čtvrtek 21. prosince 2017

Štědrovečerní menu: Štola

Přeji vám všem krásné ráno! 
Člověk se ani nenaděje a už tu jsou Vánoce. Všudelinoucí vůně napečeného cukroví, kapr ve vaně, nával a fronty v obchodních centrech, bramborový salát už je také pomalu hotový, aby se nechal dostatečně uležet, všudepřítomné hraní koled... A když sněží, to je panečku pohádka. Domy, okna paneláků a obchodní centra jsou krásně zdobeny vánočními světýlky. Na trzích se line vůně svařáků a grogů a taky trdelníků. Kéžby Vánoce trvaly o trochu déle. Tento čas si ráda užívám. Teď jsou ještě o něco zkrácené, když jsou Vánoce na 4. adventní neděli, což mě mrzí.

Co je většinou spojeno s Vánočním časem je nepříjemné přibírání na váze. Letos se vám snažím radit, aby jste tak vy a ani já nedopadli! Už víme, jak na zdravější cukroví, řízek s bramborovým salátem a jak Vánoce ve zdraví (a zbytečných kil) přežít. Teď už zbývá jenom něco na tu snídani. Kromě cukroví by na stole rozhodně neměla chybět vánočka (na kterou jsem ještě neměla čas) nebo štola, na kterou po přečtením dnešního článku už budete znát zdravější recept. Doufám, že se vám bude recept líbil, u nás měl velký úspěch :) Podávala jsem spolu s řeckým jogurtem a domácím punčem.


Vánoční štola
- příprava 20min + pečení 40 min
- porce: 8 - 10 plátků
- obtížnost: snadné

Ingredience
300g hladké špaldové mouky
100g třtinového cukru
125g odtučněného tvarohu
50g datlí
50g zlatých rozinek
50g mandlí
1 vejce
lžička perníkového koření
lžička skořice
1/2 balení kypřícího prášku do perníku
špetka soli
mléko dle potřeby (asi 5 lžic)

Většinu ingrediencí jako třeba ovesné vločky, oříšky, rozinky, datle, kokos a mnoho dalšího jsem  koupila za super ceny na RageFitness! :) Pokud si budete chtít také udělat radost, tak při použití kódu MS5 dostanete 5% slevu na celý nákup :) 


Postup
Smícháme si špaldovou mouku, třtinový cuk, perníkové koření, skořici a prášek do perníku. Poté přidáme datle nakrájené na menší kousky, rozinky a mandle (které můžeme také pokrájet), zamícháme. Přidáme vejce, tvaroh a mléko dle potřeby, aby nám těsto drželo po hromadě a nerozpadalo se/nelepilo. Na plech vyložený pečícím papírem vyložíme těsto a uplácáme ho do námi zvoleného tvaru. Pečeme na 180°C 40 minut. Po upečení jsem potřela štolu řepkovým olejem a posypama sušeným mlékem, abych dosáhla efetku posypaného cukru.

Zdroj receptu: http://www.fitnessguru.sk/recepty/kategoria/dezerty-mucniky/recept/uzasna-vianocna-stola-bez-kysnutia/ 


Co vy snídáte o Štědrém dni? :) Umíte plést vánočku? :D

P.S. Omlouvám se za grafickou stránku. Blogger mě pěkně potrápil a nic lepšího, než toto jsem z něj nedostala.

14 komentářů:

  1. Štola vypadá moc pěkně. Já jsem teď dělala tu nezdravou verzi :D Na vánočku letos kašlu, ale jinak jsem jí dělala každý rok, ale myslím, že nám úplně stačí ta štola a cukroví. Už takhle jsem snědla dost cukroví, takže vánočka mi chybět nebude :D
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
  2. Štolu jsme nikdy doma nedělali :O.

    PS: včera jsem zrovna zkoušela ty rízečky s bílým jogurtem a cereáliema podle tebe a bylo to moc dobré! <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, tak to mi udělalo velikou radost! JSem ráda, že chutnalo :)

      Vymazat
  3. Jéé, tak tenhle recept se mi fakt hodí :). Štolu jsem sice nikdy ještě nepekla, ale mám chuť jí vyzkoušet a samozřejmě i ochutnat, protože jsem její skvělou chuť dlouho neměla.

    Přeji Ti krásné a šťastné Vánoce!
    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  4. Mňam! Mamka vždycky ještě dávala do štoly marcipán, ale to nebyla žádná "fitness verze" ale pořádná prasárnička. Já se letos chystám na perník. trošku změním tradici. U nás bohužel vánočku nikdo nechce. Každý má něco...jeden nechce rozinky, další nejí kandované ovoce atd. atd. Takže zkusíme takto. Jinak obdivuji, kdo plete vánočku i z 6-8 copů. Je to krása!
    takže u nás na snídani bude kafíčko, čajík a ořechový perník.

    Užívej svátky a přeji fajn den.

    P.S štola vypadá krásně vláčně...jinak také používám místo cukru moučka sušené mléko. Letos jsem v něm obalovala cukroví a všem moc chutná! Super trik, co?

    Spoon and willpower

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás taky nejí rozinky a nic podobného :D tak jsem vánočku dělala bez nich. Já jsem pletla vánočku ze 6 copů a je super, že se člověku nerozjede :) Já v tom obalovala rohlíčky, ale přišlo mi to nějaké divné, mělo to nějakou divnou chuť :D

      Vymazat
  5. Vypadá krásně :) U nás pojedeme Vánočku, ale tu si dám až 25.12., 24.12. držím půst :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  6. Štola vypadá krásně, jsi opravdu šikula :)!!

    My snídáme vánočku, plést umím, ale pravdou je, že první vánočka ani nepřipomínala vánočku :D

    OdpovědětVymazat
  7. štolu chcem veľmi vyskušať domácu zatiaľ som robila len vianočku a proste kupene sa domacim nevyrovna ♥

    OdpovědětVymazat
  8. Štola mi nechutná právě kvůli tomu všemu, co v ní je :D Já radši vánočku bez rozinek.


    www.thewaybya.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Štolu jsem snad nikdy neměla :D

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj :) Štóla u nás nikdy nebola. Tradične máme vianočku. Tento rok som dokonca upiekla domácu! Ale na štólu sa chystám už dlhšie, a receptík od teba vyzerá super. Ukládam ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není nad domácí vánočku :) Moc děkuji, jsem ráda, že se recept líbil :)

      Vymazat
  11. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥