čtvrtek 5. července 2018

Pražský vegan piknik

Ahoj ♥
Dneska bych vám tu chtěla napsat o našem výletě do Prahy. Vůbec jsem nečekala, že by přítel jel se mnou na vegan piknik. On, takový masožravec :D Sice měl trochu blbé kecy, ale vydržel tam se mnou asi 3h! Tohle už byl můj třetí veganský piknik. O těch prvních dvou v Hradci Králové si můžete počíst zde a zde. Také pár rad, na co myslet, když pořádáte piknik nebo se nějakého zůčastňujete najdete zde.

Piknik pořádala kamarádka, takže jsem si řekla, že se tam za ní pojedeme podívat a podpořit :) Jeli jsme s přítelem vlakem. Vstávala jsem v 6, abych stihla všechno. A stejně se mi to moc nedařilo a stíhali jsme tak tak :D Potřebovala jsem všechny dobroty nafotit a nakonec vše sbalit. 

 
Nejdřív jsme dojeli autem do České Třebové a od tamtuď Regiojetem přímo do Prahy. Platili jsme za oba tam i zpět, s mojí isic kartou 550kč. Což si myslím, že je slušné :) Cesta byla v pořádku. V Praze jsme všude chodili pěšky, takže teď nemám vtipné historky z MHD, díkybohu. Do Prahy jsme dorazili v 10h, kdy měl být také oficiální začátek pikniku. Což nebyl :D Piknik byl v Riegrových sadech, do kterých jsme došli pomocí map. Trvalo to asi 20 min, takže to bylo opravdu kousek od hlavního nádraží. Alex na instragramu postovala, že budou mít trochu zpoždění a že upřesní přesné místo v parku. Takže jsme si na chvíli s přítelem sedli na lavičku a čekali, co bude dál. Začínalo být hrozně teplo :D A my si nevzali kraťasy, protože hlásili jen nějakých 20°C.


Nakonec do stories přidala, že budou na vyhlídce. A my úplně aha :D Naštěstí i tam nás dokázali google mapy dovést! Ale přišlo nám, že toto místo bylo zvolené trochu nevhodně - bylo totiž z kopečka. My zrovna seděli proti kopečku, takže to nebylo nic pohodlného. 


Když jsme přišli, Alex nás mile přivítala a takhle vítala všechny. To bylo moc hezké :) Vyskládali jsme naše dobroty a začali sami ochutnávat. Ráno jsme moc nesnídali. Ještě že tak! Takových dobrot. Když jsme se s Alex vítali, zrovna jedla nějaký čokoládový muffin a říkala, ať ho rozhodně zkusíme, že je výborný. Takže jsem po něm hned šáhla a chybu jsem rozhodně neudělala! 


buchta s makovou náplní

čokoládový muffin

Dále bylo k ochutnání například brownies (které jsem už nestihla, fňuk), třešňová bublanina, borůvkové muffiny, koláč se želé, jablečný koláč, buchty s makovou náplní, skořicové rolky, čestvé borůvky, jablka či meloun. Ze slaných tu byl například žitný chléb, 2 druhy hummusu, kapr s bramborovým salátem, kuskusové kari, žampionový quiche,  tousty s vegan sýrem a jablkem nebo čerstvá zelenina. Skoro všechny tyto věci jsem vyzkoušela, taky jsem z toho byla úplně přejezená :D


Ze sladkých mi nejvíce chutnal koláč se želé a ze slaných bramborový salát. Musím říct, že toho "kapra" jsem se bála - aby to nebyl nějaký celer v řase nebo tak, ale uvnitř bylo nějaké "maso", takže to nebylo tak hrozné, jak jsem čekala :) 




V 11h měla Alex řeč, kde nás ještě znovu všechny přivítala a "zahájila" piknik, ikdyž už byl v plném proudu :D Bylo od ní moc hezké, že ke všem chodila a s každým se bavila. 

Foto z vítání, k nám byla bohužel zády :)

Byli jsme tam do půl 2 a protože náš vlak jel zpátky v 17:38, rozhodli (nebo spíš já :D) si zahrát aspoň jeden skrytý příběh (o co jde a recenze zde). Tentokrát jsme zvolili příběh Golemovo řádění a za nás pecka. Vůbec bych nevěřila, kolik najdeme cca jen na 2km věcí spojených v Golemem. Všimli jsme si věcí, kterých bychom si normálně vůbec nevšimli.



Počasí nám opravdu vyšlo. Možná bychom se ani nebránili, kdyby bylo o 5°C méně. Domů jsme přijeli celkem spálení :D Sešlo se nás tak kolem 20-30, což si myslím, že je dost slušné. A teď k tomu, co jsem připravila já :) Příprava mi celkem se vším všudy zabrala 2h, čemuž se mi ani nechce věřit :D Ze sladkého jsem připravila jablečný koláč (aneb první použití mé nové formy ♥) a sušenky gopináty. Ze slaného jsem udělala paštiku a žitný chléb, na který už recept na blogu najdete tady. Chléb zmizel jako první a i o koláč byl celkem zájem :) Sušenky se snědli skoro všechny, akorát ta paštika už takové slávy nedosáhla. Skoro celou jsem si ji dovezla domů :D Proto sem na ni ani nebudu dávat recept, ale kdyby ji chtěl někdo zkusit sám a ohodnotit, dělala jsem ji podle tohoto receptu.

žitný chléb

paštika

Jablečný koláč zdroj

- doba přípravy: 90 min (30min odležení těsta + 40min pečení + 20min příprava)
- náročnost: střední 
- porce: 8

Ingredience
2 hrnky hladké špaldové mouky
lžíce třtinového cukru
1/2 lžičky soli
1/3 hrnku vody
1/3 hrnku řepkového oleje 

4 jablka
citrónová šťáva
2 lžíce třtinového cukru
1-2 lžičky skořice


Postup
Smícháme si mouku, sůl a třtinový cukr. Poté pomalu přidáváme vodu s olejem a zpracujeme rukama. Dáme na půl hoďky odležet do lednice. Mezitím si připravíme náplň. Jablka opláchneme a kdo chce, může zbavit šlupky. Jedno jablko nakrájíme na plátky a dáme bokem, zbytek nastrouháme na hrubo. K nastrouhané směsi přidáme třtinový cukr, skořici a citrónovou šťávu. 2/3 těsta z lednice vyválíme a dáme do koláčové formy. Přečuhující okraje odstaníme. Na dno poklademe plátky jablka a přikryjeme nastrouhanou směsí, uhladíme. Nakonec ze zbytku těsta vytvoříme mřížku nebo cokoliv chceme a dáme péct na 180°C 40 minut.

Gopináty zdroj

- doba přípravy: 50 min (10min odležení datlí + 20min pečení + 20min příprava)
- náročnost: lehká
- porce: 16

Ingredience
200g datli
hrnek ovesných vloček
1/2 hrnku žitné mouky
lžíce kakaa
lžička skořice


Postup
Datle si zkontrolujeme jestli nemají v sobě žádnou pecku a zalijeme vroucí vodou, necháme odstát 10 min. Poté si slijeme vodu a buď směs můžeme dát do mixéru nebo jestli jste líní jako já, bude vám stačit vaše ruka. Přidáme zbytek ingrediencí a pořádně rukama rozmačkáme (rozmixujeme), aby směs držela. Na plech vyložený pečícím papírem děláme kuličky, které splácneme do tvaru sušenek a pečeme na 180°C 20 minut.

Tak já doufám, že se vám dnešní článek líbil. I veganské jídlo může být dobré :) Ale ze mě vegan nikdy nebude. Ráda si jednou za čas připravím něco veganského, ale vajíčka a tvaroh a grilovačky jsou život :D Užívejte dnešní svátek!
Pa, Míša :-*

Vaříte či pečete někdy vegansky? Jaký je vás názor na veganství? Máte nějakou oblíbenou veganskou pochoutku?


Pokud se Ti recept, fotka či má tvorba líbí, moc mě potěší Tvůj komentář na blogu či přidání se k mým pravidelným čtenářům, like na FB stránce, odběr na Youtube nebo follow na instagramu :)

  Sociální sítě:
Facebook stránka - https://www.facebook.com/wantbefitm/
Instagram účet - https://www.instagram.com/wantbefitm/

Moc děkuji za jakoukoliv odezvu a podporu

22 komentářů:

  1. Vegansky nepeču ani nevařím, na mě už je to moc (samo ať si každý dělá co chce, myslím prostě na mě konkrétně), ale pikniky miluju :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pikniky jsou parádní :) To chápu, já to takhle dělám jenom na ty pikniky :)

      Vymazat
  2. obcas varim veganske veci a ani si to poriadne neuvedomujem. lebo mam napriklad velmi rada tofu a odskusanych par receptov s nim a nejakou zeleninou. taktiez take sojove platky, tiez so zeleninou zvyknem robit. piect som uz pakrat skusala vegansky, ale to sa mi akosi nikdy prilis neosvedcilo :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také se mi to někdy stává. Třeba u toho chleba, vůbec jsem si to neuvědomila, že je vlastně veganský :) Tak zkus ten jahodový koláč, ten je opravdu skvělý :)

      Vymazat
  3. Vegan nejsem a nejspíš ani nikdy nebudu, ale všechno to jídlo vypadá skvěle a věřím, že i dobře chutná!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to opravdu jenom o to, to jídlo dobře připravit :) Některé věci byly opravdu výtečné :)

      Vymazat
  4. U některých věcí, nebo spíš u většiny bych ani neřekla, že jsou veganské :) každopádně sama mám veganskoi stravu moc ráda a nějakého takového pikniku bych se taky chtěla někdy zůčastnit :)

    Maris Novotná

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já také ne, třeba ten koláč s agarem :) Určitě někdy přijeď! Další je v Brně, ale netuším kdy, vím jen, že v srpnu :)

      Vymazat
  5. Na to, že nejsem veganka tak bych si dala asi vše. :)
    Medvědova slečna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ráda slyším :) Někdy není na škodu tělu trochu ulehčit :)

      Vymazat
  6. Ze mě taky vegan nikdy nebude, maso a živočišné produkty miluji :D Každopádně nějaká veganská jídla jsou moc dobrá, to vím sama. :) A ten piknik vypadá velmi lákavě, taky bych se tam přejedla! :D A nachystala si skvělé dobroty:)

    OdpovědětVymazat
  7. Piknik i jídlo vypadá skvěle! :) Já vegan ani vegetarian nikdy nebudu :D, ale pár věci jsem zkusila a dobré :). A tedy nevím jestli se to počítá, ale dělala jsem daltové kuličky :D možná veganský? :D nevim:D.

    Shard of Dreams

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju Leni ♥ Datlové kuličky jsou často veganské, je to možné :) Já datlové kuličky miluju!

      Vymazat
  8. Já mám ráda maso a neumím si představit být vegan, ale každého respektuji a určitě to muselo být fajn odpoledne pro všechny vegany :)
    MyGoldenMind

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to fajn i pro nás nevegany :) Já miluju jídlo obecně, takže i toto mi moc chutnalo :)

      Vymazat
  9. To vypadá na opravdu hojnou účast! :)
    Mně osobně většina vegan věcí moc nechutná, ale najdou se i části, které miluju :))

    Gabux

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To opravdu byla. Mnohem vyšší než v Hradci :) Úplně chápu, každý máme jiné chutě :)

      Vymazat
  10. Zdravím všechny veganky, vegany a vegáňata :D

    Chci se zeptat, jestli někdo nemáte zkušenost s Vegan Proteinem z shopu: https://www.balicekzdravi.cz/proteiny
    Jak je na tom chuťově? Pokud můžu věřit složení, ráda bych to zkusila, ale bylo by fajn, kdyby to nemělo moc silnou chuť, neutrální si umím představit, že piju často.

    Nebo nahrazujete nedostatek proteinu jinak? Oříšky a semínka jím, ale zase to nejde v dostatečném množství, to už bych je nemohla ani vidět :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj ♥ Vůbec s ním zkušenost nemám, promiň :) Tofu, luštěniny.. :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥