úterý 12. listopadu 2019

Rajská omáčka s masovými koulemi (1/6 393 kcal)

Zasteklo se mi po staré dobré klasice - rajské s masovými koulemi. Moje maminka ji umí bezkonkurenční, takže jsem si od ní vyžádala recept. Už jsem ji jednou zkoušela podle receptu z netu a to nedopadlo podle mých představ.

A tentokrát se to povedlo na výbornou! I koule chutnají totožně jak od maminky O:)

Leč se to může zdát jako těžké jídlo na přípravu, opak je pravdou. Vůbec se nemusíte ničeho bát. Sice vám příprava nějakou dobu zabere, ale to spíš samotné vaření omáčky a pečení koulí.

Dávejte si pozor, že zdravé neznamená nízkokalorické! Jedna porce omáčky a koulí (1/6 surovin) vám zabere necelých 400 kcal a to v tom ještě nemáme přílohu. Takže pro někoho, kdo se udržuje je toto jídlo v pořádku, ale kdo chce trochu zhubnout, dá si hold o trochu menší porci. :)


 Rajská omáčka s masovými koulemi
- doba přípravy: 70 minut (40 min příprava + 30 min pečení)
- náročnost: lehká
- porce:4
Ingredience
500ml vody + kostka zeleninového bujónu/vývar
4 bobkové listy
8 kuliček nového koření
4 kuličky pepře
3 cibule 
10ml oleje
20g špaldové mouky
140g rajčatového protlaku
60g kečupu
sůl, třtinový cukr dle potřeby (10g)

500g mletého masa (mix hovězí a vepřový)
50ml mléka
1 vejce
2 kusy toustového chleba
100g kukuřičné strouhanky
sůl, sušený česnek, pepř, bazalka
1 cibule
lžice hořčice
Postup
Na omáčku si očistím a nakrájíme 3 cibule. Nakrájené cibule na kostičky opečeme na oleji do zlatova. Poté zaprášíme mouku a vytvoříme jíšku. V 0,5l teplé vody si rozmícháme bujón a zalijeme nebo přidáme 0,5l vývaru. Přidáme bobkové listy, nové koření, pepř a sůl. Necháme cca 30 minut vařit. Mezitím si namočíme toustové chleby do mléka. Po 5 minutách přidáme maso, vejce, koření, na kousky nakrájenou cibuli, lžici hořčice a strouhanku. Pořádně promícháme a z těsta tvoříme koule do zapékací nádoby, lehce podlijeme a pečeme 200°C 30 minut. Omáčku přecedíme a vmícháme kečup a protlak. Dle chuti dosolíme, dosladíme. Na talíř nandáme koule, zalijeme omáčkou a přidáme přílohu dle preferencí.

Makra na 1 porci koulí + omáčky (12 koulí = 1 porce 2 koule)
Kalorie: 393 kcal
Bílkoviny: 13,7g
Sacharidy: 29g
Tuky: 24g
Vláknina: 2g

Uvedené hodnoty jsou pouze orientační a počítané bez použití přílohy.

Doufám, že se vám dnešní recept líbil a vidíte, že se na zdravém stravování nemusíte ničeho vzdávat. Téměř vše se dá uvařit o něco zdravěji. :) Mějte se krásně ♥

S láskou, Míša ♥

Máte rádi rajskou omáčku? Jaké omáčky patří mezi vaše nejoblíbenější?

Líbí se vám tyto předělávky klasikých receptů do zdravější formy?

Pokud se Ti recept, fotka či má tvorba líbí, moc mě potěší Tvůj komentář na blogu či přidání se k mým pravidelným čtenářům, like na FB stránce, odběr na Youtube nebo follow na instagramu :)



  Sociální sítě:
Facebook stránka
Instagram účet


Moc děkuji za jakoukoliv odezvu a podporu

10 komentářů:

  1. ježiiiiš, zrovna o víkendu jsem říkala, jak bych si dala rajskou!! takže tohle o víkendu zkusím (až budu doma) páč teď mi tu úplně solidně teče slina!! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám na ni chuť už tak měsíc, ale pořád jsem líná se do toho pustit :D To jsem moc ráda ♥

      Vymazat
  2. Jé rajská - tu už jsem neměla strašně dlouho. Když já ji nejraději s knedlíkem :-) (takže se jí tak trochu vyhýbám)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, knedlík není moc věc, co by naše zdraví potřebovalo :D :) Proto ji mám radši s těstovinou a můžu si jí dopřávat :)

      Vymazat
  3. Odrazu som veľmi hladná! :D Vyzerá to úžasne a veľmi sa mi páči forma prerábania receptov na zdravšie alternatívy :)
    What A Fancy World

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda :) I tradiční kuchyně může být součástí zdravé stravy, když se to trošku pozmění :)

      Vymazat
  4. Rajskou miluje můj přítel, poprvé jsem mu ji dělala k narozeninám letos v srpnu sice bez masa ale divila jsem se, jak je jednoduchá a že se mi hned napoprvé povedla. Tajný trik mojí mamky je skořice a já ji do omáčky dávám taky, je s ní ještě o level lepší :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky ji používám, dodá takovou zajímavou a strašně dobrou chuť :) To my ji máme rádi buď s koulemi nebo vařeným hovězím :)

      Vymazat
  5. Rajskou miluju, ale je pravda, že moc často ji nedělám. Recept ukládám a až zase nebudu vědět, co uvařit, tak se do něj pustím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee tak to doufám, že Ti bude chutnat ❤ já rajskou miluju 😋 ale je to strašná dřina a hora nádobí 😁

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥