neděle 30. července 2023

Skalní město Ostaš & zámek Náchod

Skalní město Ostaš jsem obdivovala už na blogu Terezky Po našich tlapkách. Ráda bych napsala, že jednoho krásného dne jsme se tam vydali, ale to bych lehce lhala. Teď popořádku. Náchod máme od nás asi 2h autem. Je to trochu dál, ale nic co by se nedalo v rámci jednodenního výletu stihnout. Vyrazili jsme hned ráno o půl 10. 


Bohužel předpověď počasí se vůbec nevyvíjela dle našich představ a při dojetí na parkoviště u skalního města jsme zhodnotili, že to smysl nemá (mělo ustavičně pršet 2h). Vrátili jsme se tedy do Náchodu. Dominantou je samozřejmě renesanční zámek. Protože nemáme rádi průvodce, zvolili jsme okruh Zámecká věž (80 kč/os), který umožňoval individuální prohlídku. 



Po schodech můžete vystoupat na horní ochoz obranné věže. Pozor, schody jsou velmi úzké. Po cestě se můžete zastavit v hladomorně, ale moc tam toho k vidění není. Za vystoupání všech schodů se vám nabídne odměna ve formě výhledu na město Náchod a krajinu Orlických hor, až ke Krkonošům




Zámek ale nabízí další dva okruhy: Zámek za Piccolominiů (180 kč/os), který mapuje 17. a 18. století a Zámek za Schaumburgů (180 kč/os), kteří byli posledními majiteli zámku. Zámek je otevřený květen - září mimo pondělí každý den. V dubnu a říjnu pouze o víkendech. Platit lze hotově i kartou. Nově je zrenovovaný Zámecký kopec, po kterým se k zámku můžete vydat. My se na něj pouze podívali z výšky. 




Když jsme už byli tak daleko od domova, rozhodli jsme se ještě jednou zkusit štěstí a vrátili jsme se do Ostaše (placené parkoviště). Dle předpovědi jsme měli hodinu do dalšího deště. Rozhodli jsme se proto urychleně vyrazit do Horního labyrintu. Trasa vede po modré turistické značce a je dlouhá 3,5 km. Na začátku ještě trochu pršelo a to nebylo na lezení po skalách moc příjemné. Naštěstí pak bylo opravdu okno a celou trasu jsme si mohli v klidu projít. Bez davů turistů! Ano, mělo to svou cenu, ale díky tomu máme fotky bez lidí!




Po cestě lze potkat mnoho pískovcových útvarů, Čertovo auto, Zrádce či Mohylu smrti. Pod skalami je drobné občerstvení, kde i normálně vaří. Za guláš, boloňské a domácí malinovku jsme platili do 400 kč. Počasí pořád vypadalo solidně, tak jsme se ještě vypravili do Dolního labyrintu. Došli jsme k sluji Českých bratří, ale do Kočičího hradu už ne. Začalo hřmění a nakonec nás dohnala i průtrž. 





I přes lehkou nepřízeň počasí jsme si výlet užili. Skalní města máme moc rádi, obzvlášť takhle bez lidí.

Navštívili jste také nějaké skalní město? Jaký byl váš poslední výlet o prázdninách?

13 komentářů:

  1. Míšo, jak zámek, tak skalní město jsme navštívili, ale je to už celkem dávno, klidně bych si to zopakovala. V Náchodě je dokončená revitalizace zámeckého kopce, to bych taky docela ráda viděla.
    Děkuji za hezké fotky a přeji příjemné dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Škoda, že byla i ta průtrž, jinak by to asi bylo docela ideál, že? :) Tato místa jsem nenavštívila, ale vypadají moc hezky. Musím napsat, že ti to hrozně moc sluší!! :)
    Můj poslední výlet byl týden u druhé babičky a dědečka, jestli se to teda počítá jako výlet :D Rodiče pro mě o víkendu přijeli, šli jsme i s pejskem na procházku přes louku, pole a na polní cestu a taky začalo hrozně hřmít. Skoro celou cestu domů jsme běželi a liják přišel přesně, když jsme doběhli domů :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu :) Ten déšť nám to opravdu trochu kazil, ale co člověk nadělá :) Moc ti děkuju, jsi zlatíčko! Já myslím, že jako výlet se to počítá určitě. Krásné načasování.

      Vymazat
  3. Škoda, že vám pršelo, ale je super, že jste si tím nenechali zkazit výlet. :) Moc hezké fotky a tip, kam vyrazit. :))

    OdpovědětVymazat
  4. Také mám moc ráda skalní města :). Déšť má občas něco do sebe, aspoň nejsou lidi :D, ale věřím, že na těch skalách se v tom špatně šlo :/ mně stačil mramor v Turecku. Strašně klouzal!

    OdpovědětVymazat
  5. Na Ostaši jsme byli před lety, je to tam moc hezké. A mimochodem - k tomu občerstvení u parkoviště jsme se vraceli už za deště :)

    OdpovědětVymazat
  6. Super fotky, deště je škoda, ale hlavně je si tím nenechat zkazit náladu :)

    Smile Thess

    OdpovědětVymazat
  7. Škoda počasí, ale je fajn, že vás to neodradilo :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  8. Jéé, díky tvým fotkám jsem se tam hned myšlenkami vrátila :D. Škoda, že počasí nevyšlo, ale aspoň jste si nezkazili náladu a nebylo tam tolik lidí :D.

    OdpovědětVymazat
  9. Nikdy jsem tam nebyla, ale miluji cestování a určitě si toto místo píši na seznam míst, která chci vidět! :-) Ještě, že tyto články někdo píše, miluji to!

    OdpovědětVymazat
  10. V ČR je spousta krásných míst, ale tady jsem ještě nebyla, přidávám na seznam, díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
  11. Ahojky,
    naposledy jsem byla v Plzni, v pátek jedu do Brna a na Moravu. Ve skalní městě jsem nebyla už roky. Když mi byly čtyři, tak jsme byli s taťkou na severu Čech, a nevím, jestli jsem pak byla ještě někde jinde. V Náchodě jsme se stavovali celkem nedávno, ale měli jsme tam jen pauzu na oběd.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  12. jeee, Ostaš je taková naše rodinná srdcovka, jezdíme tam, co si pamatuju :D ♥

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥