neděle 7. ledna 2018

Objevujeme: Černá sůl (+ recept na tofíčka)

Ahoj!
Když jsem těsně před Vánoci brouzdala zdravou výživou, žasla jsem nad tím, kolik věcí jsem ještě za ty necelé tři roky nestihla vyzkoušela. O spoustě věcí jsem četla, avšak nikdy se sama neodvážila vyzkoušet. Buď mi v tom překáželo to, že jsem netušila, co s tím nebo to mělo vysokou cenu. Proto jsem se rozhodla začít psát i takovéto články, kdy si vyberu vždy jednu potravinu, která mě osobně příjde zajímavá (/jsem na ní náhodou narazila/jí třeba "normální" strávníci moc neznají), představím vám ji a nakonec článku vždy přidám recept, který jsem z ní ukuchtila, aby jste neměli jako já problém, co si z toho uvařit :)

Dnešní článek bych chtěla věnovat černé soli. O tomhle jsem hrozně dlouhou dobu jenom četla, ale nikdy se to neodvážila vykoušet. Znáte černou sůl? Je to vlastně jako klasická sůl, ale jenom s malým rozdílem. Je citít po vajíčkách. Používají ji hlavně vegani, aby když mají chuť na vajíčkovou chuť si ji mohli dopřát. Neveřila jsem, že to funguje, ale jo! :D Když si do ní šáhnete a olíznete prst, opravdu je cítit po vajíčkách (tipuju nějakou síru). 



A kde se vlastně vzala? Černá sůl se v Indii nazývá kala makak nebo sanchal. Podle tradické indické medicíny má mnoho terapeutačních účinků. Je to zvláštní druh nerafinované vulkanické soli s výroznou chutí po vajíčkách. Má barvu šedo - růžovou barvu díky přítomnému železu. Chemicky je to sloučenina chloridu sodného NaCl se železem, siřičité složky a dalších minerálů (pardon, tuhle větu jsem si nemohla odpustit, když jsem zvládla ústní z anorgány za A).

Výhody
  • Pomáhá při trávení a čištění střev
  • Zlepšuje nadýmání a pálení žáhy
  • Zlepšuje zrak
  • Pomáhá se snížení vysokého krevního tlaku
  • Omlazující účinky

Používat černou sůl se také doporučuje lidem s vysokým krevním tlakem, protože neobsahuje tolik sodíku a nezvyšuje jeho obsah v krvi a je vhodná pro lidi, kteří dávají přednost nesolené stravě. 


Používá se hlavně v indické kuchyni jako přísada do salátů. Znát můžete například čatni. Černá sůl se považuje za chladící koření. Z tohoto důvodu se používá do chladivých letních nápojů (s příchutí vajíček, to musí být labůžo :D). 

Na stránkách doporučují si černou solí posypat jablko nebo banán a užít si neobvyklou chuť. No, to nevím, jestli teda vyzkouším :D :D 

Já jsem pořídila 100g sáček ve zdravé výživě za 40kč.

Narovinu říkám, že mě teda moc nenapadá, kam to dát kromě tofíček (míchané "vajíčka" z tofu), ale prý to jde i do omáček a zeleninových jídel, tak uvidíme :)

Tofíčka
balení tofu (bazalkové, uzené)
3 lžíce kukuřice
nať z jarní cibulky
podle chuti černá sůl, kurkuma
lžíce lahůdkového droždí


Rozehřejeme si pánev. Pokud nemáte teflonovou, tak přidejte olej. Na rozpálenou pánev si nadrobíme tofu a opékáme. Ke konci přidáme kukuřici, jarní cibulku a koření a vše pořádně promícháme. Podáváme s pečivem. Zatím to mám vyzkoušené pouze s bazalkovým tofu a bylo to dobré.

A zhodnocení chuti, no když olíznete přímo tu sůl, tak je to hezky cítit po vajíčkách, ale když jsem to pak přidala do těch tofíček, moc jsem to tam necítila. Nejsem zvyklá moc solit, takže jsem to solila tak dlouho, než už mi to přišlo slaný a ta chuť výrazná tolik nebyla. Ale jinak jako chuť celých tofíček byla boží! :D

Doufám, že se vám tento nový typ článků bude líbit :) Mějte se krásně, pa ♥

O jaké potravině by jste se rádi dočetli příště? Vaříte něco z černé soli? Znaly jste ji před přečtením článku? :)

Moc vám děkuji za všechny komentáře ♥

Sociální sítě:
Facebook stránka - https://www.facebook.com/wantbefitm/
Instagram účet - https://www.instagram.com/wantbefitm/
Moc děkuji za jakoukoliv odezvu a podporu

20 komentářů:

  1. Ahoj, dnes jsem u tebe na blogu poprvé a hned se pridávám k pravidelným čtenářům.
    http://life-by-marie.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, to jsem moc ráda, že se ti u mě na blogu zalíbilo! :)

      Vymazat
  2. Pěkný nápad Miško, hezký článek.. :)
    Černou sůl používám docela často, ale tofíčka už jsem neměla vážně dlouho, asi si je udělám dneska k večeři ♥ mňam!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) To se ani nedivím, také si je budu muset zase udělat O:)

      Vymazat
  3. Já jsem o černé soli tedy ještě nikdy neslyšela, přiznám se, ale článek mě rozhodně navnadil se po ní porozhlédnout! :) A tento koncept článků (jedna surovina, jeden recept) je super - v časopisech zaměřených na zdravé recepty jej v redakci také používáme :) Budu se těšit na další!

    MIA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě moc těší, že tě po mém článku zaujmula :) Jééj, to je super! Moc děkuji ♥

      Vymazat
  4. O černé soli jsem nikdy neslyšela, to je pro mě novinka :) To, že chutná po vajíčkách mi přinejmenším vyrazilo dech :D to slyším prvně :D Každopádně se mi líbí, že neobsahuje tolik sodíku jako obyčejná sůl :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem tomu nevěřila, ale opravdu je to tak! :)

      Vymazat
  5. Zajímavé, o černé soli jsem nikdy neslyšela:O s pálením žáhy mám problémy, třeba by mi pomohla xD

    OdpovědětVymazat
  6. Pane jo, sůl s příchutí vajíček fakt neznám, ale četla jsem že existuje také nějaká rostlina, která chutná jako vajíčka a je žlutá :D Jmenovala se Ackee :D

    http://www.thewaybya.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Tak o tomhle slyším poprvé! :o Vypadá to zajímavě! ☺

    Blogerka Klárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem ráda že jsem ti rozčířila obzory :) Děkuji!

      Vymazat
  8. Když chceš spálit 750kcal denně, tak prostě zajdeš na kardio :-D Jednoduchý. Já teda preferuji pár dní v týdnu flákandy na úkor následujících dnů kdy mám dvoufázáky. A taky když už třeba necvičíš, je dobré se alespoň hýbat. Jít ven se psem, trdlovat, uklízet, žehlit. Ono se to nasčítá a ve výsledku ten výdej splníš :) Nezapisuju si všechny své aktivity, přijde mi to zbytečné.

    OdpovědětVymazat
  9. Bylo toho málo, protože jsem byla v práci a nemůžu odejít na pauzu, pokud jsem tam sama, a než jsem si uvařila, bylo 5 večer :D.
    To je dobrý způsob! Tomožná taky zkusím..jen si teda musím pořídit malou váhu na vaření :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejda, že jsi to tak dlouho vydržela :) Určitě kup, nebudeš litovat, dá se koupit už i za 200 kč :)

      Vymazat
  10. Docela by mě zajímala ta kombinace s banánem :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No mě taky, ale asi to spíš nebudu riskovat :D :D

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥