neděle 24. září 2023

Co lze vidět ve Vídni za 7 hodin?

Stejně, jako máme každoroční výlet s mamkou na její narozeniny, tak už je to pár let, co jsme stejnou tradici zavedli i s taťkou. Jen ne teda na jeho narozeniny, ale o prázdninách. Naši tradici jsme začali v roce 2019 a o všech našich výletech si můžete přečíst na blogu - Svojanov, NS Dívčí doly, NS Třesín, kukuřičné bludiště. A ani letos jsme naši tradici neporušili. Nasadili jsme však trochu vyšší laťku, vyrazili jsme do Vídně!


Avšak pouze na otočku - i tak jsme měli problém se sejít na nějakém datumu. Nakonec jsme vyrazili ve středu 23.8., kdy taťka měl celý den dovolenou, Denča ten den do práce nešla a já byla po službě. Z České Třebové jezdí rychlíky přímo do Vídně a za necelé 3h jste tam. My hned přesedli po příjezdu na metro a vyrazili směr Schönbrunn.




Volba padla na Vídeň, protože Denča si přála vidět pandu, které lze právě spatřit ve vídeňské ZOO. To byl i náš hlavní cíl výletu. Protože nabízí spoustu výhodných balíčků, i my si jeden vybrali. Za 34 € máte zaplacený vstup do ZOO, Palmenhaus (palmový skleník) a Wüstenhaus (pouštní dům). Dovnitř zámku jsme nešli, máme je raději zvenku. 





Vídeňská ZOO
otevřeno každý den v roce
9:00 - 16:30/17:30 (dle ročního období)
dospělí 26 €
děti 15 €

Z metra vystoupíte prakticky u zámku, na který ihned navazují rozsáhlé, krásné a udržované zahrady, které jsou volně přístupné. Mě to velmi připomínalo Versailles. Než projdete zahrady přes celou délku, počítejte i s více jak půlhodinou na přesun. Díky koupi lístků online jsme se dostali hned dovnitř tiergarten. Bohužel bylo velmi teplo a většina zvířat byla schované. Například jsme viděli jen z dálky pandí zadek. Kdo se nám ale krásně ukázal, tak koaly. To byly opravdu medvídci. Nechybí tučňáci, zebry, žirafy, sloni... ZOO je zajímavě rozložená, kdy uprostřed je kruh s kavárnou.







Mimo kavárny je zde i několik bister. Pro oběd jsme zvolili občerstvení u slonů. Na výběr jsou buď různé burgery, saláty nebo trhané maso. Žádné gastro nečekejte, ale najíte se. Pozitivní je, že lze platit kartou. Nejvíc mi chutnalo taťkovo trhané maso s BBQ omáčkou :D Chtěli jsme tradiční Schnitzel, ale nabídku měli čistě fastfoodovou.




ZOO má hned několik vchodů/východů, kterými se lze do ní dostat. My pro východ zvolili krásné dřevěné lávky směřující k vyhlídce Gloriette. Monumentální barokní zahradní stavba dřív sloužila jako snídaňová místnost pro císaře Františka Josefa I. a Sisi. Dnes se v ní nachází kavárna Café Gloriette s tím nejkrásnějším výhledem na Schönbrunn. Nahoře se nachází vyhlídková plošina, ale výhledy jsou krásné i bez ní. 




vyhlídka Gloriette
duben - říjen 9:30 - 16:00/18:30 (dle měsíce) POUZE PRO SEZÓNU 2023
vstup 5 €

Když nevyšel řízek, trvala jsem alespoň na Sachertorte. A v Café ho měli moc dobrý! Ceny vyšší, ale to člověk u takového turistického místa předpokládá. Míst tu bylo dostatek a lze platit kartou. Za 2 dorty, 2 limonády a kafé se zmrzlinou a šlehačkou, včetně spropitného, jsme platili 40 €




Palmenhaus
10:00 - 17:00/18:00 (dle ročního období)
dospělí 8 €
děti 6 €

Z kopce jsme zase sešli dolů, do palmového skleníku. Založen byl již v roce 1882. Venku nám přišlo teplo jen do té doby, než jsme vstoupili do skleníku. To bylo teprve dusno. Obrovský vzdušný skleník se třemi pavilóny, plný exotických rostlin, až má člověk pocit, jako by byl v džungli. V nejvyšším bodě měří 25 m. Nejvíce se mi líbila ukázka masožravých rostlin a stromů s citrusy. 







Wüstenhaus
9:00 - 17:00/18:00 (dle ročního období)
dospělí 8 €
děti 6 €

Hned vedle se nachází pouštní dům. Zde se nám moc líbila pouštní růže. Také zde žijí želvy (které za naší přítomnosti měly chutě na skupinový s€x) a malý hlodavci, kteří měly opravdu netradiční výběh - ve tmě postavené tunelové chodby. Bohužel si už jméno zvířat nepamatuju. Část pouštního domu se nachází i venku. Oproti palmovému skleníku budova vznikla až v roce 2003, kdy cílem bylo představit pouštní krajinu Střední Ameriky a Madagaskaru. Z rostlinné říše se zde nacházejí zejména kaktusy a další sukulenty.







Privy Garden
duben - říjen 9:30 - 16:00/18:30 (dle měsíce) POUZE PRO SEZÓNU 2023
vstup 5 €

Poslední zastávka byla v Privy Garden, Zahrady korunního prince. Svůj název dostali díky tomu, že korunní princ Rudolf bydlel v pokojích v přízemí podél zahrad. Nachází se zde sbírka citrusů a pergola se čtyřmi dřevěnými altány podél celých zahrad. Pátý altán byl nahrazen kovovou vyhlídkou do zahrad. Dřevěné altány s chodbami jsou celé prorostlé zelení, takže tu je krásný stín. Přiznám se, že to ale není kousek, který by člověk nutně potřeboval vidět.





Z princových zahrad jsme už utíkali zpět na metro, na vlakáči si s sebou vzali mekáč (bez toho by to nebyl ten pravý výlet) a jeli domů. Díky bohu na mě únava padla až ve vlaku cestou domů, z toho náročného dne :D Dneska trochu delší článek, ale doufám, že jsem vám předala inspiraci, co vše lze ve Vídni za pár hodin vidět a zkusit





Já moc děkuju taťkovi a Denče za hrozně fajn den a budu se těšit zase za rok <3

Byli jste někdy ve Vídni? Jaký je váš oblíbený rakouský pokrm?

13 komentářů:

  1. Míšo, ráda jsem se podívala, co jste stihli! Ve Vídni jsem byla víckrát, měli jsme jiné cíle, ale kávu a sacher si neodpustíme nikdy. I když minule jsem myslím měla štrůdl :o)
    Přeji hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Jé, ve vídeňské zoo jsme letos taky byli, poprvé :). Ale jen tam, víc jsme toho neprošli, bylo to taky jen na otočku a my máme cestu domů trochu dále, navíc jsme byli i s malým :D.

    OdpovědětVymazat
  3. Ve Vídni jsem byla několikrát a dodnes vzpomínám na to, jak jsem byla s "tetou" v Pratru ve strašidelném domě, který se procházek, teta zabloudila a my tam chodili asi 2 hodiny :D

    Smile Thess

    OdpovědětVymazat
  4. Krása, Rakousko je krásné, hlavně ta příroda tam 😊

    OdpovědětVymazat
  5. Taky jsem tu byla. Mám ráda Sacher, štrúdl i řízek)))
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  6. Míšo jsi hodná, že s rodiči takto travíš čas, to dnes není samozřejmost ❤️. Ve Vídni jsem byla několikrát, v Zoo nikdy. Moc se mi líbí samotná stavba skleníku. A sacher musí být ! Pozdravuju, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Jůů, to musel být super výlet :) Ale nechápu, jak jste to všechno stihli :D Už je to dávno, co jsem byla ve Vídni, ráda bych si tam zajela zase! Dokonce tam mám i prastrejdu, jednou jsme u něho s tetou přespávaly jednu noc a on udělal ke snídani jahody se šlehačkou, ale takovou tou opravdovou, jak už to bylo malinko cítit máslem, já na to nemůžu zapomenout :D

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj, moc krásné, využili jste tedy čas na maximum ☺. Byla jsem ve Vídni jen jednou, celkem tři dny a prošli jsme asi vše, co jsme chtěli. Tafel spitz se mi nejvíce spojuje právě s Vídní, nebo preclík a klobásky. ☺ Krásné dny přeji.

    OdpovědětVymazat
  9. Stihli jste toho hodně. Nejvíc se mi líbila vyhlídka na Schonbrunn

    OdpovědětVymazat
  10. my jsme na pandy štěstí měli, zrovna venku jedlý :D a koala spala tak nějak podobě :D ale u nás byla zoo na celý den a nic víc jsme nestihli :) ale ty zahrady a skleníky? Tam potřebuji jet :D

    OdpovědětVymazat
  11. Ve Vídni jsem byla s rodinou jednou a stihli jsme ZOO, která byla úžasná! :) Tenkrát jsme měli na zvířátka štěstí a dokonce jsme krmili veverky, co pobíhaly kolem. :)

    OdpovědětVymazat
  12. Vídeň je krásná, byla jsem tam jak se školou, tak s rodinou. Ještě ale nemám všechny známá místa projitá, tak se moc těším, až to napravím :) za 7 hodin jste toho stihli opravdu hodně! Díky moc za super tipy ;)

    OdpovědětVymazat
  13. Vídeň mám z Brna cca hodinu cesty a od z Vysočiny se vejdu do 2 hodin, takže jsem tam byla několikrát, dokonce i se školou na exkurzi :) Je to nádherné město a srdcovka.

    Pěkné fotky, na té jedné vyhlídce jsem byla, V ZOO ještě ne, tam až někdy budu mít děti...

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥