pátek 8. listopadu 2019

Rešovské vodopády

Tip na tento přírodní úkaz dostal Miláček v práci, tak jsme o jednom krásném babím víkendu v říjnu zavítali na Rešovské vodopády v Nízkém Jeseníku, které se nacházejí 8km od Rýmařova.




Ze Svitav to bylo nějakých 60km, ale projíždí se každou pidi dědinou, takže cesta trvala celkem 1,5h (nazvala bych to jako vyhlídková trasa zaměřená na hřbitovy, i ty maličké dědiny měly tak honosné hřbitovy!, člověk by ani nevěřil). Po cestě jsme z auta viděli krásný hrad Sovinec.


Nejlépe se k Rešovským vodopádům člověk dostane z vesnice Rešov, která se nachází 1km od nich. Mají zde udělané parkoviště pro cca 15 aut, přesto jsme měli problém zaparkovat. U silnice nechybí hospoda s občerstvením. 


I když je cesta dlouhá pouze kilometr, šli jsme jí několik desítek minut. Kopcovitý terén se spoustou kamení. A to nemluvím, jak to na těch listech klouže. Každopádně oproti cestám u vodopádů to byl ještě slabej odvar. 


Rešovské vodopády vytvořila říčka Huntava, která v kaňonovitém údolí vytvořila kaskády a vodopády. Říčka postupně padá o několik stupňů, kdy ten největší měří 10 metrů. Můžete si ho prohlédnout jak dole, tak přímo nad ním, kde se nachází vyhlídka. Území je pokryto přirozenými smrkovými lesy a zabírá rozlohu 6 ha. Při cestě na vodopády si můžeme všimout starého mlýnu, který zde dříve fungoval. Ten jsme nenavštívili, protože jsme si chtěli ponechat sucho v botách.


Území je od roku 1966 prohlášeno chráněnou přírodní rezervací, které si můžete projít pomocí dřevěných lávek a vyhlídek. Jo, každou chvíli jsem se bála, že tam něco pode mnou rupne, jak je všude vlhko a některé vypadaly, že už to mají za sebou. Také bych vyzdvyhla ty strategicky rozmístěné kameny v řece, aby jste přes ní mohli projít (ano, bylo to přesně tak děsivé, jak si to dokážete představit, kámeny uprostřed řeky, všude mokro, paráda na udělání si bebina). 


Na mnoha místech mi Dominik musel pomáhat a přidržovat mě. Nechápali jsme lidi, kteří tam vzal malé děti, měli jsme co dělat my sami. Trasa se nejspíše dá projít kolem do kola, ale to bychom vylezli v úplně jiné dědině, než máme auto, takže jsme si kus prošli a pak se stejnou stezkou odvahy vrátily zpátky.


Možná v létě by nebylo špatné si to projít celé, ale v říjnu v 16h už se nám moc trajdat nechtělo. I když má trasa pouze 2km, zabralo nám to přes 2h. Také se hodinky při cestě zpět mohli z vystoupaných metrů zbláznit.


Myslím, že i podle fotek je vidět, že to byl opravdu povedený, krásný podzimní výlet jak se patří. Teda až na ty cesty, to jsem fakt myslela, že se živá já nebo foťáček domů už nevrátíme.

To by bylo k Rešosvkým vopodákům vše, doufám, že se vám dnešní článek líbil. Moc vám děkuju za návštěvu a a přečtení! ♥ Určitě blog sledujte i na další sociálních sítích, jako je Facebooková stránka, Instagramový účet či Youtube kanál.

Byli jste na nějakých vodopádech v ČR?

12 komentářů:

  1. Moc hezký výlet, ten by se mi určitě líbil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To věřím, když má výlety po přírodě ráda :) I my jsme si ho moc užili.

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Byl :) Teda až na některé ty cesty, kdy jsem myslela, že je po mě :D

      Vymazat
  3. My máme na vychodnom slovensku podobne Hajske vodopady a malemu sa tam veľmi pacilo. Netusim ci sa niekedy dostanem do Nizkych Jesenikov ale mohli by sme. Prirodne utvary su predsa len krajsie a priroda sama o sebe je lieciva.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se výlety po přírodě moc líbí a nepřestávají mě udivovat, co příroda sama dokázala. Škoda jen, že ji spoustu věcí bereme :) Ani se nedivím, pro děti to musí být úchvatné.

      Vymazat
  4. Tak tento typ výletu vyzerá momentálne úplne ideálne pre moje preťažené nervy. :) Krásne fotky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Člověk v přírodě má šanci krásně zrelaxovat a úplně vypnout :)

      Vymazat
  5. Krásná příroda, to je ten pravý relax podle mě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš úplnou pravdu 😊 mě příroda hrozně uklidňuje v dnešní uspěchané době.

      Vymazat
  6. Škoda, že to mám tak daleko, tohle by mě moc lákalo :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Se zkus podívat a třeba najdeš nějaké vodopády ve vašem okolí :)

      WantBeFitM

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥