úterý 4. února 2020

Citrónová roláda s borůvkovým krémem (1/12 83 kcal)

Rolády mám hrozně ráda. Jsou rychlé  na přípravu, lehké na jídlo a plné bílkovin (nebo aspoň ty zdravé). Dneska jsem zvolila spojení chutí citrónu a borůvek. Podle mě, to k sobě neskutečně sedí a roláda je skvělá do horkých dnů. 

V receptu dnes za sladidla používám erythtitol, což je nízkokalorické sladidlo. Pokud ho nemáte doma, nevadí. Stejně dobře poslouží třtinový cukr, akorát výsledné kalorické údaje se budou lišit. Krém jsem dosladila medem, který můžete vyměnit za jakýkoliv sirup.

Tento recept určitě udělá radost bezlepkářům, protože v sobě neobsahuje lepek. Mouku jsem zde použila hladkou pohankovou. Jestliže netrpíte alergií a pohankovou mouku doma nevedete, dobře poslouží i špaldová.


Citrónová roláda s borůvkovým krémem
- doba přípravy: 40 minut (32 minut příprava + 8 minut pečení)
- náročnost: střední
- porce: 12

Ingredience
4 vejce
80g pohankové mouky
20g vanilkového pudinkového prášku (kukuřičného)
80g erythritolu
citrónová šťáva a kůra z půlky citrónu
250g odtučněného tvarohu
75g lesních borůvek
40g medu

Postup
Bílky si oddělíme od žloutků a vyšleháme do tuhého sněhu. Žloutky smícháme s erythritolem. Ke žloutkům přidáme sníh. Přidáme citrónovou kůru a šťávu. Mouku si smícháme s pudinkovým práškem a práškem do pečiva a přidáme k mokré směsi. Těsto vyložíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme 8 minut na 200°C. Po vyndání z trouby roládu opatrně pomocí utěrky stočíme. Tvaroh si smícháme s rozpuštěným medem a borůvkami. Po vychladnutí roládu naplníme 2/3 krému. Můžeme borůvky rozmačkat, aby nám vytvořily hezkou barvu a zbytkem krému pomažeme roládu okolo. Necháme vychladit.


Makra na 1/12
Kalorie:  83 kcal
Bílkoviny: 5g
Sacharidy: 11g
Tuky: 2g

Máte rádi rolády? Co nejčastěji připravujete v borůvek?



Pokud se Ti recept, fotka či má tvorba líbí, moc mě potěší Tvůj komentář na blogu či přidání se k mým pravidelným čtenářům, like na FB stránce, odběr na Youtube nebo follow na instagramu :)


   Sociální sítě:
Facebook stránka
Instagram účet


Moc děkuji za jakoukoliv odezvu a podporu

20 komentářů:

  1. Já rolády nikdy moc ráda neměla, ani je doma neděláme :) Kombinace citrónu a borůvek je zajímavá, ráda bych ji někdy alespoň vyzkoušela :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doma jsme je taky nikdy nedělali, ale moc mi chutnají :) jen to rolování je někdy za trest 😄 dokáže mile překvapit 😊

      Vymazat
  2. Roládu dělám občas, vždycky s tikem v oku, jeslti se mi ji povede zarolovat (jednou jsem ji nakonec natrhala na kousky a udělal z ní a krému, který měl být uvnitř, vrstvené poháry :)). Ta tvoje vypadá suprově.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Buď v klidu, to taky znám 😄 taky se vždy nejvíc bojím, že se mi nepodaří hezký srolovat 🙈 hlavně, jestli byla dobrá! To je nejdůležitější 😊

      Vymazat
  3. Ahoj,
    to je úžasný recept, spojení borůvek a citronů se mi moc líbí. Já nejčastěji dělám z borůvek takový jogurt - do misky nebo nějaké uzavíratelné dózy si dám na dno müsli, na to domácí bílý jogurt od jednoho farmáře a vršek právě posypu borůvkami, občas přidám i banán nebo jiné ovoce. Nosím si to do práce jako svačinku a je to luxus. Občas udělám i kolegyním, taky to milují.
    Hanka z blogu ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Hani, moc Ti děkuji za milý komentář a souhlasím s Tebou, takováto vrstvená sklenička musí být luxusní. Tak zkus příště dochutit jogurt citrónem a uvidíš, jak Ti to bude chutnat. Mě to chutná moc :)

      Vymazat
  4. Och, hneď by som si dala ku kávičke. :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu byla moc výborná! :) Doporučuju vyzkoušet :)

      Vymazat
  5. Já miluju roládu od mojí mamky! Takovou tu klasickou, s marmeládou uvnitř a kokosem na vrchu :D. Ale i ta tvoje vypadá moc dobře.

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, teď jsem dopekla 4-vrstvý koláč a bebe řezy, ale teď mám chuť na roládu od tvojí mamky!!! :D Děkuju Ani ♥

      Vymazat
  6. Tuhle roládu bych klidně mohla zkusit na Valentýna :) My v létě z čerstvých borůvek děláme nejčastěji žahour. Nejsem si teda jistá, jestli se tomu tak ve všech částech země říká stejně, ale jedná se o rozvařenou omáčku z borůvek, kterou lze polít palačinky, lívance apod. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím, co myslíš a našla jsem zbytek mražených borůvek v mrazáku, tak určitě udělám domácí pribiňák právě se žahourem. Přítel má borůvky moc rád :) Doufám, že vás nezklame!

      Vymazat
  7. Rolády všeobecně nemusím ale tahle vypadá dobře, miluju borůvky všude! I citron je k tomu podle mě super nápad, hned bych ochutnala, ne že ne :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? To mě právě moc chutnají, ale vždcky se bojím, že se mi nepovede srolovat :D :) To jsem moc ráda! ♥

      Vymazat
  8. To musí být nebe v hubě :D :)
    Borůvky miluju a tahle kombinace vypadá úžadně, určitě musí být skvělá :)

    OdpovědětVymazat
  9. Tahle roláda mne nějakým způsobem přitahuje 🥰 znamení pro mne,že bych ji měla i přesto,že rolady nejsou moje kamarádky, as vyzkoušet 😂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se mi roláda už párkrát nepovedla, ale s touhle jsem problém neměla. Nemáš se čeho bát :) Aspoň budete mít doma změnu :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥