pondělí 7. listopadu 2022

Letohrad: podzimní Lanšperk a Svět dortů

Ač jsem říkala, že zde články pojedu chronologicky, nakonec jsem si to rozmyslela. Přece jenom článek od moře bude pasé teď i za 2 měsíce. Tak proč se s vámi nepodělit o ty podzimní výlety? První jsme podnikly hned na začátku září. Mamka dostala poukázku ke Dni matek na dortík v Letohradě, protože tam z Ústí nad Orlicí vede krásná cyklostezka. A tak jsme jednu krásnou zářijovou sobotu o babím létě vyrazily.


Tentokrát jsme braly koloběžky autem, abychom byly nezávislé. Vylodily jsme se v Ústí nad Orlicí na nádraží a vyrazily. Jako první jsme to vzaly na oběd do restaurace Radava, kde mají i bowling. Bohužel vás zklamu, ke konci září celý komplex zavírali skrz vysoké ceny energií. Bylo vidět, že pan majitel je z toho opravdu nešťastný. 




Cyklostezka vede opravdu krásnou přírodou. Minimální převýšení při celkových 30 km cyklostezky. Na koloběžku opravdu ideální. Už teď vám prozradím, že i tak jsme druhý den nemohly ani jedna chodit :D:D A lidí tak nějak přiměřeně. Počasí nám vyšlo opravdu krásné a postupně po cestě bylo větší a větší teplo. Výlet do Světa dortů jsme podnikli i teď, 30. října. Příroda byla ještě mnohem kouzelnější a bylo tam i ještě méně lidí. 




Po cestě jsme si vyhlídly zříceninu hradu Lanšperk, kam jsme se při zpáteční cestě chtěly podívat. Nejdřív nás čekalo ale další posilnění - Svět dortů. Původně jsme měly jít jinam, ale tohle byla ta nejlepší varianta! Kavárna patří jedné milé paní, která si dorty peče sama přímo v kavárně. Mohly jsme tak pozorovat, jak vzniká medovník. Ceny má hezké, dorty vypadají krásně a ještě lépe chutnají. Když budete mít cestu přes Letohrad, sem se určitě zastavte! A to, že jsme tam jeli už po druhé na dort s absolvováním 30 km už o něčem svědčí. 







Za nás nejvíce doporučujeme malinový cheesecake. Ten nám ze všech dortů chutnal nejvíc. Některé dorty jsou stálice, jiné paní obměňuje, aby stálý zákazníci mohli zkoušet nové a nové chutě. Měli jsme i Míša dort, borůvkový cheesecake, snickers cheesecake a Oreo dort. Všechny určitě stojí za vyzkoušení, abyste si našli svého favorita.



Protože jsem v Letohradě nikdy nebyla, zašly jsme i na náměstí a k zámku. Prošly jsme si krásné podzimní zámecké zahrady, navštívily strašidelnou jeskyni a užily si ten nejkrásnější výhled. Strašidelná jeskyně je moc milá. Najdete tam různě vytvořené postavičky a ke každé krátký popis, kde byla naposledy spatřena a podobně. 






Na Lanšperk jsme si opravdu vyšláply. A bylo to peklo, co si budem. Kolobky jsme vytáhly až nahoru, tak jsme se opravdu nadřely :D Nahoře nikdo nebyl, vstup je zdarma. Součástí je i vyhlídková plošina, o které si mamka myslela, že tam něco rekonstruují. 






Při druhém výletu byl s námi brácha a ten nikam moc nechtěl. Až na ty dorty. Tak jsme se aspoň s mamkou při zpáteční cestě podívaly na rozhlednu Andrlům chlum, která je kousíček od Ústí. Řeknu vám, že po těch 30 km na kolobce (i když bez převýšení), tak se nahoru lezlo opravdu strašně. Hrozně mě bolely nohy :D



Vstup pro osobu je 30 kč. Buď k ní můžete zajet autem nebo se i projít z centra (cca 3 km). Výhledy jsou moc hezké, každá strana je popsaná, na co se díváte. Chytly jsme zrovna krásné slunce, tak mrkněte sami. Rozhledna je unikátní tím, že nahoru a dolů vedou 2 rozdílná schodiště, takže nikomu nemusíte uhýbat. 







Jaký podzimní výlet v poslední době jste podnikli vy?

9 komentářů:

  1. To jsou přesně články pro mě. Poznávání míst, toulky přírodou i kavárnou :-D S maminkou vám to moc sluší a libí se mi, jak spolu podnikáte výlety a jste tolik aktivní ♥ My jsme naposledy byli v Českém Krumlově a v té kouzelné chatičce. Ale ráda bych se ještě někam podívala...i v zimě :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Wow, 30 km na koloběžce, to jste dobré! Mně po chvíli bolí nohy :D zlaté nohy :) koukám, že vám vyšlo parádní počasí, to je moc dobře :) o dvou schodištích na rozhlednu slyším poprvé :D

    OdpovědětVymazat
  3. Moc hezký výlet - rozhledna, zřicenina - tyhle cíle my máme rádi.
    Jinak my jsme naposledy byli taky na rozhledně - Ládví u Kamenice. Máme to teď trochu komplikované - manžel má neschopenku, tak se musíme držet blízko Prahy, abychom to stihly během jeho vycházek.

    OdpovědětVymazat
  4. Míšo, umíte si udělat hezký den! Parádní výlet se vším všudy!
    děkuji za reportáž a přeji pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Moc pěkný výlet, krásné fotky :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to je boží výlet, vy jste s mamkou úplné sportovkyně! :) Škoda, že se bráchovi nikam moc nechtělo :D. Jinak ty dobroty vypadají skvěle, nedivím se, že se rády vracíte :).

    OdpovědětVymazat
  7. Nádherný článek Míšo! Plný krásných fotek, místa, pohledů a ty dorty? Mňam! 🙈 S mamkou máte opravdu plno krásných zážitků 🤗.

    OdpovědětVymazat
  8. Krásna príroda :) Tie dortíky vyzerali úplne úžasne

    Petra z FRENCHSTYLE | Sleduj ma aj na Instagrame

    OdpovědětVymazat
  9. To musel být super záživný výlet a nejen po sportovní stránce. Nádherné fotky, výhled, ale i to jídlo! :))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥