pondělí 14. listopadu 2022

Zubštejn v barevném listí

Další naprosto boží podzimní výlet. Přirovnala bych ho asi k Rešovským vodopádům. Akorát zde jsme potkali minimum lidí a zakončili to naprostou mňamkou! Vyrazili jsme na zříceninu hradu Zubštejn, která se nachází na Vysočině u Vírské přehrady, kousek od Bystřice nad Pernštejnem. 




Zubštejn
Vyrazili jsme na začátku října, kdy panovalo boží babí léto a nakonec jsme litovali, že jsme si bundy vzali s sebou. Zaparkovat se dá opravdu kousek od zříceniny. Přibližně 15 minut pěšky. Z hradu se toho dochovalo celkem dost - zbytek paláce se čtyřmi klenutými místnostmi a část vstupní věže. Můžete se projít i po mostu, který najdete nejspíš na většině fotek. 




Dokonce jsem u mostu narazila na razítko, tak jsem si ho hned narazila na účtenku (nic jiného nebylo po ruce :D), ale žádná kvalitka to nebyla :D A protože by byl výlet opravdu krátký, nohy nás zavedly po červené turistické značce ještě k zřícenině hradu Pyšolec. Té se už zachovalo podstatně méně. Cesta vede krásnou lesní cestou, přibližně 2,5 km. 




Pyšolec
Pyšolec zpustl již v roce 1464. V blízkosti se nachází ještě zřícenina hradu Aueršperk. Tím by se vám procházka natáhla na hezkých 10 km. Nám však bohatě stačilo 5 km v terénu jenom na hrad Pyšolec a zpět. Dle fotek to vypadá, že se z hradu toho dochovalo ještě méně.



Na žádnou z zřícenin se neplatí vstupné a vstup je volný. Na Zubštejně jsme pár lidí potkali, na Pyšolci bylo prázdno. A protože jsme se znavili, vyrazili jsme do Bystřice nad Pernštejnem do tamní nejlépe hodnocené restaurace



Harenda
Z venku vypadá velmi obyčejně. A zevnitř vlastně taky. Zrovna tam probíhala nějaká soukromá akce, takže těžko říct, jak je restaurace normálně veliká. My přišli ale právě v čas a zabrali si ještě místo. Později si už nebylo kam sednout. Dominik si dal vepřovou panenku se zapečenou kaší (mělo to ale nóbl název) a já neodolala hambáčku. A dezertu - čokoládový fondán. Všechno nám moc chutnalo, až na hranolky. Ty mi přišly opravdu hnusný :D Takže když budete mít někdy cestu kolem, rozhodně se stavte. V okolí je toho spousta, co můžete dál navštívit. Je to například hrad Pernštejn, park Miniatur či jiná místa na Vysočině.




Jaký byl váš podzim?

10 komentářů:

  1. Krásná místa, super fotky a nádherné počasí - to je báječná kombinace :) Jsem ráda, že babí léto nakonec dorazilo :) Díky za tip na parádní místa <3

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to musel být parádní výlet, hned bych se na něj taky vydala! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Krásné výlety, Míšo! Mám ráda zříceniny a na podzim mají neopakovatelné kouzlo!
    Ráda jsem se podívala.
    Moc zdravím a přeji hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Super výlet. Taky si zříceniny rádi vybíráme jako cíle výletů. Na Pyšolci je toho ještě docela dost - už jsme párkrát narazili na hrad, ze kterého zbyla jen díra v zemi (bývalý sklep nebo studna), popřípadě jsme u cedule mohli tipovat, které terénní nerovnosti jsou pozůstatek hradního příkopu :D

    OdpovědětVymazat
  5. Narazila jsem na tvůj blog náhodou. Moc se mi líbí, jen za mě takový malý tip - zvětšila bych samotné fotky v článku. Myslím, že by to vypadalo lépe :) Jinak to vypadá na moc pěkný výlet :) A jídlo vypadá báječně!

    OdpovědětVymazat
  6. Opět moc krásné fotky a to jídlo vypadá božsky :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  7. Tomu říkám nádherný podzimní výletík 😍🍂, už jen z fotek jde vycítit jak byl parádní. Celkově ta příroda a ty barvy. Zubštejn si připíšu na seznam na příští rok 😉. A jinak ten 🍔 vypadá opravdu luxusně!

    OdpovědětVymazat
  8. Zřiceniny ty já ráda!😍 Hlavně jsem se celou dobu vracel k těm nádherným podzimním fotkám :D Podzim a zříceniny jdou k sobě :D Já naposledy byla na Hukvaldech a Helfštýně :D

    OdpovědětVymazat
  9. Ty podzimní barvy jsou prostě nádherné, neznám snad období, kdy je příroda hezčí. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥