neděle 9. října 2022

Na motorkách po Vysočině I.

Jeden narozeninový článek už tu byl - jak jsme s Dominikem navštívili hrad Pernštejn a klášter Rosa Coeli. A aby toho nebylo málo, mám tu pro vás ještě jeden! To jsem ale vyrazila s mamkou na výlet plný překvapení. Do baťůžku věci na jednu noc a jelo se. Na motorce!


Vůbec jsem nevěděla, kam pojedeme, tak to bylo dobrodružství. Jen byla trochu škoda, že nám vyšlo né úplně běžné počasí na červenec. Venku byla opravdu zima, ale v tom oblečení na motorku to člověku vůbec nepřijde. A musím říct, že jsme navštívily hned několik míst, kam jsem se už dlouho chtěla podívat. Začaly jsme jak jinak, než snídaní s krásným výhledem! Vyhlídka se nachází kousek od obce Daňkovice. Bohužel jsme nebyly jediný a výhled nám kazil karavan. 



Dál nás mamky Zikouš (Zikmund je mamky motorka) zavedl do pohádkové vesnice Podlesí. Platí se zde vstup (na mě lehce předražený). Je to spíše pro malé děti, kterým se to tu bude určitě líbit. V pohádkové vesničce se můžete i ubytovat a areál nabízí široké využití. Každá chaloupka je věnovaná jedné pohádce a před ní se nachází pohádkové postavičky.



Zpět do komunismu! Zastávka v kempu Medlov, jako by byla zastávkou v čase. Krásný rybník naprosto bez lidí. Vybavení, které už něco pamatuje. Nejvíc nás učaroval kouzelný červený kolotoč, na kterém jsme se samo sebou svezly! V podobném duchu zde byl i minigolf, který narozdíl od kolotoče neprošel renovací.



Blížil se čas oběda, tak další zastávka byla s dobrotami. Mamka mě vzala do cukrárny U tří hvězd ve Žďáře nad Sázavou, kde z výběru člověku přecházel zrak. Nejvíc mi chutnala horká čokoláda. Jen jsem přecenila své síly a vše to nesnědla. Leč se jednalo o cukrárnu, Schwarzwaldský dort nabízeli jako Pařížský. Ceny měli velmi přívětivé. Posedět se dalo venku i vevnitř. 



Zlatý hřeb dne - poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, který spadá pod UNESCO. Cestu k němu jsme si ale prodloužily naučnou stezkou Okolo Zelené hory. Aby nám do toho kopce trochu vytrávilo, rozumíte :D Fotky mohou klamat a hřbitov zde už několik let není. Na prohlídku jsme nešly, velmi krásné je to i zvenku.





Na pozdní oběd jsme se zastavily na motorestu v Rovné, kde jsme za jídlo + pití platily pod 400 kč.  A bylo dobré! Další kopec nás čekal v obci Vítochov - na kostel sv. Michaela, který vůbec nevypadá jako tradiční kostel a moc se mi líbil. Kousek od něj se nachází i Munzarova borovice. Chvíli před námi přijel i autobus plný důchodců, kteří se vydali prozkoumat útroby kostela. 




Rozhledna Karasín. První moderní rozhledna, kde se platí vstup, ale můžete ji navštívit kdykoliv. Vstupné se totiž platí v automatu, hotově či kartou. Avšak najdete zde i záchody a malý kiosek. Výhledy jsou krásné, jen lehce poničené kůrovcem. 



Přibrzdily jsme u vodní nádrže Vír a skočily ještě do vesnice na vírský mlýnek. Nikdy jsem o něm neslyšela a bylo to tak milé! Vodní síla na 5 minut rozpohybuje více než 20 postaviček. Jedná se o repliku původního Navrátilova mlýnku, které je umístěné v Horáckém muzeu v Novém Městě na Moravě. Mlýnek se schovaný, vstup volně přístupný a celá nádhera byla jen pro nás.





Ubytování nám poskytla rodina v Ujčově, kde se spalo krásně! Stihly jsme to akorát. Do 15 minut po našem příjezdu začal vytrvalý déšť, ve kterým bychom byly hned mokré. A protože už je to dost dlouhé, pokračování, neboli druhý den, vám představím příště. Zastávek bylo opravdu hodně :)



Všichni jezdí na roadtripy do zahraničí. Byli jste už takhle někdy i v Česku?

11 komentářů:

  1. Míšo, tak to je opravdu parádní dárek! Zelená Hora je mé oblíbené a milované místo se silným geniem loci.
    Těším se na pokračování! Měj pohodové dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Woow ja milujem motorky ale nemám odvahu si na ňu sadnúť. Skvelý darček toto.

    COLORFUL AUTUMN

    OdpovědětVymazat
  3. To musela být paráda! Stihly jste toho hodně. My jezdíme jenom po Česku. U moře jsme byli jednou (2009), měli jsme hrozné počasí a od té doby jsme se neodvážili. Ale už to musíme prolomit :D letos jsme byli v Holandsku, kam jsme vezli ségru na Erasmus. To byla první rodinná zahraniční dovolená od Chorvatska. Nepočítám dovolenou na Slovensku. V Česku se nám moc líbí. Máme toho procestovaneho hodně. Říkám si, že je fajn mít procestovanou republiku a pak se podívat za hranice, ale třeba je to jen můj divný názor. Těším se na pokračování :)

    OdpovědětVymazat
  4. Na motorce, páni! To bych si asi moc netroufla, ale stihly jste toho celkem hodně, určitě jste si to moc užili:)

    OdpovědětVymazat
  5. S mamkou jste navštívily opravdu krásná místa a dost jste toho stihly 🙂. V té pohádkové vesničce to muselo být kouzelné 😇.

    OdpovědětVymazat
  6. Vy tedy jste s maminkou akční. Moc hezký výlet. My jezdíme po Čechách hodně, ale většinou si vybereme jeden hotel jako základnu a odtud vyrážíme na jednodenní výlety. Nerada balím a vybaluju...

    OdpovědětVymazat
  7. Jé, tak to jste měly s maminkou krásné dobrodružství! :-) V Zelené hoře u pomníku jsem byla taky a bylo tam moc krásně. A do pohádkového Podlesí bych vyrazila hned. :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Jako motorkářce ti to moc sluší :⁠-⁠) výlet koukám byl dokonalý

    OdpovědětVymazat
  9. Tak to musel být parádní zážitek! :) Moc se mi líbí ten nápad a určitě jste si to skvěle užily :).

    OdpovědětVymazat
  10. Já mám z motorek obrovský respekt, asi bych na ní nikdy nesedla. :D Nicméně tvojí odvahu obdivuji a je super, že jste si to užili - hezké fotky! :))

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj Míšo,
    já jen koukám, kolik jste toho stihly za tak krátký čas. Znám jen kostel sv. Jana Nepomuckého, kde se mi moc líbilo.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥