středa 5. ledna 2022

Střípky z Vánoc 2021


Článek, ve kterým se rozloučím s jedním z nejkrásnějších období v roce... S Vánoci. Naštěstí jen na rok. Věřím, že se ani nenadějeme a vánoční šílenství začne nanovo. V telefonu se mi nashromáždily nějaké fotky, které jsem ještě nikde nezveřejnila a ráda bych je měla někde uložené jako památku.


Na konci listopadu se stavila Kikinka a daly jsme si kurz výroby domácích utopenců, abychom to měly naučené na jedlý dárek na Vánoce. Oboum mužům moc chutnaly. Recept najdete tady.


Jednu chvíli to u nás vypadalo dost šíleně. Tady jsem zrovna sušila ozdobičky na dárky (domácí samotvrdnoucí hmota) a schnula mi šnůra, ze které jsem holkám dělala DNA klíčenky.


Jsem hrozně spokojená, jak jsem letošní Vánoce krásně zabalila dárečky.


Tvoření cukroví u Grinche nesmí chybět! Stejně jako nechyběl Sám doma 1 a 2, kdy druhý díl jsem viděla po dlouhé době.


Moje letošní cukroví. Zleva doprava to jsou perníčky, které jsem nakonec i zdobila (viz foto dole), medovníkové kuličky, lotus kuličky, které jsem dělala letos poprvé a s mamkou jsme se shodly, že letošní nejlepší cukroví, kostky v kokose, linecké, linečtí sobíci, plněné košíčky a úlky. Od mamky jsem pak dostala ještě marokánky a vanilkové rohlíčky. Jaké druhy jste pekli vy?


V posledních letech vždycky říkám, že se na to zdobení už vyseru. Ale jak vidíte, vždycky mě někdo ukecá.


Tentokrát to byla Denča :D


Dostal se ke mě Vatikánský chléb štěstí, tak doufám, že nám opravdu přinese, když jsem se s ním tak prděla. Víc o tom psát asi nebudu, kdyby se někdy dostal i k vám, ať máte překvapení :) Ale buchta je to opravdu luxusní!!


Zasněžený stromeček, který zdobí naše svitavské náměstí a kolem kterého chodím cestou do práce. Takže když nasněžilo, tak jsem si ho po té cestě cvakla.


A ještě pár foteček z druhé návštěvy Brna, na kterou jsme nečekaně jely. Objednala jsem si z eshopu Reserved nějaké oblečení, ale vůbec mi nesedlo, tak mi přišlo jednodušší ho vrátit osobně než posílat. A tak jsme s mamkou vyrazily znovu. Ani tentokrát ráno nechyběl svařák na cestu.


Udělaly jsme to ale obráceně, než naposledy, a nejdřív vyrazily na město - do optiky a podívat se na stromeček. 


V jedné postranní uličce nás oslovila paní na příspěvek pro nemocnou Lucinku. Tak jsme s mamkou přispěly a každá jsme si mohly vybrat jednu baňku. Teď nám zdobí nás vánoční stromeček. Aspoň jsme už měly splněný dobrý skutek pro ten den. 


Nejdřív jsme šly na Svoboďák a pak to vzaly přes Zelný trh směr Ikea. Už známe ty autobusy, tak nám to nedělá žádný problém se tam dostat po vlastní ose. Já jsem si skoro nic nekoupila, mamka měla ještě nějaké resty z předchozí návštěvy. 


Dokonce jsem po dlouhé době potkala revizora! Mamky to byl první zážitek. Vždycky, když se zablokují tyto terminály, tak už vím, co nás čeká :D Akorát po tom, co našel svou oběť, tak ho jízdenky ostatních nezajímali. Stály jsme těsně před ním, jízdenky v ruce, on už ale řešil neplatiče. Ani nevím, jak to nakonec dopadlo :D V Ikee jsme ochutnaly nový dortík - smetanový s malinami, ale na ten oříškový to stejně asi nemá.


Bylo to hrozně zvláštní vidět Svoboďák tak prázdný. Oproti tomu, jak jsme zvyklý ho vidět - ruch, plno lidí, mačkanice, tak tentokrát se nic nedělo. Aspoň byl hezký výhled na stromeček.


Snažím se alespoň jednou za rok vyrazit na lyže a na lední brusle, abych si to vždy osvěžila. Lyžování v Olešnici už mám za sebou, tak ještě ty brusle. Vyrazily jsme hned na otevírací dobu a bylo to super! Skoro nikdo tam nejezdil. Ve chvíli, kdy jsme odjížděly, tak začal padat nějaký bordel, takže nám to opravdu dobře vyšlo.


V pondělí před Vánoci jsem vyrazila navštívit Ivetku z zkustovkuchyni. Neboť bydlí v prdeli kousek od místa, kam jezdíme kempovat. Jela jsem spojem s 2 přestupy a byla jsem z toho teda fakt na prášky, vždycky mi něco ujelo. Ale naštěstí jsem dorazila akorát <3 Předaly jsme si drobné dárečky, vyrazily na procházku a večer to zakončily hrou Criss cross, kde mě teda Ivetka drtila :D


V úterý jsme ráno upekly perníčkové chaloupky a po vychladnutí jsme je slepily a ozdobily. Musím říct, že jsem na sebe byla fakt pyšná, neboť mi chaloupka stála bez jedné špejle či jiné pomůcky! A dokonce zvládla i převoz domů :D


Mezi vánočními svátky máme vždy třídní sraz. Já na něm byla ale jen jednou, tak jsme se s holkama domluvily, že se sejdeme sami. Zašly jsme na snídani do Raffaella, což je kavárna u nás. Příště si tam musím vzít foťák, ať vám ji můžu ukázat. 


Protože se Simča vrátila z Erasmu z Petrohradu, a ještě se tam vrátí, dovezla každé malý dáreček. Já jsem si vybrala ozdobičku na stromeček s louskáčkem. Víte, co znamená ten horní nápis? Schválně si zkuste tipnout... Já tipovala Veselé Vánoce, ale je to Zimní pohádka, taky krásné!


A poslední radůstka - povedlo se mi u Stáňi vyhrát jeden balíček ve vánoční soutěži. Přidané přáničko a čaje mě moc potěšily. Moc děkuju Stáňo!

Já vám moc děkuju za návštěvu a a přečtení! ♥ Určitě blog sledujte i na další sociálních sítích, jako je Facebooková stránkaInstagramový účet či Youtube kanál.


Máte doma ještě stromeček? Jaký dárek pod stromeček vám udělal největší radost?

Jak jste si celkově užili letošní Vánoce?

12 komentářů:

  1. Zákusky luxusné a verím, že si si vianočný čas užila dosýty :-)
    A perníková chalúpka je nádherná!!!
    PF 2022

    OdpovědětVymazat
  2. Míšo, tak to je dokonalý vánoční přehled!
    Vánoce jsme měly hezké, rychlé, někdy hektické, trochu dojemné, prostě takové, jaké mají být.
    Moc tě zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Já měla ruštinu ještě ve škole, takže azbuku čtu, byť už mi to nejde tak rychle. Ale Zimní pohádku bych rozluštila i bez nápovědy :).
    Jsem ráda, že ti malá výhra u mne udělala radost (a že to pošta nikde neztratila :D)

    OdpovědětVymazat
  4. Už teď mi to vánoční šílenství chybí a začínám být smutná z toho, že přichází čas, kdy se budeme muset zbavit našeho kouzelného stromečku. Mně tady ty homemade dárky přijdou úplně skvělé, ale ještě jsem nic takového nedarovala, takže má inspiraci pro příště, děkuji!
    Jinak koukám, že sis tady to předvánoční hektické období pořádně užila.

    E | Ve znamení býka

    OdpovědětVymazat
  5. Parádní fotky s plno zážitky, měla jsi krásné svátky :). Ti tví sobíci jsou prostě boží <3. Já nakonec tvořila dva druhy úlků i lineckého, perníčky, tiramisu a raffaello kuličky :). Vatikánský chléb se ke mne taky jednou dostal :).

    OdpovědětVymazat
  6. My míváme třídní sraz většinou chvilku před Vánocema a letos se nám to obzvlšáť vydařilo, protože jsme si posezení zpěstřili návštěvou vesnice jedhoho našeho spolužáka.
    Ty lotuskové kuličky budu muset příští rok taky zkusit, letos nám to klasické cukroví nějak nejelo a myslím, že by to mohla být hezká obměna.
    Do Petrohradu bych se jednou moc ráda podívala, hrozně mě to láká :D

    OdpovědětVymazat
  7. Měla jsi krásné Vánoce a o tom chlebu slyším poprvé, vidíš to :O V Brně máte krásný stromeček. U nás v našem regionu vyhrál náš stromeček jako nejhezčí, tak jsem ráda :-D A když čtu o tom revizorovi.. takhle jsem jednou jela metrem (zatím jsem vždycky měla vše v pořádku, na tohle já jsem srab :D) a přítel mi řekl, ať si v autobuse koupím tohle a tamto, abych to měla i do metra. Tak jsem si jela s klidem a teď v metru revizor... a říká, že tohle vůbec do metra neplatí a já úplně v prdeli, že to platit má, že kdybych to věděla, tak si koupím lístek... no, slitování neměl a hnedle jsem zaplatila 800,-. Kamarádka, co dělá v Praze v této oblasti, tak říkala, že byl ještě hodnej, že jiní napálí třeba 1500,-. To by mě štvalo ještě víc :-D

    OdpovědětVymazat
  8. Krásné! Mně se moc líbí, jak sis vyhrála s těmi ozdobami na dárečky. To má prostě přidanou hodnotu, která moc potěší. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Moc krásné fotky, měla jsi kouzelné Vánoce! :) Jen vidím to cukroví, tak mě tlačí žaludek - letos jsem se ho strašně přejedla! :D

    OdpovědětVymazat
  10. Tak to jsi zažila opravdu krásné Vánoce a podle fotek je vidět, že jsi si vánoční čas opravdu užila 😊 a tak to má taky být 😉. Líbí se mi ta perníková chaloupka 😍, tu jsem zatím ještě nikdy nepekla 🙈 a pak teda pokaždé obdivuji ty ozdobičky ze samotvrdnoucí hmoty, to je fakt boží nápad, který jsem si musela hned uložit 😁 už minule, když jsi psala o tom článek.

    OdpovědětVymazat
  11. Téda, stihla jsi toho opravdu spoustu :). My pečeme cukroví každoročně s tetou na chalupě. Dělá okolo 30 druhů. Je to masakr, ale baví nás to :D :). Když jsem bydlela v jedné části Budějovic, tak tam byli revizoři pořád. Klidně 2x za den, nebo se mi stalo, že nastoupili dva nezávisle na sobě :D teď bydlím jinde a už je skoro nepotkávám :D Ty chaloupky jsou krásné <3 perníkovou chaloupku nám udělala teta k narozeninám, když jsme byly malé :) Azbuku bohužel nepřečtu :D

    OdpovědětVymazat
  12. Koukám měla jsi pořád co dělat. My taky dělali domácí jedlé dárečky a měli obrovský úspěch! Jinak Sám doma 1,2 také splněno :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥