pondělí 9. září 2024

Parníkem na Veveří

Přináším další inspiraci z našich výletů do 6 h, když měl Dominik vycházky. Teď už Domča neschopenku nemá a hrozně rychle jsme si na to zvykli, že už nemusíme hlídat žádný čas a je to hrozně osvobozující. Už jsem vás vzala do Kateřinské jeskyně, na Hřebečské důlní stezky a na vrchol Žďárských vrchů. Dneska trochu zvolníme a povozíme se parníkem na brněnské přehradě


Pokud sem pojedete autem, tak si hlavně ohlídejte, co zadáte do navigace. My jsme takhle kroužili 45 min kolem přehrady, ne a ne najít přístav - Brno Bystrc. Míst na parkování je tu dost, ale hlavně odpoledne to tu může být plné (žádné parkovné jsme neplatili).


Aktuální jízdní řády lodní dopravy najdete tady. Letos lodě fungují od 20. dubna do 30. října 2024, takže pokud se budete chtít povozit, máte ještě šanci. I na podzim to bude mít své kouzlo. Navíc se jezdí za každého počasí, takže když bude pršet, jednoduše se můžete schovat do kryté části lodi.


Z Bystrce se jezdí zejména k hradu Veveří (45 min jedna cesta) nebo až na konečnou, na Veverskou Bítýšku (90 min jedna cesta). Jinak je zastávek celkově 10, takže je jen na vás, jakou trasu zvolíte (s tím, že tam a zpět je stejná cesta). My jsme zvolili cestu ke hradu. Zpáteční lístek pro jednoho stál 170 kč pro dospělého. Samozřejmostí je platba kartou



Mimo sezónu je to samozřejmě jinak, proto se buď informujte u obsluhy nebo si pečlivě pročtěte jízdní řády, ale v létě jezdí lodě tak, že když někde vystoupíte, za 5 min jede spoj zpět. Díky tomu jsme to hezky stihli. Když budete mít čas, určitě se zajděte podívat na hrad, jako my s mamkou před 5 lety.



Cestu k hradu jsme seděli uvnitř, protože nahoře nebylo místo. Většinu cesty jsme ale stejně strávili na zádi, kde byl krásný výhled. Nejhezčí je trasa od Rokle ke hradu. Ta příroda, lesy kolem dokola, ukryté lesní cesty... Sedět nahoře se nám poštěstilo cestou zpět. Oboje má něco do sebe, uvnitř na vás aspoň nefouká. 


Protože už nám vyhládlo, v přístavu jsme si vybrali restauraci Vingl. Ale různých hospod, stánků a podobného je tam hromada, takže se nemusíte bát, že byste si nevybrali. Nabízí sezení na venkovní terásce s osvětlením, i uvnitř se najde pár míst. My jsme vsadili na klasiku - burgery a k předkrmu focacciu s bylinkovým pestem. Domča si dal s hovězím masem s čedarem a slaninou, já s trhaným vepřovým, k tomu batátové hranolky a dip. 



Moc jsme si pochutnali! Určitě můžeme doporučit dál. Mají i velký výběr pizz, těstoviny, saláty... Cenově je to trochu vyšší, za jídlo cca 200 - 300 kč. K pití jsme měli domácí bezinku. Za 4 jsme platili celkem 1600 kč.



Výlet se nám moc líbil a já doufám, že se sem brzy vrátíme. Nejvíce nás zajímá stezka pěšky kolem přehrady. Tak vám to třeba jindy ještě ukážu z jiné perspektivy.


Kdy jste byli naposledy na výletě lodí? Jak jste si užili prázdniny?

9 komentářů:

  1. Naposledy jsem byla na výletě lodí právě na hrad Veveří.
    Teda... Ve skutečnosti jsme jen pluly tam a zpátky, protože jsme to neměly moc dobře naplánované. :D

    Pěkné fotky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé tak to je dobrá náhoda :D My se taky jen povozili, nám by to už nevycházelo časově skrz vycházky :) děkujeme!

      Vymazat
  2. Míšo, děkuji za zajímavý a inspirativní tip.
    A na lodi? To je tady fakt dávno…
    Měj se moc hezky. Helena
    https://sincerehelena.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  3. Plavila jsem se na lodi v Praze, ale v Brně ještě ne. Vypadá to moc hezky :) Já jsem měla o prázdninách 2 tábory, 1 tenisový kemp, 1 dovolenou (dávám dohromady články :)) a jinak jsem se učila na státnice.

    OdpovědětVymazat
  4. Lodí jsem ani naposledy byla na Hracholuské přehradě, ale je už to spousta let. Vlastně pak ještě na Altaji - na Těleckém jezeře. To je hodně velké, takže to byla dlouhá cesta - asi 5 hodin

    OdpovědětVymazat
  5. Krásný výlet jste měli. Plavby lodí mám moc ráda. Naposledy jsme pluli v srpnu na trajektu v Itálii, u nás v květnu po Vltavě.

    OdpovědětVymazat
  6. tak tři roky zpátky jsem byla s kamarádem, ale nastupovali jsme někde po cestě, že jsme šli kus trasy pěšky :) pak se svezli k hradu, zašli na prohlídku a lodí zpět :) byl to zážitek :)

    OdpovědětVymazat
  7. Naposledy na výletě lodí jsem byla na střední. Jela jsem s kamarádem z Děčína do Německa. Pamatuji si, že bylo málo vody, tak nás museli vylodit jinde. Tvůj výlet byl určitě super. :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Já se moc ráda plavím lodí. Většinou tedy, když jsem na dovelené v zahraničí. Ale naposledy to byla plavba v Praze, dostala jsem ji od kamarádek k narozeninám. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥