pondělí 26. srpna 2024

Devět skal v srdci Žďárských vrchů

I když máme Žďárské vrchy blízko, nikdy jsme zde vlastně nebyli. CHKO Žďárské vrchy vznikly už v roce 1970, aby se ochránila mozaika harmonické kulturní krajiny. Oblast je plná rašelinišť a skal a ty jsme se rozhodli prozkoumat. 



Poprvé jsem si nechala naplánovat trasu od mapy.cz v rámci Výlety po okolí. Jako cíl jsem si vybrala  Devět skal, nejvyšší bod Žďárských vrchů. Název vznikl od devíti skalních útvarů, nacházejících se v okruhu 1 km, které vznikly procesem mrazového zvětrávání ve starších čtvrtohorách. Protože jsme byli omezeni vycházkami, vybrala jsem okruh měřící 11,6 km (z čehož teda nakonec bylo 13,5 km a to jsme nezabloudili!).


Auto jsme nechali zaparkovaný u Milovského rybníka (zdarma) a vzali to přes kemp Milovy. Zde je malé okýnko, kde jsme se občerstvili vychlazenou limčou a nanukem (pouze hotovost). Prodávali ale i smažák a podobné. Hned vedle se nachází o poměrně známý OREA rezort, kde je i normální restaurace. Tu jsme chtěli navštívit, ale nakonec jsme to nestihli. Třeba příště.



Z Milov jsme došli na Dráteničky rozcestník, kde nás za ním hned čekala první vyhlídka z Malinské skály. Bohužel to nebylo tak veselé. Po snad 10 letech mě píchla včela, potvora. Ještě tak blbě pod tričkem u podpaží. Vůbec jsem o ní nevěděla, dokuď jsem neucítila bolest. Dominik vyndal žihadlo s kusem zadku a já si sprostě ulevila. Je to bolest a zase několik příštích let o tom nepotřebuju vůbec vědět, jak to bolí. Výhled byl ale krásný.





Po červené TZ jsme pokračovali až k Lisovské skále, kdy to už bylo jen kousek k našemu hlavnímu cíli. Bylo to poznat i podle toho, jak se začali objevovat lidé (ale ne nijak dramaticky). Vystoupat na vyhlídku na Devět skalách je trochu složitější, ale nic hrozného. Jen škoda, že nahoře není tak pěkný výhled jako jsme čekali. To se mi víc líbil z Malinské skály. 




Další cesta byla za trest, z kopce po kořenech stromů, kde jste i pár metrů šli celou věčnost. Vůbec nebyla vidět cesta, chodili jsme od jedné modré TZ ke druhé, než jsme konečně došli k Bílé skále. To se už naše cesta začala otáčet pomalu zpět. Od této chvíle vás už čeká jenom dobrý terén. 




Až skoro na konci jsme mohli obnovit naše zásoby vody u studánky Slavěny, které si u cesty náhodou Dominik všiml. Mají tam i plecháčky, pokud byste neměli svoji vlastní nádobu. Protože nás už tlačil čas, objednali jsme si burgery v Litomyšli a vzali si je domů, kde jsme si je snědli u filmu - tématicky na Pana Včelku.



Počasí nám vyšlo přesně akorát na takovou delší procházku. Z nějakého důvodu byly po celém lese postavěné domečky pro skřítky. Bylo to nostalgické a minimálně mě to hrozně pohladilo na duši. Jen škoda té včely :D Bolestné bylo ale moc dobré!


Kam jste se šli naposledy projít vy?


10 komentářů:

  1. Ja som teraz pri rodičoch v Bratislave (inak som z úplne opačnej krajiny Slovenska, ale rodičia dočasne bývajú a pracujú v Bratislave), takže chodím tu po okolí všade, kde sa dá. Postupne tie články pridám na blog :)
    Včelu ti nezávidím, mne sa minimálne raz za rok stane, že ma jedna pichne. Naposledy pichla včela moju mamku do jazyka. Našťastie nie je alergická. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Do Žďárských vrchů bych se taky ráda podívala, ještě jsme tam nebyli.
    Já mám zatím na kontě jedno vosí bodnutí ;-). Ty jsou letos jak zblázněné

    OdpovědětVymazat
  3. Moc hezká místa. V Milovech jsme stanovali před spoustou let, když byly děti ještě malé a tehdy jsme šli i na Devět skal. Docela si to i dost vybavuju 😀 Jinak já letos dvě vosí bodnutí, manžel jedno, dcera jedno. Strašné toto 😀😀

    OdpovědětVymazat
  4. zrovna jsem přemýšlela, jestli jsem tu někdy byla....ale nebyla))) díky za zprostředkování. Já už se procházím leda tak do práce)))

    OdpovědětVymazat
  5. Míšo, tedy až na to bodnutí super!
    Chodíme se psem do lesa, máme takové okruhy kolem šesti km. To máme rádi.
    Přeji hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  6. stavění domečků pro skřítky byla má oblíbená aktivita s dětmi na táboře :)

    možná to mají mapy špatně vypočítané ty km, ale vypadá to na úžasnou procházku :) krásné fotky :)

    OdpovědětVymazat
  7. To vypadá na moc hezkou procházku.

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Míšo hezky výletujete a to je dobře ! Pozdravuju, Lenka

    OdpovědětVymazat
  9. Na Devíti skalách jsem byla, poprvé a zatím naposledy jsem tam lezla :D Měla jsem dost respekt, ale zvládla jsem to =D. Vosa mě štípla asi před 2 týdny při tenise, taky to nebylo nic příjemného :(

    OdpovědětVymazat
  10. Krásná procházka. Já se byla naposledy podívat na Krimmelské vodopády a ty mohu doporučit. Nádhera.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥