neděle 11. srpna 2019

Hrad Svojanov

Krásný srpnový den! Dnes tu pro vás mám článek o malebném a krásně opraveném hradu Svojanov, který jsem jedno odpoledne po práci navštívila s mým taťkou a naší malou holčičkou - Zolou :D


Hrad Svojanov spadá pod město Poličku, které založil král Přemysl Otakar II. jako věnné město. Hrad založil kolem roku 1224 královský purkrabí Svéslav z Bořitova. Původně se hrad jmenoval Fürstenberg - v překladu Knížecí hora. Toto pojmenování se ale neujalo. Jedná se o jeden z nejstarších hradů u nás, kde se v arcitektuře míchá gotika s empírem, středověk s 19. stoletím. 



To si myslím, že k historii úplně stačí :D Pokud by někoho historie zajímala více, může navštívit oficiální stránky hradu.

V nabídce máte 3 okruhy. První se věnuje životu na hradě v 2. polovině 19. století. Druhý pověstem hradu a mučírně. Poslední okruh je bez průvodce a obsahuje vstup do areálu hradu. Třetí je samozřejmě součástí prvního i druhého okruhu. My jsme si vybrali 2.


Otevírací doba je různá dle měsíce. Ceny se pohybují pro dospělé 60-120kč, snížené vstupné 40-80kč. Za parkování auta zaplatíte 40kč. Hrad nabízí pořádání oslav, firemních akcí, ubytování či svatbu na hradě.


Taťka hrad vybral hlavně z důvodu, že jsou zde pejsci vítáni. Zola s náma prošla celý druhý okruh a venku byla i miska pro pejsky. 


Jak řekl taťka - druhý okruh je spíše k slyšení než vidění. Poslechnete si pověsti spojené s hradem, uvidíte hlavně mučírnu a výstavy co mají na hradě, třeba lepené hrady a zámky v Česku. Ale je to zajímavé a člověk si něco i zapamatuje. Například že tam jezdí lovci duchů a dokonce jsou i úspěšní. Hrad patří k nejstrašidelných hradů u nás, protože v jeho hradbách bylo pohřbeno 16 lidí.



I když nás stihl menší déšť, bylo to super. Po výkladu jsme zavítali do místní hradní restaurace, kde jsme si dali dortíky, latté, čaj a vodu. Ceny si nepamatuju, ale celkově nás to vyšlo na 208kč.


Na konec ještě zmíním vtipnou historku, o kterou se postarala Zola :D Samozřejmě jsme trochu zmokli, když jsme šli z jedné budovy do druhé. V místnosti byla spousta kožešin a všichni (až na taťku) jsme si mysleli, že z toho něco cítí. Byla jak pominutá a hrozně se v nich vrtěla a vyložene si to užívala. Pak mi taťka prozradil, že to dělá i doma a že se chtěla jenom osušit :D


To by bylo vše k dnešnímu článku. Já doufám, že se vám líbil a moc vám děkuju za jeho přečtení ♥

P.S. Mají i modely hradu a jiných budov pro slepé. To bylo opravdu překvapení a bylo to krásné.


Tuhle fotku jsem si zamilovala!


Pro slepé.



Jaký hrad či zámek jste naposledy navštívili vy?


Pokud se Ti recept, fotka či má tvorba líbí, moc mě potěší Tvůj komentář na blogu či přidání se k mým pravidelným čtenářům, like na FB stránce, odběr na Youtube nebo follow na instagramu :)



   Sociální sítě:
Facebook stránka
Instagram účet



Moc děkuji za jakoukoliv odezvu a podporu

17 komentářů:

  1. Vyzerá to tam vskutku nádherne :) Je vidieť, že si si výlet užila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak to tam opravili, tak to vypadá mco krásně :) To si piš!

      Vymazat
  2. Ježíííš ten pejsek je úžasný <3 Já navštívila minulý týden s kamarádkami zámek v Marburgu. Nebyl špatný ale mým nejoblíbnějším asi navždy zůstane "disney zámek" Neuschwanstein :)

    Life by Angellyca

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jenom je to trdlo :D Ale ráda lehá na nohy :D Chápu, taky ho mám na travell listu. Moc se mi líbí :)

      Vymazat
  3. tyjoo, tam to vůbec neznám, ale vypadá to krásně! já teda zase nejradši na prohlídkách mám koukání, spíš než to poslouchání :D a úplně nejvíc mě teda zaujal ten dortík!! :D
    a joo, náš pes taky vždycky takhle lítá, když se chce usušit :D až na to že mi lítá po posteli, to se mi tolik nelíbí :D
    a ta společná fotka je vážně úžasná!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na našem okruhu toho zrovna moc ke koukání nebylo :D Karamelový byl skvělý :) Věřím, my tam z ní měli hezkou atrakci :D Děkujemee ♥

      Vymazat
  4. Mám ráda hrady a na Svojanově jsem ještě nebyla. Takže jsem si ráda udělala výlet tvým prostřednictvím. Nám výletování zatím zatrhla moje neschopenka a příští víkend budeme muset věnovat chalupě, takže zase nic :-(.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale tak sezóna ještě nekončí, tak třeba něco stihneš :) ať jsi brzy fit, ať můžu já číst Tvé články z pochodů :)

      Vymazat
  5. Na tomhle hradě jsem ještě nikdy nebyla. :) Snad jste si výlet užili!
    Já jsem naposledy navštívila asi Pražský hrad, moc na tyhle výlety nejsem. :D

    Tereza's journal

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On je u nás v zapadákově, takže ho asi moc lidí nezná :D Moc jsme si ho užili :) Chápu, ne každý na ně je :)

      Vymazat
  6. Tenhle hrad vůbec neznám, ale musel to být super výlet :)
    Já jsem naposledy navštívila Neuswanstein v Něměcku... a z těch českých asi Loket :)

    GrünHauz

    Š.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To byl, bylo tam moc krásně. Až na ten mírný déšť, co nás zaskočil :D Už druhý komentář s tímto zámkem, asi svojí návštěvu urychlím :D

      Vymazat
    2. Určitě tam zajeď, já tam byla dvakrát a paráda. Ale nedoporučuju v zimě, protože pak není otevřená vyhlídka :D:/ .. Ale jinak je fakt top! :)

      GrünHauz
      Š.

      Vymazat
  7. Hrad vůbec nenzám, ale vypadá opravdu nádherně ♥

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  8. Jeee to vypadá na tak krásný výlet!:))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥