neděle 6. srpna 2023

5 Tipů, kam si v Brně (ne)zajít

Brno máme hodinu vlakem, proto se často stává naším výletním cílem. Hrad Veveří s lodní dopravou, brněnská Zoo, Lama centrum, Kraví hora či oblíbené vánoční trhy. Když do Brna Dominik jezdil v březnu na školení, rozhodli jsme se vyzkoušet několik (pro nás) nových podniků a památek, které se nám za pár měsíců nashromáždili v našem (dobře, spíš mém) wishlistu.


Hrad Špilberk

Dominanta Brna s krásným výhledem a přilehlým parkem. A my ho poprvé navštívili až teď. Dovnitř jsme se nevydali, ale hrad nabízí hned několik okruhů s průvodcem i bez. Nám stačilo nádvoří, krásné výhledy a procházka prosluněným parkem. Nyní hrad slouží zejména jako sídlo Muzea města Brno. 





Park Špilberk nabízí mnoho zajímavostí, na které můžete narazit při svém toulání. Je to zejména hlava Jana Skácela, moravského básníka, jižní vyhlídkový pavilón, kašna, vodopády a obnovená vinice. Od hlavního nádraží jste zde pěšky za pouhých 30 minut!




Motýlí dům - Papilonia

Toto nebyla naše první návštěva motýlího domu. Takže už jsme věděli, co od toho čekat. Mile nás potěšilo, že u vstupu najdete skříňky pro oblečení a baťohy - uvnitř je totiž velmi dusno. Praktické informace najdete níže.

Dospělí 180kč
Děti 120 kč
Otevírací doba PO-NE 10:00 - 20:00
TIP Koupí vstupenek online automaticky získáte slevu 10 %


Každá Papilonia má unikátní téma. Tento motýlí dům reprezentuje karibskou džungli. Je to poměrně malá místnost, ale na informačních tabulích se dozvíte spoustu zajímavostí. Můžete se projít do "druhého patra", které je vytvořené jako vyhlídka na džungli pod sebou. Mimo všude přítomných motýlů si můžete pohladit želvy nebo pozorovat líhnutí kukel.



Foodtruck Bücheck

Restaurace na kolečkách, schovaná na Zelném trhu. Najdete je velmi snadno, hledejte největší koncentraci lidí. Když jsme sem chtěli poprvé zajít, tak už měli vyprodáno (a to mají celkem často, tak moc dlouho nečekejte). Podruhé nám už návštěva vyšla. Pokaždé mají nějaký jiný hambáč v nabídce, my měli možnost ochutnat Parmasan Garlic Fried Chicken 189 kč s Chipsy se třemi druhy omáček 69 kč.




Je to pouze výdejní okénko, takže je třeba jíst buď na stojáka nebo na nějaké nedaleké lavičce na náměstí. Za nás musíme říct, že toto bylo zklamání. Minimálně tento burger. Za tu cenu byl poměrně malý, velmi mastný a bez výrazné chuti. Ani chipsy nás nezaujaly. Mastné, neslané, studené. Nevíme, jestli dáme tomuto podniku znovu šanci. Ale minimálně tento burger za nás teda NE.



William Thomas Artisan Bakery

Malá pekárna s velkým srdcem. Dva přátelé, Vilém a Tomáš, se rozhodli péct vlastní pečivo dle jejich představ a standardů. Bez umělých přísad a surovin. V jejich malém pekařství se budete cítit jak v daleké Francii, to vám můžu potvrdit. V jejich nabídce najdete kváskový venkovský chléb, křupavé bagety, croissanty, kroláče a mnoho dalšího.


Teď si určitě říkáte, co je to tak kroláč? Velmi jednoduché vysvětlení! Kluci jednoduše spojili croissant s koláčem. A ten jsme museli ochutnat. Dominik si vybral kroláč s tvarohem a borůvkami, já vsadila na klasiku, čokoládový croissant. Pochutnali jsme si moc. Jen škoda, že už odpoledne nebyl takový výběr. Chodit sem na snídaně musí být splněný sen. 



Po Brně najdete 3 pobočky a jednu také v Praze. Na otevírací dobu se raději podívejte na webu dle zvolené pekárny. S mírnými odchylkami je to ale 7:30 - 18:30.

Ještě jednu

Jediná zmrzlina si vysloužila samostatný článek. A taky právem! Takže jestli ještě bude teplo, nebo i kdyby pršelo, sem se prostě musíte vypravit na pořádný kopec poctivé domácí zmrzliny v netradičních i tradičních příchutí.


Otevřeno mají také netradičně. ÚT-NE 11:33 - 18:39.

Navštívili jste některý ze zmíněných podniků? Jak si užíváte prázdniny?

16 komentářů:

  1. Míšo, se zájmem jsem si tvůj příspěvek přečetla. Brno jsme začali objevovat, hodně míst nás ještě čeká.
    Jídlo na ulici si nedávám, něco jiného je tedy zmrzlina, tu miluji!
    Přeji hezké dny a zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. http://es-ideas.blogspot.com/
    Škoda, že je Brno tak daleko)))))
    Eva

    OdpovědětVymazat
  3. Z podniků jsem nenavštívila nic, v Brně se mi hodně líbilo v Anthroposu :)

    Smile Thess

    OdpovědětVymazat
  4. V Brně jsem byla už několikrát :-D Byli jsme s přítelem na hradě. Znám tam vlastně jen hlavní autobusové nádraží, obchodní středisko :-D Vždycky jsme Brnem hlavně projížděli. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Míšo, pro mne je Brno velká neznámá, takže neznám žádný z podniků. Jídlu na ulici taky moc neholduju, i když v covidu jsem ho teda na milost brala :)

    OdpovědětVymazat
  6. I když jsem v Brně párkrát byla, v žádném z těchto podniků ne :D. Každopádně kroláč bych si dala! :D

    OdpovědětVymazat
  7. V Brně jsem byla zatím jen jednou, většinou jsme jen projížděli na Moravu. Každopádně 🦋 dům mají skvělý kousek za hranicemi v Německu, doporučuju 😊

    OdpovědětVymazat
  8. Jéé, tak to máš do Brna kousek, kdyby jsi tady někdy byla a měla chvilku čas, klidně se ozvi - bydlím v Brně :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  9. Oujé, všechno se mi to líbí! Já jsem v Brně byla zatím myslím jen dvakrát... v nemocnici a na výstavě psů :D Musím to napravit a až tam někdy pojedu, vzpomenu si na tvůj článek :)

    OdpovědětVymazat
  10. V Brně jsem byla na školním výletě. Moc jsme toho neviděli - byly to jen tři dny.

    OdpovědětVymazat
  11. Jé, do motýlího domu bych se koukla! A jinak bych chtěla všude ochutnat dobré jídlo. :D :)

    OdpovědětVymazat
  12. Super tipy, do Brna občas jezdím, ráda navštívím :)

    OdpovědětVymazat
  13. V Brně jsem nikdy nebyla, ale bydlí tam kamarád a chystám se tam už hodně dlouho. :) Zajímavá místa, určitě tam zavítám až budu mít cestu. :)

    OdpovědětVymazat
  14. Ahojky,
    v Brně jsem byla jen párkrát a nějak jsem ho kouzlo ještě neobjevila. Každopádně mě hodně zaujala ta pekárna.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  15. navštívit Foodtruck Bücheck se s manželm chystáme už nějakou dobu, ale jak píšeš... buď vyprodáno nebo obrovská fronta, takže jsme ještě neochutnali, ale koukám, že o moc nepřicházíme :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥