úterý 10. ledna 2023

Skryté příběhy: Santiniho hvězda, Žďár nad Sázavou

První letošní výlet. Bohužel nebyl na Nový rok (to jsme se byli alespoň projít), ale až za týden. Vyrazili jsme vstříc dobrodružství se skrytými příběhy. Až do poslední chvíle jsme nevěděli, který příběh si vybereme. Naposledy jsme si zahráli Pohádku o mašince. V posledních letech se aplikace velmi rozrostla a v okolí (60 km) jich máme hned několik. Nakonec jsme vybrali ten v Žďáru nad Sázavou: Santiniho hvězda. Pokud nevíte, co jsou to skryté příběhy, přečtěte si jejich recenzi




Ve Žďáre jsem byla s mamkou už v létě v rámci našeho putování po Vysočině. Takže pokud chcete vidět fotky za světla, mrkněte tam :D Je leden, takže když jsme přijeli po 16 h, už se začalo stmívat a více jak půlku hry jsme hráli za tmy. Já to ale čekala, tak jsem přibalila čelovku.




Trasa Santiniho hvězda 3,5 km a vede od Muzea nové generace do zámku, kolem morového hřbitova ke statku Lyra, kolem rybníku až k Zelené hoře. Mimo trasy, kdy jdete napříč rybníkem, je trasa po zpevněné cestě (těžko říct, jestli vhodná pro kočárky). Zábavnou formou se učíte nejen o historii Zelené hory, ale i ostatních památek (hřbitov, zámek, statek). Samozřejmě těžko říct, jak moc se příběh prolíná s pravdou, ale je to prostě hezké povídání. Vhodné pro děti, ideálně kolem 7-8 let (je zde několik snadných výpočtů a čtení).



Úkoly tentokrát nebyly složité. Dala nám zabrat akorát zastávka u rybníku, kde byla hádanka. Najít po tmě kovový kohout a na něm 4 znaky, bylo téměř nereálné. Ale zvládli jsme to a nakonec jsme měli špatně pouze otázku týkající se sochy Jana Nepomuckého. Když jsme došli ke kostelu, zrovna tam probíhala nejspíš bohoslužba a ven byly slyšet zpívané koledy. Škoda, že jsme přišli jen na konec.



Projítí příběhem nám trvalo něco málo přes hodinu. Žďár je větší město, takže v něm najdete spoustu podniků, kam se vydat na posilněnou. My si nakonec vybrali restauraci na náměstí Grand Poppet Restaurant a byli jsme spokojení.



Ceny trochu vyšší (ale co je teď normální cena?), ale pochutnali jsme si. Na zahřátí jsme si dali hovězí vývar s masem a nudlemi (69 kč) a dali nám toho opravdu kotel, až by mi stačila k jídlu jen polévka :D Jako hlavní jídlo jsme si oba vybrali hovězí burger s americkou omáčkou a hranolkami (269 kč). Hranolky byly průměr, ale já je všeobecně moc nemusím. Omáčka byla skvělá a burger ještě lepší. Domácí houska a na ničem nešetřili - 4 kousky slaniny, nakrájená snad celá kyselá okurka... Porce taková, až se to skoro nedalo sníst. Obsluha byla také velmi příjemná. Nejsme místní, ale sem moc lidí asi nechodí, nebyl problém si v sobotu večer sednout. Nám se tam ale líbilo.


Jaký byl váš první výlet v roce 2023, pokud jste už nějaký absolvovali? 

Pokud ne, kam se chystáte jako první? 

10 komentářů:

  1. To je super výlet a po tmě to má něco nového do sebe :). My byli na výšlapu, Velký Javorník v Beskydech :).

    OdpovědětVymazat
  2. Míšo, Santiniho mám moc ráda a tak zrovna ve Žďáru jsem byla několikrát, dokonce před covidem za prohlídce po jeho stopách - v lednu, byl sníh a průvodce jsem měli sami pro sebe. Úžasné! Věřím, že jste si to užili i vy.
    A k těm cenám - dost cestuji, polévku za 69 Kč jsem už dlouho neviděla, teď stojí spíš 90... Co naděláme.
    Měj pohodové dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Já se u tebe dozvím vždycky něco nového :-D O tomhle jsem vůbec neslyšela ani nevím, že něco takového je. Zní to hodně dobře a pěkně. Člověk vyrazí ven a poznává krásy a ještě takhle zábavně :-) Já jsem ve Žďáru byla a moc se mi tam líbilo. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Zajímavý dobrodružný výlet :) My tento rok ještě nikde nebyli a vlastně jsme ani nemluvili, že bychom se někam jeli podívat :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  5. První výlet jste stihli opravdu rychle 😀. My zatím ještě nikde nebyli a ani nevím, kam vyrazíme jako první 🙈, ale v prvé řadě počkáme asi na lepší počasí. Ale toto dobrodružství se mi líbí, nikdy jsem o ničem takovém neslyšela 🙂.

    OdpovědětVymazat
  6. Super výlet, vypadá to moc pěkně :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  7. O aplikaci slyším poprvé. Určitě to byl super výlet :) já právě končím lyzak

    OdpovědětVymazat
  8. Krásné fotky, to vypadá úplně na romantickou večerní procházku. :))

    OdpovědětVymazat
  9. Výlet byl určitě fajn, fotky jsou moc hezké. 🙂 Letos jsem ještě nikde nebyla.

    OdpovědětVymazat
  10. My jsme byli na Nový rok v Tuchorazi a Tismicích. Žďár nad Sázavou mám v plánovaných cílech, ale ještě na něj nedošlo.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥