Tohle jsou už moje 3 Vánoce se zdravým cukrovím. První rok nebyl moc slavný, měla jsem 4 druhy zdravého a na Štědrý Večer a další dva dny poté jsem se neskutečně přejedla nezdravým... Achjo.
Za loňské Vánoce jsem ale na sebe hrdá! Nejenom, že jsem se nepřejedla, cukroví se mi povedlo jako nikdy :) Měla jsem asi 10 druhů a krémový, byly nejlepší!!! Pekla jsem podle instagramu slečny @barunac :) Opravdu povedé cukroví, i na některé z loňska se chystám.
Tady vám chci ale představit svých letošních 10 výtvorů na zdravé cukroví! Inspirací mi byl internet a klasické recepty, které jsem předělala do zdravé formy :) Jsem na sebe moc pyšný, že jsem i sama dokázala něco vymyslet :) Najdete zde jak pečené, tak nepečené cukroví, bezlepkové i vegan! U každého receptu máte napsané na kolik to výjde přibližně kousků, pak jestli má nějakou specializaci a kde nejlépe skladovat.
Původně jsem chtěla, aby recepty vycházeli každý zvlášť, ale už teď zveřejním tak 5% receptů co napeču, takže by na chudáky snad nikdy nedošlo (to kecám:D), tak jsem se rozhodla, že to bude lepší dát vše do jednoho článku, taky je aspoň budete mít hezky popořadě :)
A ještě dodatek k názvu. Proč Štědrovečerní menu? Chystám pro vás více receptů na ozdravěné formy klasických receptů! Můžete se těšit na variantu jak na snídani, tak na slavnostní večeři :) Já už vás nebudu déle napínat a jdeme na to! ♥
1) Vánoční biscotti
- 40 kusů
- špajzka
100g mandlového másla
140g mandlí
100g rozinek
200g třtinového cukru
2 vejce
2 lžičky prášku do pečiva
2 lžičky zázvoru
lžička skořice
muškátový ořech
Mouku prosejeme a smícháme s práškem do pečiva a
kořením. Ve druhé míse vyšleháme vejce s cukrem. Poté přidáme mandlové
máslo. Suché postupně přidáváme do mokrých. Nakonec přidáme mandle a rozinky.
Dáme na 30 minut odpočinout do lednice. Z těsta vytvoříme 4 válce, které
splácneme, aby byly širší. Pečeme na 180°C 20 minut. Potom, až úplně vychladnou
je nakrájíme na tenké plátky a dáme péct na dalších 20 min na 180°C.
2) Ovesné hrudky
- 24 kusů
- špajzka/lednice (kvůli čokoládě)
150g ovesných
vloček
30ml kokosového
oleje
vejce
45g medu
45g zlatých
rozinek
skořice
citrónová kůra
citrónová kůra
30g hořké čokolády
Smícháme si ovesné vločky, semínka, rozinky a skořici. Poté
přidáme arašídové máslo, rozpuštěný kokosový olej a med, vejce a pořádně
promícháme. Těsto se bude mírně lepit, tak si pomůžeme lžící/lžičkou (dle
velikosti) a tvoříme ze směsi hrudky. Pečeme na 180°C 10 minut. Po vychladnutí
si rozpustíme čokoládu s kokosovým olejem a hrudky lehce přelejeme. Dáme
ztuhnout do lednice.
3) Kokosky
- 24 kusů
- bezlepkové
- špajzka
100g strouhaného kokosu
4 bílky
8 kapek vanilkových flavdrops
špetka soli
Bílky si se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu. Přidáme
flavdrops a postupně zamícháváme kokos. Na plechu vyložený pečícím papírem tvarujeme
směs do tvaru sušenek. Pečeme na 150°C 20 minut, až budou ze spod nahnědlé.
4) Arašídové penízky
- 40 kusů
- špajzka
60g medu
80ml mléka
skořice
1 lžička sody
30g celých arašídů
5) Marokánky
- 40 kusů
- špajzka/lednice (kvůli čokoládě)
6) Karobové hvězdičky
- 45 kusů
- špajzka
150g pohankové mouky
125g mandlového másla
66ml mléka
30g karobu
50g hořké čokolády
citrónová kůra
sladidlo (14 kapek flavdrops)
voda
Vločky si smícháme se skořicí a sodou. Poté přidáme
arašídové máslo, rozpuštěný med a dle potřeby mléko. Těsto by se nemělo lepit.
Tvoříme z něj kuličky, které dáváme na pečící papír a do každé vmáčkneme
arašíd. Pečeme na 170°C 10 minut.
5) Marokánky
- 40 kusů
- špajzka/lednice (kvůli čokoládě)
200g jemných ovesných vloček
40g mandlí
40g vlašských
ořechů
40g lískových ořechů
40g sušených
meruněk
40g sušených datlí
140g medu
20ml řepkového oleje
400ml vody
120g hořké čokolády
12g kokosového
oleje
Na řepkovém oleji osmahneme ovesné vločky. Až budou vonět,
tak k nim přidáme na kousky nakrájené sušené ovoce a ořechy. Přidáme med a
až se celý rozpustí, tak přidáme vodu a vaříme do odpaření vody a tuhé
konzistence směsi. Pomocí vlhkých rukou tvoříme malé kolečka na pečící papír.
Pečeme na 180°C 20 minut. Po vychladnutí si rozpustíme čokoládu s kokosovým
olejem a pomocí lžičky nanášíme čokoládu na tu stranu marokánek, kde je více
plochá (ta strana, na které ležely na pečícím papíře). Dáme ztuhnout do lednice.
- 45 kusů
- špajzka
150g pohankové mouky
125g mandlového másla
66ml mléka
30g karobu
50g hořké čokolády
citrónová kůra
sladidlo (14 kapek flavdrops)
voda
Mandlové máslo smícháme se sladidlem, karobem a postupně zamícháváme
mouku. Přidáme nastrouhanou čokoládu, citrónovou kůru a nakonec dle
potřeby mléko a vodu. Těsto opatrně vyválíme a vykrajujeme zvolené
tvary. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 180°C 8-10
minut. Hlídejte, aby se vám nespálily jako mě!
7) Plněné datle
- 28 kusů
- bezlepkové
- vegan
- nepečené
100g datlí (cca
28 kusů)
80g hořké čokolády
Vybereme ty datle, které se dají otevřít. Lžičkou je opatrně
plníme arašídovým máslem. Použijte nějaké méně tekuté (nebo to svoje dejte na
chvíli do lednice). Hořkou čokoládu rozpustíme s kokosovým olejem a
nakonec v čokoládě naplněné datle obalíme. Dáváme na plech vyložený
pečícím papírem. Hotové datle dáme ztuhnout do lednice. Poté je přemístíme do
skladnější nádoby a nadále skladujeme na chladném místě.
8) Kokosové rafaello
- 18 kusů
- bezlepkové
- lednice
250g tvarohu v alobalu
3 lžíce vanilkového proteinu (třtinového cukru)
4 lžíce kokosu + na obalení
mandle dle počtu kuliček
Tvaroh smícháme s proteinem/cukrem a kokosem. Další kokos si dáme do misky. V rukách tvoříme kuličky, do středu vždy dáme mandli a obalíme v kokose. Dáme uležet do lednice a skladujeme v lednici.
9) Jáhelné kuličky v kakau
- 48 kusů
- vegan
- nepečené
- bezlepkové
- bez přidaného cukru
200g jáhel
1l vroucí vody
100g rozinek
40g kešu
másla
20g kakaa
10) Rumové kuličky
- 30 kusů
- nepečené
- špajzka/lednice (goldessa)
Jáhly si spaříme vroucí vodou, dáme do hrnce a přilijeme 1l
vroucí vody. Vaříme do změknutí jáhel a vypaření vody. Necháme cca 15 minut
vychladnout. Mezitím si rozinky nakrájíme na menší kousky, které přidáme k vychladlým
jáhlům. Ke směsi přidáme také kešu máslo. Z hmoty tvoříme kuličky, které
obalujeme v kakau a můžeme dát do papírových košíčků. Pokud máte raději sladší věci, přidejte lžíci medu.
10) Rumové kuličky
- 30 kusů
- nepečené
- špajzka/lednice (goldessa)
150g mletých piškotů
18g kakaa
210g Goldessy light
rumové aroma
24g kokosu
6 kapek karamelových flavdrops
Piškoty si najemno nastrouháme na struhadle nebo rozdrtíme.
Smícháme s kakaem. Poté přidáme Goldessu, flavdrops a rumové aroma a
zpracujeme v nelepivé těsto. Tvoříme kuličky a obalujeme v kokose.
Uchováváme v chladu.
Většinu ingrediencí jako třeba ovesné vločky, oříšky, rozinky, datle, kokos a mnoho dalšího jsem koupila za
super ceny na RageFitness! :) Pokud si budete chtít také udělat radost, tak při použití kódu MS5 dostanete 5%
slevu na celý nákup :)
Určitě mi dejte vědět, pokud budete podle mě něco zkoušet :) Za mě vedou biscotti a marokánky :) Fotky mi můžete posílat do zpráv na FB, na mail michalkasislerova@seznam.cz nebo mě označit na instagramu @wantbefitm s heštegem #vanoceswantbefitm. Moc se na vaše výtvory a jakoukoliv odezvu těším :) ♥
Sociální sítě:
Facebook stránka - Wantbefitm
Instagram účet - Wantbefitm
I když pro vás je to maličkost, pro mě ne! Každý follow, like na stránku nebo na instagram, každá návštěva a komendář na blogu pro mě znamená nestkutečně moc ♥♥ Moc Vám děkuji za veškerou vaši podporu :) ♥
Určitě mi dejte vědět, pokud budete podle mě něco zkoušet :) Za mě vedou biscotti a marokánky :) Fotky mi můžete posílat do zpráv na FB, na mail michalkasislerova@seznam.cz nebo mě označit na instagramu @wantbefitm s heštegem #vanoceswantbefitm. Moc se na vaše výtvory a jakoukoliv odezvu těším :) ♥
Pečete na Vánoce cukroví? Kolik druhů děláte? Pečete klasiky nebo zdravější verze? :)
Sociální sítě:
Facebook stránka - Wantbefitm
Instagram účet - Wantbefitm
I když pro vás je to maličkost, pro mě ne! Každý follow, like na stránku nebo na instagram, každá návštěva a komendář na blogu pro mě znamená nestkutečně moc ♥♥ Moc Vám děkuji za veškerou vaši podporu :) ♥
Na tento článek jsem se moc těšila a určitě pár receptů vyzkouším. To mě také připomnělo, že bych už asi měla začít pomale něco dělat a děsí mě to :D.
OdpovědětVymazatTo mě moc těší ♥ Buď v klidu, já začínám péct až zítra :D
VymazatSkvělý článek. :) Já určitě budu dělat kokosky a rafeallo. :)
OdpovědětVymazatMoc děkuji :) můj favorit jsou zase marokánky :)
VymazatKrásně pokračuješ v předvánoční náladě. :))
OdpovědětVymazatJů, moc děkuji ♥ :)
VymazatNo už bych se na to pečení měla taky vrhnout :D
OdpovědětVymazatFIT MADDIE
Jo taky si říkám :D :D
VymazatNo jsi šikulka Miši, všechno vypadá báječně :)
OdpovědětVymazatJá se dneska chystám na perníčky a uvidím, co dalšího... Už pomalu taky začnu péct, ikdyž letos toho asi nebudu dělat tolik co loni :)
Každopádně zkusím i některý z tvých receptů a už se moc těším na článek s vánoční snídaní, já snídám tradičně nejlepší domácí vánočku od mamky, s marmeládou ♥♥ :)
Moc děkuji :) Tak doufám, že je nám ukážeš :) Já toho budu dělat hodně :D Hlavně letos si dá i přítel :) Tak budu moc ráda, když mi dáš vědět, jak ti chutnal ♥ Budu zkoušet o víkendu tak třeba příští týden už něco bude ;)
Vymazatmňaam :) (anime.blog.cz)
OdpovědětVymazatTak to sú riadne dobré tipy :O A toľko veľa :O mňam mňam :))
OdpovědětVymazatpartofnicol.blogspot.sk
Moc děkuji!! :) ♥
VymazatTak takové recepty se mi hodí, chci něco zkusit!:) Děkuji za inspiraci! :)
OdpovědětVymazatTak to jsem moc ráda :) Když budeš něco zkoušet, tak mi uršitě dej vědět, jak ti to chutnalo :) Nemáš vůbec za co ♥
VymazatAj keď som si povedala že si cez Vianoce doprajem, tieto dobroty vyzerajú vážne super. Asi z nich niečo vyskúšam aby som mala prešla len lepší pocit:3
OdpovědětVymazatxxAlexandra MS ALWAYS LATE
Však já si taky dám i to klasické, jen jsem radši, když to zdravé převažuje :) Hlavně mě to klasické způsobuje přejídání... :/ :)
VymazatSuper tipy, nejraději mám kokosky a rumové koule :)
OdpovědětVymazatLENN
Moc děkuji :) Rumové koule jsou také moji favorité :)
VymazatNo mňam! Já vždycky doma týden před Vánoci dělám nepečené cukroví! Kokosky jsou moje nejoblíbenější :)
OdpovědětVymazatTaké mě čeká, ale už teď o víkendu :)
VymazatOOOOO, jak já to miluju. A tyhle příspěvky mi dělají velkou radost.
OdpovědětVymazatLetos se chystám na kokosky, tak vyzkouším, co to udělá, ale budu je dělat později, známe své lidi :-D
Krásný den přeji.
Spoon and willpower
To jsem moc ráda! :) Nojo, do Vánoc by nevydržely :D :D Děkuji i tobě! :)
VymazatKokosky, karobové hvězdičky a kuličky omg <3 Mám na to hroznou chuť :D My budeme dělat cukroví o víkendu, ale bude to ta klasická nezdravá variant no. :D Je pravda, že jsem se nikdy nepřejedla.
OdpovědětVymazathttps://thewaybya.blogspot.cz/
Moc děkuji! :) Já taky, ještě že už začneme péct :D To možná bude tím, že to třeba tolik neřešíš :) Já jak moc nesladím a nejím ty klasické cukrovinky, tak to tělu asi chybí a pak když kousne do něčeho sladkého, nemůže se nabažit a jí a jí.. :D :)
VymazatVšechno to vypadá tak skvěle... Já ale budu dělat hlavně kokosky :D
OdpovědětVymazatwww.ftcfblog.blogspot.cz
Moc děkuji :) Bráchovi chutnaly nejvíc :D
VymazatTo vypadá všechno úžasně ♥ já miluju linecké a skořicové trubičky :D
OdpovědětVymazatPetra z blogu www.mygoldenmind.blogspot.cz
Moc děkuji ♥ Skořicové trubičky? O tom slyším poprvé :) Ale když je tam skořice, určitě to bude výborné! :D
VymazatWow! :) Všechno vypadá naprosto lahodně! Miluju kokos, takže rafaello a kokosky jsou jasná volba! :)
OdpovědětVymazatMoc děkuji :) Kokos se na Vánoce úplně hodí :)
VymazatKokosové rafaelo určitě udělám, vypadá to luxusně :) Děkuji za recept!
OdpovědětVymazatU mě na blogu probíhá kontrola affiliates, pokud máš zájem, stačí se znovu zapsat :)
To já děkuji za krásný komentář! :) Už jsem se zapsala ;) ♥
Vymazatsuper recepty, ještě stihnu něco vyzkoušet :-)
OdpovědětVymazatKalamita life