středa 8. srpna 2018

Cuketa a zase ta cuketa

Vítejte u nového článku! ♥

Tentokrát jsem inspiraci našla u Maris v jejích Cuketových lodičkách. Je tu vlastně sezóna cuket (a všech dalších plodů) a člověk už neví, co s ní. Určitě i vy jste zásobování ze všech stran nebo si ji kupujete za velmi levno v obchodech (viděla jsem kilo i za 16kč - to ani mrkev není tak levná :D). Co však z ní uvařit? V dnešním článku se můžete těšit na spoustu tipů ode mě, které jsem posbírala všude možně a ani nebudou chybět nějaké recepty. 

Proč je cuketa super? Je složená hlavně z vody a má velmi málo kalorií (20 kcal na 100g). A víte o tom, že je to letní dýně?  Také obsahuje vitamín A, B, C i E. Z minerálů je to poté hořčík, vápník nebo železo. Díky přítomné vláknině podporuje činnost střev, což přispívá imunitnímu systému. Hlavně nedávejte pryč šlupku! Právě v ní se nachází všechny ty cenné látky.

Že jste to vy, snažila jsem se najít a vyzkoušet i nějaké slané recepty :D Tak jo, a protože tu jsou hlavně sladké recepty, začneme tou slanou ispirací.

I když některé tipy budete znát, stejně je tu chci zmínit. Třeba jste si jen na to dlouho nevzpomněli a dostanete na to chuť.


Bramboráky
Jednodušše část strouhaných brambor nahradíte strouhanou cuketou. Těsto bude stále výborné a méně kalorické, protože cuketa má méně kalorií než brambory. Zde na blogu můžete už najít recept na Cuketové bramboráky se zeleninovou směsí.

K masu
Přiznám se, že tenhle tip jsem našla u své babičky (tímto jí zdravím, jestli článek bude číst ♥). Není nic jednodužšího než přidat na kousky nakrájenou cuketu k okořeněnému masu a společně podusit. Cuketa do sebe natáhne chuť masa a jídlo dobře nabude na objemu.


Do masa
I tento způsob jsem viděla u babičky. Jednoduše přidáte například ke směsi do lasagní trochu nastrouhané cukety a je to. Nebo do směsi na plněné slané palačinky či do tortil.

Plněná cuketa
Tohle určitě znáte - velké cukety se přímo nabízejí k vydlabání a naplnění. V náplni se meze nekladou.  Jeden recept na plněné Zapékané cukety tu už najdete. Já vám tu pro inspiraci přidám  nový recept, který jsme dělali s přítele a u nás teda zabodoval.

Plněná cuketa mletým masem
k nedělnímu obědu recept jako dělaný, nejlépe s pečivem či bramborami
- doba přípravy: 70 minut ( 30 min příprava + 40 min pečení)
- náročnost: lehká
- porce: 4

  • 1 obří cuketa
  • 500g mletého vepřového masa
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce celozrnné mouky
  • 1 vejce
  • 100 - 150g eidamu
  • lžíce rajčatového protlaku
  • lžíce kečupu
  • lžíce řepkového oleje
  • koření (sladká paprika, rozmarýn, bazalka)

Na oleji osmahneme očištěnou a nakrájenou cibuli na kostičky a česnek na plátky. Přidáme maso a podusíme. Z cukety vydlabeme semena a trochu i dužiny navíc, kterou přidáme k masu. Ochutíme kořením, přidáme rajčatový protlak a kečup. Až směs trochu vychladne, přidáme vejce a mouku. Pořádně promícháme a připravenou směsí naplníme obě půlky cukety, zasypeme sýrem a dáme péct na 200°C 35-40 minut. Cukety podlejváme vodou.

Lasagně
Tento recept tedy ještě vyzkoušený nemám, ale musím se přiznat, že mě velmi zaujmul. Místo těstovin lasagní použít pláty nakrájené a vody zbavené cukety. Byla bych moc ráda, kdyby jste mi dali vědět, zda jste tento způsob využití také vyzkoušeli a jestli máte na doporučení nějaký dobrý recept. 

Grill
Období grilování je tady. Musím říct, že jsme dřív vždy grilovali jenom maso nebo ryby. Jednou jedinkrát jsem měla grilovanou kukuřici. Po tom, co jsem ale ochutnala grilovanou cuketu jí budu dělat určitě častěji :) Zase jednoduchý recept, který vám tu ukážu. Pokud máte chuť na grilovanou cuketu jako já a nemáte grill, i trouba dobře poslouží!

Grilovaná cuketa
jako příloha k masu či jako chuťovka na večer
- doba přípravy: 30 minut ( 10min příprava + 20 min pečení)
- náročnost: lehká
- porce: 1-2

  • 1 mladá cuketa
  • lžíce řepkového oleje
  • 2 lžíce koření dle chuti (grilovací, na grilovanou zeleninu, čína...)


Cuketu si opláchneme a nakrájíme na tenké plátky (cca 3-5mm). Dáme do misky a zalijeme olejem a posypeme kořením a pořádně promícháme. Vyložíme na plech vystlaný pečícím papírem a pečeme na 180°C 20 minut.

Polévka
Zde také nemám nic vyzkoušeného, ale teta ji umí výbornou!

Slaný koláč (nádivka)
Tuhle dobrotu jsem také vyzkoušela u babičky a dokonce jsem ji poprosila o recept! Budu se muset do něj pustit.  Kromě strouhané cukety v koláči nechybí ani sýr, šunka, vajíčka a nějaké ta špaldová mouka a koření.

Čalamáda, zavařenina



Do buchet
Není nic snažšího, než přidat nastrouhanou cuketu do buchet. Propůjčí jí úžasnou vláčnost. Receptů existuje spousta. Zde na blogu najdete například Cuketovou buchtu nebo Cuketový makovec.

Proteinový cuketový koláč s krémem a hořkou čokoládou.

Muffiny
Opravdu se dá nastrouhaná cuketa přidat skoro kamkoliv, i do muffinů či mugcake. Tady máte jeden můj dle mého opravdu povedený recept na Cuketový koláček s mandlovým krémem.

Cuketový koláč s mandlovým krémem
skvělá snídaně připravená z večera do letních rán
- doba přípravy: 60 minut ( 20 min příprava + 40 min pečení + odležení)
- náročnost: střední
- porce: 1
Všechny druhou mouk od špaldové přes kokosovou k pohankové, umělé sladidla a mnoho dalšího můžete najít za skvělé ceny na RageFitness. Při použití kódu MS5 dostanete navíc 5% slevu na celý nákup! :)


Smícháme si v misce pohankovou mouku, třtinový cukr, kokosovou mouku a prášek do pečiva. Poté přidáme najemno nastrouhanou cuketu, vejce, jogurt a vodu dle potřeby. Pečeme v malé formě na 180°C 40 minut. Až koláček vychladne, připravíme si na něj krém. Zakysanou smetanu smícháme s mandlovým máslem a želatinou. Koláč rozřízneme napůl a pomažeme krémem. Přiklopíme druhou půlkou a zbytek krému namažeme navrch. Můžeme ozdobit libovolným ovocem. Dáme odležet do lednice.


Ovesná kaše
Ano, i sem se to dá. Kašička po přidání krásně nabude. A nebojte, vůbec tam cuketa není cítit! Určitě bych pro vás ráda připravila recept ♥ Uvidíme :)


Kakaová cuketová kaše s malinama, arašídovým máslem s bílou čokoládou a vlašskýma ořechama.

Tak jo, to by bylo pro dnešní článek vše, já moc doufám, že se vám líbil :) A našli jste v něm jaké užitečné tipy, co s cuketou. Mě se moc hezky pro vás psal ♥ Příště se uvidíme u nákupního článku :)
Pa, Míša.

Co vy rádi připravujete z cukety?


Pokud se Ti recept, fotka či má tvorba líbí, moc mě potěší Tvůj komentář na blogu či přidání se k mým pravidelným čtenářům, like na FB stránce, odběr na Youtube nebo follow na instagramu :)

  Sociální sítě:
Facebook stránka - https://www.facebook.com/wantbefitm/
Instagram účet - https://www.instagram.com/wantbefitm/

Moc děkuji za jakoukoliv odezvu a podporu

22 komentářů:

  1. Grilovanou nebo pečenou cuketu mám ráda! I buchty z cuket! V kaši, ani plněná u mě nezabodovala, ale ty tvé vypadají strašně božsky! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc Ti děkuju Kubi ♥ V buchtě je opravdu skvělá, dělá ji krásně vláčnou :)

      Vymazat
  2. Jé jsem ráda, že ti můj článek posloužil jako inspirace, potěšilo mě to :) cuket máme opravdu plno a mamka často peče cuketový perník, vůbec bych nepoznala, že v něm ta cuketa je, chutná výborně :) do ovesné kaše jsem si ji taky jednou zkoušela dávat, ale to mi moc nechutnalo, raději mám obyčejnou :) ty bramboráky bych mohla vyzkoušet :)

    Maris Novotná

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě moc těší ♥ To máš naprostou pravdu! Já na tom mám hlavně ráda, že má málo kalorií a kaši přidá na objemu :) Určitě je vyzkoušej! Vůbec ji tam nepoznáš :)

      Vymazat
  3. Tenhle článek ukážu asi babičce. Já osobně cuketu nejím, ale úplně mě děsí, kolik se ji letos narodilo a jak obří jsou :D

    Gabux

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to mám velikou radost! :D :) To máš naprostou pravdu, ale cuket se každoročně urodí hrozně moc mi přijde :D

      Vymazat
  4. Super, cuket máme doma hodně, takže se recepty rozhodně hodí :) já jsem dělala třeba cuketovou buchtu a zapečenou cuketu :)
    MyGoldenMind

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě moc těší ♥ Šikulka :) Také bych měla udělat další buchtu, ty jsou výborné :)

      Vymazat
  5. Všechno to vypadá moc dobře! Mně si stačí dát teda cuketu jednou za rok, pak by mi už asi nechutnala, ale kdyby mi to takhle někdo připravil, tak bych asi zvládla na posezení všechno:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc moc Ti děkuji, jsi milá ♥ Přítel to má stejně, že si ji dá rád tak jednou za rok :D To mě těší, že se Ti takhle líbí mé recepty s fotkami :)

      Vymazat
  6. Týjo, to je neuvěřitelný, na kolik způsobů jde udělat cuketa. Já jí ráda nemám, nikdy jsem si k ní nenašla cestu, ale jako všechno vypadá hodně dobře. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to jsem ani nevypsala všechny :) To chápu, ne každému zachutná. Já k ní hledala lásku dva roky :) Děkuji moc Jani ♥♥

      Vymazat
  7. Cuketu miluju, dá se z ní udělat takových věcí, že člověk jenom čučí. Mám ráda cuketovou buchtu nebo cuketu na grilu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě, líbí se mi, jak se dá dát skoro kamkoliv :) Mám to úplně stejně :)

      Vymazat
  8. cuketu mam velmi rada, ale teda priznavam sa, ze do pecenia sladkeho som ju este nepouzila a pravdupovediac som k tomu celkom skepticka :D najradse ju mam ako len tak opecene kolieska ako prilohu k nejakemu masu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neboj, i já jsem byla, ale nemusíš se ničeho bát :) Vůbec tam není cítit a dělá buchtu krásně vláčnou :) To já na ni v tomto stylu musím mít chuť :)

      Vymazat
  9. Opravdu super článek! Zrovna dneska jsem dělala cuketové bramboráky. Recepty na sladko jsem ještě nezkoušela, ale vím, že babička už s cuketou pekla a všechno to bylo moc dobré. Určitě vyzkouším recept s ovesnou kaší :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc Ti děkuji :) ♥ Určitě ji zkus i na sladko, stojí to za to. V chuti jí vůbec nepoznáš :)

      Vymazat
  10. Cuketa i zmíněná dýně patří k mým oblíbeným surovinám. Z cukety dělám nejčastěji "bramboráky" nebo polévku. Ta je úplně jednoduchá. Nakrájíš cuketu na kostky, dáš na plech a posypeš kořením třeba na grilování nebo vegetou. Pečeš v troubě do změknutí. Pak si kostky přendáš do nádoby na mixování a rozmixuješ, v případě že je moc hustá přidáš vodu nebo smetanu. Cuketové lasange jsem zkoušela nedávno, opravdu se dají těstovinové pláty skvěle nahradit cuketou a pak postupuješ jak jsi zvyklá. Pochválil to i chlap, který cuketu nesnáší! :D TeĎ se chystám na cuketovou pizzu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé tak teď jsi mě úplně navnadila na tu polévku! Zrovna jednu cuketu tu ještě mám, tak ji asi vyzkouším :) Moc Ti děkuji ta tipy a rady ♥

      Vymazat
  11. Já už taky z cukety dělala kde co - myslím, že každé léto jsem dávala na blog nějaký recept na využití. Až letos se nám cukety díky vedru moc neurodily, tak jsem neměla důvod vymýšlet nic nového a jela jsem staré osvědčené recepty ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To babičce se jich urodilo dost i přes to teplo, ikdyž je pravda, že dříve jí bývalo víc. Ale je jí pořád spousta. To chápu, když jí má člověk omezené množství, radši udělá vyzkoušené dobré klasiky než zkoušet něco nového :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥