pondělí 2. září 2024

Hřebečské důlní stezky

Kousek od nás se nachází jedno poměrně známé insta místo, ale ani jeden jsme tam ještě nebyli. Měsíční krajina na Hřebči je součástí hřebečských důlních stezek, které toho nabízejí mnohem víc. My jsme teda neprošli celou stezku, ale vytyčili jsme si pár míst z ní, které jsme navštívili. I když vám těžba a doly nic neříkají (jako nám), věřte, že tady se vám to líbit bude. Netradiční místa, kde ve všední den nepotkáte ani nohu.


Auto jsme nechali na parkovišti U tety (zdarma), což je restaurace na Hřebči. My jsme se nejdřív posilnili, než jsme vyrazili na cestu. V restauraci máte pocit, že se zastavil čas. Restaurace je otevřená jenom ve všední dny od 9-21h. Mají pár stálých jídel a pár, který obměňují. Ceny 100 - 150 kč za porci, polévka 25 kč, kvalita slušná. My neodolali klasice, smažáku. Hranolky průměr, tatarka skvělá.



První zastávkou byla vyhlídka U tety, kde máte krásný výhled na Moravskou Třebovou a také je tu velmi příjemné posezení. Pro ty odvážné by se zde dalo určitě i kempovat. Abychom šli okruh, část jsme šli po silnici, kde jsme se v zatáčce napojili na Hřebečské důlní stezky.




Další zastávkou byl bývalý důl Václav. Sice je tam mříž, ale ve spodní části při troše ohebnosti se podíváte i dovnitř. A hned vpravo vás čeká měsíční krajina. Taková nádhera a je schovaná jen 2 minuty pěšky od silnice. Jedná se o haldu hlušiny, která byla z dolů vytěžena jako odpadní materiál. Deštěm a větrem se z toho vytvořit zvláštní povrch připomínající krajinu měsíce. No tohle musíte vidět sami.




Část cesty jsme šli po kolejích pro vozíky. Když odbočíte kousek z cesty, potkáte i několik vlakových zastávek. Od kolejí jsme se zašli podívat ještě k bývalému dolu Gerhard a odtud zase pokračovali po naučné stezce až ke štole Josefce. Nás už tlačil čas, ale jinak si cestu prodlužte ještě k rozhledně Strážný vrch. Ten vám ukážu příště.




I tak nás čekala ještě jedna moc hezká vyhlídka, Nad doly. Vede k ní dost schodů, překvapivě dolů, abyste se dostali ven na kraj lesa. 



Po červené TZ Via Czechia - Českomoravská jsme se vrátili zpět k tetě. Trasa měří necelých 9 km, pokud byste si zašli i na rozhlednu, počítejte + 5 km. Většina trasy vede v lesích, takže se výlet dá podniknout i ve větším teple.


Jaké místo naposledy překvapilo vás?

9 komentářů:

  1. Díky za tip. Tady to neznám )))
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  2. O tomto místě slyším poprvé. Díky za tip. Až budu někde poblíž, ráda navštívím :)

    OdpovědětVymazat
  3. Míšo, občas jedeme tunelem, ale o téhle turistické trase slyším poprvé. děkuji za reportáž.
    Přeji hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono bys od silnice nic nepoznala. Musíš sem jet účelně, jinak to hned mineš. Ale díky tomu tam není skoro ani noha :)

      Vymazat
  4. Hezká stezka, o té jsem vůbec nevěděla. My už v pár dolech byli (u Jílového, v Krušných horách). Tato stezka mi trochu připomíná Solvayovy lomy na Sv. Janem pod Skalou u Berouna.

    OdpovědětVymazat
  5. Pěkná stezka, taková místa mám ráda, díky za tip :)

    Smile Thess

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadá to na pěkný výletík :).

    OdpovědětVymazat
  7. Hezká stezka, o které jsem doteď nevěděla. 🙂

    OdpovědětVymazat
  8. toto místo neznám, vypadá každopádně parádně :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥