středa 22. září 2021

Naučná stezka Třesín

Každoroční výlet s taťkou a Zolí. Dva roky zpět jsme jeli na Svojanov, loni na naučnou stezku Dívčí doly. A letos na další naučnou stezku v Mladečově - Třesín. Ano, výlety vybíráme hlavně tak, aby s námi mohla i Zolinka :D Ještě se k nám přidala taťkova přítelkyně Denča.


Ze začátku nám počasí moc nepřálo a hlásili déšť. Naštěstí bylo pod mrakem a mírné mrholení, které nám ale v lese nevadilo, protože přes stromy toho na nás moc nepadalo. Stezka začíná v Mladečově, kdy se vyráží po červené turistické značce. Projdete kolem Mladečských jeskyní, takže pokud jste tam ještě nebyli, určitě je navštivte. My je navštívili pár let zpět, ale bohužel tam pejsci nesmí. To jsme ale nevěděli, že se přesto do jeskyně podíváme...



Stezka má celkem 9 zastávek a 4,8 km. Po páté zastávce se sejde z červené značky na modrou turistickou. Je zde mírné stoupání, ale nic hrozného. Informační tabule obsahují informace ohledně mladečských jeskyní, obci Mladeč, obyvatelech lesů, Římických vývěraček nebo Romantického areálu. Skoro jsme se neztratili, avšak nám nějak unikla cedule číslo 9 :D


Po cestě je několik zajímavostí. Hned na začátku již zmiňované Mladečské jeskyně. Dále Římické vývěračky, kde se nachází i informační tabule a voda je tam čistá jako křišťál. Mírnou zacházkou se dostanete k zřícenině Rytířská síň, která se nachází na vrcholku kopce Třesín a v roce 1910 byla zničena vandaly a zůstal pouze jeden sloup a několik patek, které jsou zde dodnes. 






Pokud máte rádi jeskyně, tak určitě navštivte jeskyni Podkova. Po pozdějším google průzkumu jsme zjistili, že jeskyně je volna přístupná kromě zimy (kdy zde přezimují netopýři). V blízkosti se nachází ještě jedna jeskyně, která je taky volně přístupná. Určitě doporučuji vzít čelovku, s telefonem v ruce to jde špatně, protože podlaha hodně klouže a věřte, že těch stěn plných pavouků se dotýkat nechcete :D Ale jinak je to rozhodně super zážitek! A navíc jsou přístupné i pro pejsky, protože jsou přístupné volně :)



Poslední zajímavost po cestě byl Čertův most. Je k němu i jedna pověst - most postavil jeden čert během 24 hodin, aby mohl vyhrát sázku jednomu ze dvou sousedů, který právě tvrdil, že ho dokáže za 24 h postavit. Doopravdy ho vytvořili Lichtenštejnové při krajinářských úpravách vrchu Třesín v 19. století.


Vzala jsem si 5 kamínků a myslela, že jich bude až až. Nakonec bych jich potřebovala ještě víc :D Nových 5 jsem si přinesla domů. Povedlo se mi vyměnit jeden kamínek na kapličce a při cestě zpět ho někdo vyměnil, tak jsem ho vyměnila znovu :D I to počasí se nám nakonec vybralo, tak jsme byli moc rádi. Celkově se výlet moc povedl a já se těším, kam pojedeme zase příště :) 

Děkuji  <3


Já vám moc děkuju za návštěvu a a přečtení! ♥ Určitě blog sledujte i na další sociálních sítích, jako je Facebooková stránkaInstagramový účet či Youtube kanál.

22 komentářů:

  1. Hned bych na takový výlet šla😍 ta příroda, to je uplně božíí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo tam krásně, i když to bylo na konci srpna, počasí už bylo takové podzimní :)

      Vymazat
  2. Míšo, fajn výlet, ten by se mi líbil. Měj se

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tebe možná moc krátká tůra viď? :D :) Jsem ráda, že se ti tip na výlet líbí :)

      Vymazat
  3. Skvelý článok :) Výlet si si určite poriadne užila, vyzerá to super

    Petra z FRENCHSTYLE | Sleduj ma aj na Instagrame

    OdpovědětVymazat
  4. Hned bych jela! :) Krásný článek i fotky :).

    OdpovědětVymazat
  5. Stezku vůbec neznám. Určitě to byl krásný výlet :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem jí do této doby taky neznala, ale opravdu mě překvapila, kolik nám toho nabídla :)

      Vymazat
  6. Tak to muselo být super 🙂. Jeskyně mám ráda, ale nikdy se neodvážím jít úplně sama 😅. Čelovku musím taky pořídit do zásoby. Krásný výletík 🤗.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo :) Sama jsem samozřejmě nešla, šla jsem s taťkou a neohroženou Zolinkou. Jen Denča radši čekala venku :D Děkuju moc!

      Vymazat
  7. Tam se asi jen tak nedostanu, ale vypadá to super! Mám stezky ráda, ačkoliv na té poslední jsme lehce bloudili a nakonec se vraceli, protože jsme tu cestu prostě nemohli najít :-D Chyby ve značení bych řekla, ale co se dá dělat no :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak bych ale řekla, že je to snad všude. My taky všude zabloudíme :D Aspoň to tomu dodává to správné dobrodružství :D

      Vymazat
  8. Krásná prochAzka, taky bych ráda vyrazila nějaký větší okruh ale s kočárkem moc možností není

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To věřím. Na to jsou lepší nějaké vyasfaltované cesty :) Však i procházka do města může být krásná a spoustu toho nabídnout :)

      Vymazat
  9. Vypadá to tam moc hezky, sice jsem tam nikdy nebyla, ale je to skvělý tip na výlet. Pěkné fotky. :))

    OdpovědětVymazat
  10. Krásné fotky, vypadá to jako super zážitek! Hned bych taky jela, i kdyby už jen kvůli té Rytířské síni :D A to i když je tam už jen sloup, pro ten pocit bych se tam stejně ráda podívala. Pěkný článek ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Lucy za milý komentář <3 Akorát jsme nepochopili, když to bylo zničeno vandaly na začátku 20.století, proč ten jeden sloup tam nechali.. :D

      Vymazat
  11. Ahoj,
    to je moc povedený výlet, fotky z naučné stezky se mi moc líbí. Je skvělé, že tam můžou i pejsci:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥