pondělí 30. září 2024

Rozhledna Strážný vrch s netradičním vzhledem

V nedávném článku, který se věnoval Hřebečsko důlním stezkám u Moravské Třebové, jsem vás navnadila na rozhlednu Strážný vrch. Dnes se na ni společně podíváme. Už jednou na blogu zmíněná byla, ale to jsem tam jela sama na kole. Tentokrát jsme si na ni vyšlápli společně s Domčou.


Auto jsme nechali na parkovišti U tety (zdarma) a rozhodli si dát odměnu až při cestě zpět. Původně jsme chtěli na rozhlednu dojít pomocí ukazatelů, ale to se nám nepovedlo. Ještě, že ty mapy máme. Když si budete chtít trasu prodloužit, můžete navštívit zastávky Hřebečsko důlních stezek - doly, vyhlídku nad doly nebo třeba štolu Josefku.



Přímou cestou od tety má trasa 5 km (v jednom směru). Rozhledna je opravdu schovaná, zase jsme ji přešli. A ani tentokrát tady nebyla ani noha. Rozhledna byla postavená v roce 2010 v rámci zpřístupnění naučné stezky na Hřebči. Můžete si všimnout netradičního vzhledu, který připomíná tvar těžební věže. Nachází se v 590 m.n.m. a poskytuje výhled na Moravskou Třebovou, část Orlických hor i na Kralický Sněžník. 


Našli jsme zde plakát, který vypadal, že už tam visí nějakou dobu, ale opak byl pravdou. Až doma jsme si vyhledali QR kód a dozvěděli se tak více o akci Dobrodružství s rozhledem. A rozhodli se zúčastnit. Závod probíhá tento víkend, tak kdyby vás akce také zaujala, můžete se registrovat. Já jsem na nás zvědavá a nebojte, určitě se dozvíte, jak jsme dopadli.



Rozhledna je přístupná zdarma bez otevírací doby. Před ní se nachází posezení a informační tabule. Jediné občerstvení najdete U tety. Po cestě zpět jsme potkali studánku U studené vody, ale nedoporučujeme vám z ní pít. Po natočení byla voda kalná. Tentokrát jsme si U tety dali i polévku, čočkovou a opět smažák. Nezklamalo. 




Tenhle výlet měl všechno, co by měl mít. Zajímavý cíl, sportovní aktivitu a odměnu ve formě jídla. Navíc to v pohodě stihnete i po práci za 3 h. Teda teď na podzim to už bude horší skrz stmívání, ale pořád to stojí za to, Hřebeč prozkoumat. 

Jste už připraveni na podzim? Na co se nejvíc těšíte?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥