pondělí 23. září 2024

55. ročník Lanškrounské kopy (náš první ročník 2024)

I když je Lanškroun naše sousední vesnice, o akci Lanškrounská kopa jsem slyšela poprvé a to ještě jenom díky tomu, že to Domčovi doporučil kolega v práci. A to už byl 55. ročník tohoto pochodu. Napíšu vám tady naši zkušenost, kdy se pochod konal o deštivém víkendu, na jehož konci byly některé části Česka zasaženy povodněmi. 


Na výběr máte několik tras pro pěší, cyklistiku a běh (který byl letos pro nepříznivé počasí zrušen). První tři trasy pro pěší - 5,10 a 15 km vedou kolem Lanškrounských rybníků a také je navštíví největší množství lidí. Další jsou 20, 30, 60 (kopa) a 100 km (dvoudenní pochod). 



Vyhovovalo nám se registrovat již v pátek (kdy začíná pochod 100 km) a díky tomu jsme si v sobotu mohli přispat a vyhnout se většímu množství lidí. Cena registrace pro jednoho bylo symbolických 50 kč. Původně jsme chtěli jít 30 km trasu, ale nakonec jsme si nechali poradit a šli jen 20 km, která celá vede po zpevněných trasách (30 vede částečně lesními cestami). V sobotu byla registrace 7-10 h a cíl byl otevřený do 20 h, takže je opravdu dost času i na delší trasu. 


Přes špatnou předpověď počasí neplánovali pochod zrušit, protože za celou dobu se nekonal jen 1x a to v roce 2020 kvůli covidu. Špatné počasí nikdy nebylo důvodem pro zrušení akce. Zrušil se jenom program na náměstí.  Avšak nás hodně upozorňovali, ať dáváme pozor a nepřeceňujeme se.




Začali jsme nejdřív snídaní v Sázavě a pak se vydali na start. Ze začátku jen poprchávalo, takže jsme měli jen nepromokavé bundy. Až na kontroly, celý pochod jsme šli sami, což byla příjemná změna na rozdíl od Přes tři hrady. Trasa začala před radnicí na náměstí a vedla velmi příjemnou cyklostezkou do vesnice Albrechtice, kterou jste prošli až na úplný konec. Tam jsme se napojili na Naučnou stezku Údolí Moravské Sázavy až jsme došli do obce Nepomuky. Těchto prvních 10 km byla krásná příroda a my to zvládli jen v bundách. První kontrola byla právě na konci naučné stezky, kde z nás měli velkou radost. Byli jsme 39. a 40., kteří jim tam prošli. Bylo asi poledne :D





Pak se bohužel zhoršilo počasí a zhoršil terén (z lesů, kde byl člověk schovaný na pole, kde ho nic nechránilo) a i přes nepromokavé boty a kvalitní velké pláštěnky se nám pomalu začal déšť dostávat pod kůži. Minuli jsme rozhlednu Mariánku, která je momentálně zavřená a schovali jsme se na druhé kontrole. Zde jsme si dali vytoužený párek a klobásu, ohřáli se čajem a odpočítávali kilometry do cíle. 




Potkali jsme i pár krásných vyhlídek, ale nebyl úplně prostor se jimi kochat, natož vyfotit. Přes Horní a Dolní Třešňovec jsme došli zpět k radnici. Hurá. Od kolen dolů úplně durch. Zde jsme si převzali krásné medaile a diplomy s našimi jmény a spěchali domů, kde se si hned zalezli do peřin a objednali pizzu a koukli na Addamsovu rodinku.


Trasu jsme měli ujitou za 4,5 h s 250 m převýšení. Příští rok chceme jít určitě znovu, zkusit tu 30 km, tak snad vyjde lepší počasí než letos. Celkový počet účastníků byl 693 s tím, že na trasu 20 km bylo přihlášených 20 lidí, na 30 km 13, to stejné na 60 km a jen jeden odvážlivec na 100 km. Propad v návštěvnosti kvůli špatnému počasí byl opravdu znát.


Měníte kvůli dešti své plány?

7 komentářů:

  1. Jste dobří, že jste vyrazili i deštivém počasí. My plány dešti občas přizpůsobujeme - místo do lesa zamíříme třeba na zámek ap.

    OdpovědětVymazat
  2. Škoda toho počasí. Jinak to vypadá na zajímavou akci)))
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  3. Míšo vím, že chodíte pravidelně, škoda, když na takovou akci nevyjde počasí...
    Přeji hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. škoda toho počasí, ale je super, že i tak jste šli :) a hlavně, že jste dorazili v pořádku :)

    OdpovědětVymazat
  5. To bola super akcia a gratulujem k úctihodnému výkonu. Nabudúce dáte 30 a možno o rok neskôr aj 100km :-)
    Verím, že ste si užili aj krásne výhľady, škoda len toho počasia.

    OdpovědětVymazat
  6. Míšo, jako vždy překrásně sepsaný článek 🫶

    OdpovědětVymazat
  7. Tyhle pochody jsou fajn. Dvakrát jsem šla Teplicko-adršpašskou 33, trasa měla v reálu 38... :D.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥