog, kam budu také dávat recepty o vaření. Uz tam mám jeden na dynovou polévku, tak kdyby jsi mela zájem, budu rada za navštíveni! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc moc Ti děkuju ♥ Tak hurá do ní :) Tvé chutové buňky Ti určitě poděkují! :D :) Určitě se ráda podívám a podpořím začínající blogerku ♥

      Vymazat
  7. ah, tolko dobrych veci a tak malo casu :D obcas ma mrzi, ze nemame zahradu, z ktorej by sme pozbierali zopar kil jablk, ale potom si zas poviem, ze co by sme sakra s tolkymi jablkami robili. podla mna by ma velmi rychlo unavilo musiet davat do vsetkeho jablka len preto, aby sme sa ich zbavili. je mozne, ze nejake dostaneme od babky, ked k nej teraz na jesen pojdeme, takze niektore z tychto receptov sa posnazim vyskusat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Člověk si je může uskladnit i na zimu :) Někde ve sklepě a může si je dopřávat po celou zimu :) Já jsem ráda, že máme jabloně. Sice je s tím zpracováním spousta práce, ale i tak jsem za tu úrodu moc ráda! Tak ať se případný recept povede ♥ :)

      Vymazat
  8. Mňam jablčka! V šalate ich milujem, alebo s arašidovým maslom ako snack, ale kľudne aj samotné :)
    THE NOELA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V salátě mě moc nelákají, ale s arašídovým máslem jsou skvělá ♥

      Vymazat
  9. Teda ty jablíčko opravdu hodně miluješ! Já mám jablka ráda, ale nejsem jimi tak posedlá :D Ale děkuju za tipy. Za mě je stejně nejlepší štrůdl :D

    Gabux

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To víš, máme jich plnou zahradu :) To já taky ne, ale člověk to musí využít, když jsou k dostání :) Ten je sázka na jistotu, vždycky!

      Vymazat
  10. Všechny ty dobroty a recepty vypadají naprosto skvěle :) Nám se taky letos urodilo jablek, takže se ráda nechám inspirovat :) Zrovna dneska jsme dělali štrůdl :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že se Ti článek líbí ♥ Také jsem ho pekla - akorát v sobotu :) A moc Ti děkuju za pochvalu!

      Vymazat
  11. Zrovna nedávno jsem si na procházce utrhla pár jablíček a řekla jsem si, že by na štrůdl byly úplně ideální! A víš co, udělala si mi šílenou chuť na kari! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? :D Ale je pravda, že teď teplé kari člověka krásně prohřeje, jak je venku taková zima :)

      Vymazat
  12. Dneska jsme si několik jablek nasbírali, jelikož zbytek z úrody jde většinou do moštu, ze kterého se mi bohužel dělá zle, takže jsme si s maminkou pár uloupili na to domácí kuchtění. Většinu asi zavaříme, ale jsem ti vděčná za přísun tolika receptů! Rozhodně z těch jablek musím udělat i něco jiného. Nejvíce mě zaujal ten pečený čaj, tak uvidíme, snad se povede. ♥
    Jinak úvodní fotka je opravdu pěkná!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám mošt moc ráda a babička mi slíbila nějaký litr za to, že jsem ji pomáhala jabloně očesávat :) Už se na něj moc těším. Moc Ti děkuju ♥ Na zavařeninách je super, že má člověk domácí ovoce, kdykoliv si vzpomene :) Rádo se stalo! ♥ Já moc děkuju za tak milý komentář :) Určitě, hlavně je to celkem i bez práce a snadné :) Jéé, moc děkuji za zmínku! Také se mi obrázek moc líbí :)

      Vymazat
  13. Ja milujem všetko s jablkami ♥ Pre mňa jednoznačne ideálne recepty na jeseň ✿

    Blog de la Licorne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si taky myslím :) Měla bych si ještě natrhat pár jablek do zásoby na zimu, abych pak nemusela kupovat hnusy z obchodu ♥

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥