neděle 3. prosince 2017

Štědrovečerní menu: 10 druhů zdravého vánočního cukroví

1. prosince, tolik očekávané datum! Nejenom, že si můžeme KONEČNĚ otevřít první políčko adventního kalendáře, už je také povolené (doufám :D) vánoční šílenství a vše kolem Vánoc ♥♥ Ano, to už bylo v pátek, ale mě ten úvod tak nadchl, když mě napadl a nechtěla jsem ho vynechat :D Ale věnec musel jít první kvůli posloupnosti v kalendáři, aby jste si ho kdyžtak taky stihli vyrobit :)


Tohle jsou už moje 3 Vánoce se zdravým cukrovím. První rok nebyl moc slavný, měla jsem 4 druhy zdravého a na Štědrý Večer a další dva dny poté jsem se neskutečně přejedla nezdravým... Achjo. 

Za loňské Vánoce jsem ale na sebe hrdá! Nejenom, že jsem se nepřejedla, cukroví se mi povedlo jako nikdy :) Měla jsem asi 10 druhů a krémový, byly nejlepší!!! Pekla jsem podle instagramu slečny @barunac :) Opravdu povedé cukroví, i na některé z loňska se chystám. 

Tady vám chci ale představit svých letošních 10 výtvorů na zdravé cukroví! Inspirací mi byl internet a klasické recepty, které jsem předělala do zdravé formy :) Jsem na sebe moc pyšný, že jsem i sama dokázala něco vymyslet :) Najdete zde jak pečené, tak nepečené cukroví, bezlepkové i vegan! U každého receptu máte napsané na kolik to výjde přibližně kousků, pak jestli má nějakou specializaci a kde nejlépe skladovat.

Původně jsem chtěla, aby recepty vycházeli každý zvlášť, ale už teď zveřejním tak 5% receptů co napeču, takže by na chudáky snad nikdy nedošlo (to kecám:D), tak jsem se rozhodla, že to bude lepší dát vše do jednoho článku, taky je aspoň budete mít hezky popořadě :) 

A ještě dodatek k názvu. Proč Štědrovečerní menu? Chystám pro vás více receptů na ozdravěné formy klasických receptů! Můžete se těšit na variantu jak na snídani, tak na slavnostní večeři :) Já už vás nebudu déle napínat a jdeme na to! ♥ 
 

1) Vánoční biscotti
- 40 kusů
- špajzka 

140g mandlí
100g rozinek
2 vejce
2 lžičky prášku do pečiva
2 lžičky zázvoru
lžička skořice
muškátový ořech


Mouku prosejeme a smícháme s práškem do pečiva a kořením. Ve druhé míse vyšleháme vejce s cukrem. Poté přidáme mandlové máslo. Suché postupně přidáváme do mokrých. Nakonec přidáme mandle a rozinky. Dáme na 30 minut odpočinout do lednice. Z těsta vytvoříme 4 válce, které splácneme, aby byly širší. Pečeme na 180°C 20 minut. Potom, až úplně vychladnou je nakrájíme na tenké plátky a dáme péct na dalších 20 min na 180°C.

2) Ovesné hrudky
- 24 kusů
- špajzka/lednice (kvůli čokoládě)




vejce

45g medu



skořice
citrónová kůra



30g hořké čokolády




Smícháme si ovesné vločky, semínka, rozinky a skořici. Poté přidáme arašídové máslo, rozpuštěný kokosový olej a med, vejce a pořádně promícháme. Těsto se bude mírně lepit, tak si pomůžeme lžící/lžičkou (dle velikosti) a tvoříme ze směsi hrudky. Pečeme na 180°C 10 minut. Po vychladnutí si rozpustíme čokoládu s kokosovým olejem a hrudky lehce přelejeme. Dáme ztuhnout do lednice.

3) Kokosky
- 24 kusů
- bezlepkové
- špajzka

4 bílky
špetka soli



Bílky si se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu. Přidáme flavdrops a postupně zamícháváme kokos. Na plechu vyložený pečícím papírem tvarujeme směs do tvaru sušenek. Pečeme na 150°C 20 minut, až budou ze spod nahnědlé.

4) Arašídové penízky
- 40 kusů 
- špajzka

60g medu
80ml mléka
skořice
1 lžička sody
30g celých arašídů

 

Vločky si smícháme se skořicí a sodou. Poté přidáme arašídové máslo, rozpuštěný med a dle potřeby mléko. Těsto by se nemělo lepit. Tvoříme z něj kuličky, které dáváme na pečící papír a do každé vmáčkneme arašíd. Pečeme na 170°C 10 minut.

5) Marokánky
- 40 kusů
- špajzka/lednice (kvůli čokoládě)

200g jemných ovesných vloček
40g mandlí
140g medu
20ml řepkového oleje
400ml vody
120g hořké čokolády
12g kokosového oleje


Na řepkovém oleji osmahneme ovesné vločky. Až budou vonět, tak k nim přidáme na kousky nakrájené sušené ovoce a ořechy. Přidáme med a až se celý rozpustí, tak přidáme vodu a vaříme do odpaření vody a tuhé konzistence směsi. Pomocí vlhkých rukou tvoříme malé kolečka na pečící papír. Pečeme na 180°C 20 minut. Po vychladnutí si rozpustíme čokoládu s kokosovým olejem a pomocí lžičky nanášíme čokoládu na tu stranu marokánek, kde je více plochá (ta strana, na které ležely na pečícím papíře). Dáme ztuhnout do lednice.

6) Karobové hvězdičky
- 45 kusů
- špajzka

150g pohankové mouky
125g mandlového másla
66ml mléka
30g karobu
50g hořké čokolády
citrónová kůra
sladidlo (14 kapek flavdrops)
voda


Mandlové máslo smícháme se sladidlem, karobem a postupně zamícháváme mouku. Přidáme nastrouhanou čokoládu, citrónovou kůru a nakonec dle potřeby mléko a vodu. Těsto opatrně vyválíme a vykrajujeme zvolené tvary. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 180°C 8-10 minut. Hlídejte, aby se vám nespálily jako mě!

7) Plněné datle
- 28 kusů
- bezlepkové
- vegan
- nepečené

100g datlí (cca 28 kusů)
80g hořké čokolády


Vybereme ty datle, které se dají otevřít. Lžičkou je opatrně plníme arašídovým máslem. Použijte nějaké méně tekuté (nebo to svoje dejte na chvíli do lednice). Hořkou čokoládu rozpustíme s kokosovým olejem a nakonec v čokoládě naplněné datle obalíme. Dáváme na plech vyložený pečícím papírem. Hotové datle dáme ztuhnout do lednice. Poté je přemístíme do skladnější nádoby a nadále skladujeme na chladném místě.

8) Kokosové rafaello
- 18 kusů 
- bezlepkové
- lednice

250g tvarohu v alobalu
3 lžíce vanilkového proteinu (třtinového cukru)
4 lžíce kokosu + na obalení
mandle dle počtu kuliček


Tvaroh smícháme s proteinem/cukrem a kokosem. Další kokos si dáme do misky. V rukách tvoříme kuličky, do středu vždy dáme mandli a obalíme v kokose. Dáme uležet do lednice a skladujeme v lednici.

9) Jáhelné kuličky v kakau
- 48 kusů
- vegan
- nepečené
- bezlepkové
- bez přidaného cukru

200g jáhel
1l vroucí vody
100g rozinek
20g kakaa

 

Jáhly si spaříme vroucí vodou, dáme do hrnce a přilijeme 1l vroucí vody. Vaříme do změknutí jáhel a vypaření vody. Necháme cca 15 minut vychladnout. Mezitím si rozinky nakrájíme na menší kousky, které přidáme k vychladlým jáhlům. Ke směsi přidáme také kešu máslo. Z hmoty tvoříme kuličky, které obalujeme v kakau a můžeme dát do papírových košíčků. Pokud máte raději sladší věci, přidejte lžíci medu.

 10) Rumové kuličky
- 30 kusů
- nepečené
- špajzka/lednice (goldessa)

150g mletých piškotů
18g kakaa
210g Goldessy light
rumové aroma
24g kokosu
6 kapek karamelových flavdrops

 

Piškoty si najemno nastrouháme na struhadle nebo rozdrtíme. Smícháme s kakaem. Poté přidáme Goldessu, flavdrops a rumové aroma a zpracujeme v nelepivé těsto. Tvoříme kuličky a obalujeme v kokose. Uchováváme v chladu.

Většinu ingrediencí jako třeba ovesné vločky, oříšky, rozinky, datle, kokos a mnoho dalšího jsem  koupila za super ceny na RageFitness! :) Pokud si budete chtít také udělat radost, tak při použití kódu MS5 dostanete 5% slevu na celý nákup :)  

Určitě mi dejte vědět, pokud budete podle mě něco zkoušet :) Za mě vedou biscotti a marokánky :) Fotky mi můžete posílat do zpráv na FB, na mail michalkasislerova@seznam.cz nebo mě označit na instagramu @wantbefitm s heštegem #vanoceswantbefitm. Moc se na vaše výtvory a jakoukoliv odezvu těším :) ♥

Pečete na Vánoce cukroví? Kolik druhů děláte? Pečete klasiky nebo zdravější verze? :)


Sociální sítě:
Facebook stránka - Wantbefitm
Instagram účet - Wantbefitm
I když pro vás je to maličkost, pro mě ne! Každý follow, like na stránku nebo na instagram, každá návštěva a komendář na blogu pro mě znamená nestkutečně moc ♥♥ Moc Vám děkuji za veškerou vaši podporu :) ♥

34 komentářů:

  1. Na tento článek jsem se moc těšila a určitě pár receptů vyzkouším. To mě také připomnělo, že bych už asi měla začít pomale něco dělat a děsí mě to :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě moc těší ♥ Buď v klidu, já začínám péct až zítra :D

      Vymazat
  2. Skvělý článek. :) Já určitě budu dělat kokosky a rafeallo. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Krásně pokračuješ v předvánoční náladě. :))

    OdpovědětVymazat
  4. No už bych se na to pečení měla taky vrhnout :D

    FIT MADDIE

    OdpovědětVymazat
  5. No jsi šikulka Miši, všechno vypadá báječně :)
    Já se dneska chystám na perníčky a uvidím, co dalšího... Už pomalu taky začnu péct, ikdyž letos toho asi nebudu dělat tolik co loni :)
    Každopádně zkusím i některý z tvých receptů a už se moc těším na článek s vánoční snídaní, já snídám tradičně nejlepší domácí vánočku od mamky, s marmeládou ♥♥ :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) Tak doufám, že je nám ukážeš :) Já toho budu dělat hodně :D Hlavně letos si dá i přítel :) Tak budu moc ráda, když mi dáš vědět, jak ti chutnal ♥ Budu zkoušet o víkendu tak třeba příští týden už něco bude ;)

      Vymazat
  6. mňaam :) (anime.blog.cz)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak to sú riadne dobré tipy :O A toľko veľa :O mňam mňam :))
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  8. Tak takové recepty se mi hodí, chci něco zkusit!:) Děkuji za inspiraci! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda :) Když budeš něco zkoušet, tak mi uršitě dej vědět, jak ti to chutnalo :) Nemáš vůbec za co ♥

      Vymazat
  9. Aj keď som si povedala že si cez Vianoce doprajem, tieto dobroty vyzerajú vážne super. Asi z nich niečo vyskúšam aby som mala prešla len lepší pocit:3
     xxAlexandra MS ALWAYS LATE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však já si taky dám i to klasické, jen jsem radši, když to zdravé převažuje :) Hlavně mě to klasické způsobuje přejídání... :/ :)

      Vymazat
  10. Super tipy, nejraději mám kokosky a rumové koule :)

    LENN

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) Rumové koule jsou také moji favorité :)

      Vymazat
  11. No mňam! Já vždycky doma týden před Vánoci dělám nepečené cukroví! Kokosky jsou moje nejoblíbenější :)

    OdpovědětVymazat
  12. OOOOO, jak já to miluju. A tyhle příspěvky mi dělají velkou radost.
    Letos se chystám na kokosky, tak vyzkouším, co to udělá, ale budu je dělat později, známe své lidi :-D

    Krásný den přeji.
    Spoon and willpower

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda! :) Nojo, do Vánoc by nevydržely :D :D Děkuji i tobě! :)

      Vymazat
  13. Kokosky, karobové hvězdičky a kuličky omg <3 Mám na to hroznou chuť :D My budeme dělat cukroví o víkendu, ale bude to ta klasická nezdravá variant no. :D Je pravda, že jsem se nikdy nepřejedla.

    https://thewaybya.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! :) Já taky, ještě že už začneme péct :D To možná bude tím, že to třeba tolik neřešíš :) Já jak moc nesladím a nejím ty klasické cukrovinky, tak to tělu asi chybí a pak když kousne do něčeho sladkého, nemůže se nabažit a jí a jí.. :D :)

      Vymazat
  14. Všechno to vypadá tak skvěle... Já ale budu dělat hlavně kokosky :D

    www.ftcfblog.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  15. To vypadá všechno úžasně ♥ já miluju linecké a skořicové trubičky :D
    Petra z blogu www.mygoldenmind.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji ♥ Skořicové trubičky? O tom slyším poprvé :) Ale když je tam skořice, určitě to bude výborné! :D

      Vymazat
  16. Wow! :) Všechno vypadá naprosto lahodně! Miluju kokos, takže rafaello a kokosky jsou jasná volba! :)

    OdpovědětVymazat
  17. Kokosové rafaelo určitě udělám, vypadá to luxusně :) Děkuji za recept!

    U mě na blogu probíhá kontrola affiliates, pokud máš zájem, stačí se znovu zapsat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já děkuji za krásný komentář! :) Už jsem se zapsala ;) ♥

      Vymazat
  18. super recepty, ještě stihnu něco vyzkoušet :-)

    Kalamita life

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥