pátek 21. září 2018

Jablečný perník (1/20 133 kcal)

To je vůně ♥ Kéž by jste to mohli cítit i vy u vás doma! Spojení perníkového koření, jablek a domácího povidlí musí okouzlit snad každého. Obyčejný jablečný perník jsem ještě vytunila další vrstvou povidlí, hořké čokolády a posypala na chuť vlašskými oříšky.

Musím se ale přiznat, chutě na jablka mám snad celoročně, proto se vždy nemůžu nabažit, když je jejich sezóna a peču s nimi o sto šest. A hlavně jsem tuhle dobrotu (myslím perník - zdravý), už neměla hrooozně dlouho! A přitom ho tak miluju ♥ Ale je ho vždycky plný pekáč, takže číhám příležitost, kdy ho bude šance i rozdat, než ho zblajznout sama :D

Tentokrát jsem koláč pekla k příležitosti pozvání kamarádky na snídani. Dělala jsem ho rychle ráno o půl 7. Snídaly jsme ho ještě s rozteklou čokoládou navrchu a horkou čokoládou k tomu. Krásně užité ráno, děkuji Bobe ♥ Víc takových rán.

A co říct k receptu? Snad jen, že je lehký, rychlý a moc dobrý! Potvrzeno i od mojí babičky cukrářky.


Jablečný perník
- doba přípravy: 80min (30min příprava + 30min pečení + 20min dodělání)
- náročnost: lehká
- porce: 20

Ingredience
200g špaldové mouky
200g nastrouhaných jablek
100g jablečného pyré
45g proteinu (třtinového cukru)
2 vejce
200ml mléka
15g kakaa
lžička sody
1/2 balení prášku do pečiva
1/2 lžičky skořice
2 lžičky perníkového koření
30g domácích povidel (nebo klasických či marmelády)

100g 74% čokolády
15g kokosového oleje
150g domácích povidel
20g vlašských ořechů


Postup
V míse smícháme špaldovou mouku, protein nebo třtinový cukr, sodu, prášek do pečiva, kakao, skořici a perníkové koření. Poté přidáme nastrouhané jablka nahrubo, jablečné pyré, vejce, mléko a povidla. Vše pořádně promícháme a dáme do pekáče (20x32cm) vyložený pečícím papírem. Pečeme na 180°C 30 minut. Až perník vychladne, oddělíme ho od pečícího papíru a vložíme zpátky do formy. Potřeme domácími povidly nebo marmeládou. Čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni spolu s kokosovým olejem. Tekutou směs vylijeme na povidla a dáme na chvíli do lednice. Poté posypeme nakrájenými oříšky a dáme vychladit do ztuhnutí čokolády. Nakrájíme na 20 kousků.

Makra na 1/20
Kalorie: 133 kcal
Bílkoviny: 4,5g
Sacharidy: 17,5g
Tuky: 4,5g
Vláknina: 2g

Máte rádi perník? Dělali jste někdy domácí povidla?


Sociální sítě:
Facebook stránka - https://www.facebook.com/wantbefitm/
Instagram účet - https://www.instagram.com/wantbefitm/


Moc děkuji za jakoukoliv odezvu a podporu

32 komentářů:

  1. Skvělý recept :) Jablečný perník děláme taky, je to výborná dobrota :) Mohla bych ho jíst pořád :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) Nedivím se :D Já bych na to byla doma sama, takže jak jsem psala, vždy vyčkávám na příležitost :)

      Vymazat
  2. jablka a skorica je moja velmi oblubena jesenna kombinacia. takyto pernik som zatial doma neskusala robit, vyzera naozaj uzasne <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky ji naprosto zbožňuju! Určitě vyzkoušej :) a pokud nemáš doma tyto zdravější ingredience, určitě můžeš použít polohrubou mouku, třtinový nebo krystal cukr... :) Moc Ti děkuji Džejní ♥

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Moc děkuji Moni ♥ Doufám, že Ti bude chutnat :) Určitě mi dej vědět, jak se Ti povedl!

      Vymazat
  4. perníky ráda nemám :) jinak bych zkusila

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéj, tak třeba příště se Ti trefím do chuti :)

      Vymazat
  5. Podobný dělá babička a já ho miluju :) Jsem na něj úplně dostala chuť :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nojo babičky, ty jsou přebornice v pečení a vaření :) Tak buď honem volej babičce s.o.s. nebo se zkus sama chopit vařečky. Perník není vůbec těžký :)

      Vymazat
  6. Perník občas dělám - bez jablek a bez polevy, promazaný rybízovou marmeládou. Podobné buchtě, kterou jsi pekla ty, se u nás doma říká řezy ze strouhaných jablek (viz tady - http://werka13.blog.cz/1604/rezy-ze-strouhanych-jablek )
    Domácí povidla jsem letos vařila celý víkend - máme asi 15 sklenic :-).
    Hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ony tomu jablíčka přidaly vláčnost, takže nebyl díky nic vůbec suchý :) Koukla jsem na ně a vypadají taky skvěle! :) Ale jak tam sama píšeš, nic moc na štíhlou linii. Tyhle si aspoň můžeš dát bez výčitek! :) Tak to jsi dobrá! Já mám svých asi 6 těžce vydřených :D :D

      Vymazat
  7. Když já jsem na to pečení hrozný tele :( :-D Ale jako perník miluji a jablečný pečení taky...takže ta kombinace musí být fakt lahodná :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale prosímtě :D :) Myslím, že tento recept je vcelku jednoduchý, vše jen smícháš a pečeš :) Zdobení klidně můžeš vynechat :) To opravdu je :) Můžu jenom potvrdit ♥

      Vymazat
  8. To vyzerá naozaj chutne! Mňam :)
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc Ti děkuji Nicol ♥ A doufám, že Ti je už lépe!

      Vymazat
  9. Já miluju perník a hlavně perníčky! Jak já už se těším na Vánoční pečení :D ode dneška jsem oficiálně přepla na podzimový mood :D začnu pomalu vytahovat svíčky, světýlka a hlavně začnu zase péct, to miluju nejvíc. A další super recept, ukládám si ho :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máme stejně :D :) Přesně! Tak doufám, že se s námi podělíš o tvoje podzimní pečení :) Už se moc těším! ♥

      Vymazat
  10. Perník zbožňujem! Ten tvoj vyzerá famózne :)

    www.frenchstyle.eu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že je tolik oblíbený mezi lidmi :) Myslím, že je to taková ta klasika, která snad nikoho neurazí :) Moc Ti děkuji ♥

      Vymazat
  11. Tak ten v brzké době zkusím! :) Mám chuť na něco z jablek a perník zároveň! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, tak doufám, že bude chutnat ♥ :) Ať se podaří!

      Vymazat
  12. Nádhera! Perník miluji a jablek se mi tu sešla kopa, takže díky za tip a až dojíme hruškový koláč, tak jdu na jablečný perník :)
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc Ti děkuji Lindo ♥ Rádo se stalo! Jsem moc ráda, že Tě můj článek inspiroval O:)

      Vymazat
  13. Perník k podzimu neodmyslitelně patří. Včera jsem jablečný perník dělala, ale úplně jiný :-) ten tvůj je dost zajímavý, ale přítel špaldovou mouku nesnáší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, že i tak byl výborný :) Jé, to je škoda! Nám teda doma chutná moc a ani tolik necítíme rozdíl :)

      Vymazat
  14. Muj oblíbený recept!! :)

    OdpovědětVymazat
  15. Zkoušela jsem péct ze špaldové a i ze žitné mouky, ale těsto mi přišlo takový sražený, nevím proč. Do našeho perníku taky občas dávám jablíčka, je to mnohem chutnější :)
    Tvůj recept vypadá dobře :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥