čtvrtek 7. prosince 2017

Štědrovečerný meny: Řízek s bramborovým salátem

Krásné prosincové ráno ♥
Jak si užíváte tu předvánoční náladu? Já upřímně ani moc ne, ale snažím se ze všech sil. V sobotu jsme byli s přítelem na Vánočních trzích v Olomouci, teď v neděli pojedeme s mamkou do Brna na trhy.. Dárky mám naštěstí asi až na 3 koupený, většinu zabalenou, jen to cukroví trochu vázne, jak jsem přes týden na kolejích, tak tu nemám možnost péct. Chystáme se na to s přítelem teď o víkendu a pak ještě příští víkend. Jsem moc zvědavá, jak se nám to podaří a už teď se moc těším na nás společně strávený čas ♥ 

Bohužel teď pro mě prvním rokem také začalo i to méně milé období - začátek zkouškového a před Vánoci zápočty a předtermíny. Jenom příští pondělí mám popoletní písemku z anorganiky a zkoušku z první pomoci a základů informačních technologií, tak se toho bojím. Zlatá střední :D 

To mi připomíná, tohle je další věc co mi ze střední chybí - to prožívání Vánoc. Ten poslední týden před Vánoci se už ve většině hodin nic nedělalo, v jazycích jsme měli Vánočně zaměřené hodiny (nejlepší byly Němčiny, kdy nám paní učitelka uvařila čaj, dala sušenku a pak jsme dělali na hueber.de Adventní kalendář a pouštěli si neměcké koledy a Popelku), o přestávkách se pouštěly ve třídě koledy a jedlo se cukroví.. Proč jsem chtěla, aby už bylo po ní :( :D

Tak, a teď jak jsem slíbila, přináším vám inspiraci na další chod na Štědrý den a dnes tu máme večeři - čili kuřízek s bramborovým salátem. Nejdřív k tomu salátu, protože ten miluju mnohem víc - asi proto, že je většinou jenom na Vánoce :D Je to mamky recept, jediný, co jsem změnila, tak byla majolka, kterou jsem nahradila bílým jogurtem. Nejlepší je, když se nechá uležet před noc, ale já jsem to časově nestíhala, tak jsem ho dodělala ráno a pak nechala cca ty 3 hodiny do obědu v chladu a také byl moc dobrý :) A teď k řízku, pokud máte radši vepřové (vždyť Prcku :D), tak klidně místo kuřecího dejte vepřové, zbytek zůstane stejný. Pokud je budete péct v troubě jako já, tak "strouhanka" nasákne vlhkost od jogurtu a nebude křupavá. Když je osmažíte na sucho na pánvi, tak bude křupavá :) A maso opravdu naložte přes noc do jogurtu - pak se úplně rozpadá. Už aby tu byl štědrý den a já si mohla znovu na této dobrotě pochutnávat ♥




Řízek s bramborovým salátem

- porce: řízky 3 a salát 5
- čas: 60min + uležení přes noc + 40 min
- náročnost: střední

Ingredience 
Řízky
600g kuřecích prsních řízků
100g bílého jogurtu
100g kukuřičných cornflakes
sůl, pepř

Bramborový salát
cca 1,2kg brambor
2x směs do bramborového salátu
4 vejce
400g bílého jogurtu
1,5 lžíce plnotučné hořčice
sůl, pepř


Postup
Maso nakrájíme na plátky a naložíme do jogurtu, osolíme, opepříme a dáme do lednice. Necháme uležet nejlépe přes noc. Brambory si uvaříme ve šlupce. Vajíčka uvaříme natvrdo (do vroucí vody na 10 minut). Brambory zbavíme šlupky, vajíčka skořápky. Kráječem na brambory nakrájíme brambory i vajíčka na čtverečky. Přidáme směsi do bramborového salátu, jogurt, hořčici, sůl, pepř a pořádně promícháme. Dáme také nejlépe přes noc uležet do chladného místa. Druhý den si rozdrtíme cornflakes (nebo si je pár sekund vezmeme mixérem) a obalíme v nich řízky v jogurtu. Hotové dáváme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 200°C asi 30-35 minut dle tloušťky. 

Tipy
Jestli jsou řízky hotové poznáte tak, že když do nich píchnete vidličkou, tak z nich půjde vidlička hezky vyndat (nebo ho rozkrojte na půl).

Pokud řízky osmažíte na sucho na pánvi, bude slupka křupavá. V troubě cornflakes nasáknou jogurt a změknou.

Užívejte si předvánoční čas a buďte více se svými milými, příbuznými, kamarádkami, aspoň teď :) Přeji vám krásný a úspěšný zbytek dne :)

Co máte na Štědrovečerní večeři vy?

 Jak stíháte to všechno - dárky, výzdoba, cukroví, škola? :D

42 komentářů:

  1. Ahojte :) Presne od výšky už vianoce moc neprežívam :D je to proste skúškové :D Tento rok je však iný, takže sa asi inšpirujem s tvojími receptami z predchádzajúceho článku :)... my rezne nemeje na Vianoce, ale rybu- podľa kresťanskej tradície sa mäso proste na Slovensku neje :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj :) To teda, jaká to ale škoda :( :D Jůů, to jsem moc ráda, doufám, že ti budou recepty chutnat! :) My jíme co nám chutná :D :)

      Vymazat
  2. Vypadá to krásně, ja však nedám dopustit na kapra!

    Pojď si k nám zasoutěžit o kupón na nákup v bellarose v hodnotě 3000,- Kč

    SOUTĚŽ

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) Mě chutná jenom kapr uzený, jinak vůbec :) Děkuji za nabídku :)

      Vymazat
  3. Mňááám.. jak já už se na tohle těším. My sice budeme mít lososa s bramborovým salátem, ale řízek nějaký den mít také budeme.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nejsi sama :) Lososa jsem měla jednou a nijak se neoslovil :)

      Vymazat
  4. To vypadá skvěle, tyhle řízky jsem vždycky chtěla vyzkoušet :) Mňam. Děkuju za recept.

    OdpovědětVymazat
  5. Panebože ty si mi udělala chuťě. Řízek se salátem je obecně moje oblíbené jídlo,ale o těch vánocích to chutná úplně jinak :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To teda, my kombinaci řízek a bramborový salát máme snad jenom na vánoce a oproto si toho ještě víc vážím :)

      Vymazat
  6. It seems delicious... but i cant eat that i have some intestine problems..
    Xoxo from Portugal

    marisascloset.blogspot.com

    New look on the blog

    OdpovědětVymazat
  7. S tou střední a vysokou mas pravdu. Tam se to hodně prozivalo a nosilo se cukroví a pohoda, to byly časy :D
    Jinak ten recept vypadá báječně. O tom naloženi masa do jogurtu čtu poprvé a vypadá to moc dobre, takže rada vyzkousim :)
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To teda :) a proto jsem se rozhodla, když se školou v příštím týdnu končím dřív, že se zajdu k nám na střední podívat :) Moc se těším! Mamka to vždy nakládá a je to mnohem jemnější, maso se skoro samo rozpadá :) To jsem ráda :)

      Vymazat
  8. Mňáááám...to je vždycky NEJ!
    Celé adventní období se všichni těší na cukroví, chodí krást na balkon a tak...a když padne štědrý den, najednou cukroví není atraktivní a těšíme se na bramborový salát! SLAST! Nikdy nechutná tak skvěle, jako v tento kouzelný den.

    Vypadá to skvěle a "lajt" verze musí být skvělá i tak. Ono všechno v těch lupíncích mi chutná víc, než klasický trojobal.

    Hezký páteční den.

    Spoon and willpower

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně!! Salát úplně miluju a můžu se ho užrat :D Takhle z něj aspoň nemusím mít výčitky :) Ale lepší je je osmahnout na sucho na pánvi - kůrka je pak krásně křupavá :) Děkuji i tobě ♥

      Vymazat
  9. Nevím proč, ale od mala nejím bramborový salát:D :D :D. Jinak ty řízky občas taky tak dělám, ale bez jogurtu:D, ale jestli chápu dobře, tak si to použila místo vajíčka?:)) Tak to musím zkusit :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já ho zase přímo miluju :D :D Ne úplně, buď řízky dělám tak, že je naložím do trochu oleje, pak obalím v hladké rýžové mouce, vejci a kukuřičné strouhance nebo je naložím do jogurtu a obalím v nadrcených cornflakes, mám takhle dvě varianty jak dělám zdravé řízky :)

      Vymazat
  10. Já jsem teď na střední a opravdu se začínám vztekat :D..
    Protože zvyk ten, že byl prosinec vcelku klidný, tady se to naopak rozjelo a já upřímně nemám tušení, co se učit dřív :D..

    Na řízek a bramborový salát už se moc těším, my vždy děláme dvě varianty, i s majonézou i s jogurtem :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Užívej si dokuď můžeš! :D To znám, mě zase čeká po Vánocích moje první zkouškové, tak Vánoce asi strávím nad učením :) Dobře, to kecám :D :D ale učit se budu muset :) Tak to máte super!! :)

      Vymazat
  11. Pěkný recept :) Už se těším na štědrovečerní večeři, miluji náš bramborový salát ♥ A vždycky mě baví číst nebo poslouchat ty recepty, jelikož jsem zatím nenašla dva lidi (myslím mimo rodinu) kteří by recept dělali stejně :D

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Já taky, celkově miluju Vánoce hlavně kvůli jídlu :D :D Pravda, často to takhle bývá :) babička třeba do salátu ještě dává uzeninu, to mi ale moc nechutá :)

      Vymazat
  12. Já už se na Štědrý den tak těším....moc pěkný článek!:D
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
  13. Úplně mám chuť na řízek! S rodiči teda máme klasiku kapra a jelikož já salát nejím, tak k tomu mám brambory ve slupce. Každopádně letos budu mít i řízky a to 23. kdy budeme mít s přítelem svůj štědrý den. 24. pak budeme u našich :D! Užijte si čas přítelem. Být spolu je o tomto čase důležité a krásné :)

    https://thewaybya.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky bych si ho hned dala znovu :D Brambory ve šlupce mi také chutnají :) Tak si to hlavně pořádně užijte!! :) Moc děkujeme :) To teda :)

      Vymazat
  14. No dala by som si to vyzera to chutne :D (www.anime.blog.cz)

    OdpovědětVymazat
  15. My tedy každoročně děláme smaženého kapříka, a taťka umí fakt nejlepšího! Ale taky miluju tyhle řízky obalené v cornflakes :) Jinak co se týče mě a prožívání Vánoc, je to trochu rozdílné, a letos asi nejvíc, protože se hrabu v knihách na bakalářku a na nic jiného čas nemám :/ Ale o to víc si pak užívám svátky samotné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás se toho dělá spousta - je nás doma někdy i 7 a ne všichni všechno jí, takže to jsou různé řízky, plátky na přírodno, filé... Aby si každý našel co má rád :) Tomu rozumím :( To je nejdůležitější! :)

      Vymazat
  16. A nyní se mi budou sbíhat sliny celý večer a vlastně až do štědrého dne :D. Uvidíme co letos mamka vyčaruje :) já kapra už pár let nejím, začalo mi více vyhovovat kuřecí asi proto, že je s tým méně práce na talíři :D.

    OdpovědětVymazat
  17. Pekný a mňamózny článok ;)
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  18. Super :) moje nejoblíbenější jídlo nejen o Vánocích, ale i normálně :)

    LENN

    OdpovědětVymazat
  19. Miluju kuřízek s brsalátem. ♥ A dáváme si i vinnou klobásu a občas steak z tuňáka.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥