středa 13. září 2017

Dýňová tapioka

Dýňová tapioka


Protože sezóna dýní je v plném proudu, tak teď nějakou dobu vás budu inspirovat hlavně dýňovými recepty, tak se na to připravte :) A to né jenom kvůli tomu, že jsem se odhodlala a zvládla své první zavařování a snad úspěšně!! teda pokud nepočítám ten rozřízlý prst ups a mám teď velkou zásobu dýňového pyré. Některé recepty jsem dělala z hokaido a některé z klasické a musím vám teda říct, že pyré z hokaido mě chutná mnohem více. K mé smůle mám zavařenou jenom normální, ale to nevadí, lepší nějaká než žádná, no ne? :) Zajímal by vás i například postup na to dýňové pyré a jak ho následně varařit? Pokud ano, dejte mi prosím vědět do komentářů ♥

Jinak jsem teď nějak nespokojená se vzhledem blogu, nějaké návrhy, i například jak jinak zapisovat články? Pokud vás něco napadne, budu moc ráda, když se podělíte do komentářů :) Chci, aby se vám blog hezky četl ale aby se vám také líbila jeho grafická stránka :)


25g tapioka perel
75ml rostlinného mléka (recept na domácí makové nebo ovesné)
75ml vody
100g dýňového pyré
1/2 lžičky skořice
sladidlo dle chuti (doporučuji med)
na ozdobu : 60g tvarohu, lžíce ořechů


Perly si dáme namočit do mléka. Až vstřebají většinu tekutiny (cca několik desítek minut), přidáme vodu a uvaříme v kastrůlku do pudinkové konzistence. Osladíme podle chuti. Dýňové pyré ochutíme skořicí a pokud máte radši sladší, tak můžeme osladit. Do jednoho většího pohárku nebo do dvou menších vsrtvíme tapioka pudink, dýňové pyré a tvaroh. Nakonec zasypeme na ozdobu oříšky a dáme vychladit do lednice.


A proč právě tapioka? Tak je to za prvé potravina, která neobsahuje žádný lepek. Tapioka je škrob, který se získává z kořene manioku, který se používá hlavně v kuchyni Jižní Ameriky nebo západní Indie. Obsahuje velmi nízký podíl cholesterolu a vysoký podíl komplexních sacharidů. Nejvíce je v tapioce zastoupen vápník, fosfor, draslík, hořčík a železo. Nejčastěji se z tapioky dělá právě zmíněný tapioka pudink nebo se může použít jako zahušťovadlo do polévek. Věděli jste, že jsou také přísadou Bubble tea? To jsem fakt netušila, já jsem si vždycky říkala, co to v tom plave :D :D Trocha těch znalostí, ať neumřeme úplně blbý. Zjistila jsem totiž, že často nedokážu odpovědět  na otázku, když se mě třeba někdo zeptá, co je to pohanka, kuskus nebo podobná zdravější varianta.

Tapioka v číslech na 100g
  • 358 kcal
  • bílkoviny 0g
  • sacharidy 89g - z toho cukry 3g
  • tuky 0g

2 komentáře:

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥