neděle 24. září 2017

Jak začít ? + GIVEWAY

Vstaň každé ráno a řekni si: Já to dokážu!
Neustále dokola omívané téma. Ale byla by to až skoro ostuda takový článek nenapsat, když se pořád objevují noví a noví lidé, kteří se zdravou stravou teprve začínají a ještě si moc nevědí rady. A ty my přece chceme podpořit a co nejvíce jim lehčit začátek. Co od tohoto článku čekat? Najdete tu seznam potravin, které by jste měli omezit a následně zdravé alternativy. Dále postupnou změnu jídelníčku a nakonec překvapení :) Tak jdeme se do toho pustit!

Největší blbost, kterou dělá 90% lidí je, že do toho skáčou po hlavě. Nastaví si moc přísný režim, který je až skoro předurčený k neúspěchu. Já jsem radši pro malé krůčky a postupné nahrazování surovin. A pokud jste v jídle úplně bezradní a nevíte, od čeho se odpíchnout, tak čtěte dále, protože tohle je přesně pro vás :) Nebudu vám tu dávat nějaké bulíky na nos - i já začínala bohužel tou nesprávnou cestou. Ze dne na den. Vždy jsem na sebe byla naštvaná, že jsem nejedla celý den clean (= v překladu že jsem si dala zmrzku, nezdravé kokino, smažák od mamky, hranolky..). Přitom jsem dělala takové pokroky, které jsem úplně přehlížela. 

Například jsem nikdy nesnídala a moje první jídlo byly dva chleby s vysočinou o velké přestávce. Začala jsem pomalu a zlehka - začala jsem doma snídat bebe. Teď si je dám vyjímečně, ale na začátek je to určitě super. Nenuťte se hned ze začátku do královských snídaní, pokud vám to nevyhovuje. Takže první krok? Začněte snídat! Stačí bebe/kelímek jogurtu a trochu musli/plátek chleba se šunkou. Postupem to můžete měnit na vymakanější varianty.

Také nemoct jíst po 17h je dávno tabu. Snažte se dodržovat pouze pravidlo: jezte 3-4 hodiny před spaním, aby vaše tělo během spánku nestrádalo. Když bude strádat, bude si držet zásoby tuky na horší časy.

P.S. Článek je trochu delší, tak se pohodlně usaťte a jdeme na to :)


Co by jste teda měli ze začátku omezit?
  • sladké kupované pečivo
  • sladkosti
  • polotovary
  • sladké šťávy
  • omáčky
  • velké množství soli

Záměrně říkám omezit a ne vynechat. Nic není nezdravé, existuje pouze nezdravé množství :) Takže pokud jste zvyklí mít denně sladkost typu snickers, mila a pod, zkuste si ji dát 1x týdně. Je dost možné, že ji jíte jen tak, protože se nudíte, protože na ní máte chuť, protože prostě před váma leží. Svojí sladkost dostanete, ale budete se mnohem víc na ní těšit a více si jí užijete. To samé platí i pro ostatní věci.

Spoustě lidem dělá problém začít pít čistou vodu. Proč začít tak drsně?
voda se šťávou -> voda s 1/2 množstvím šťávy -> voda s citrónem/okourkou/jahodami -> obyčejná voda

A co sladké jogurty? Nedokážete se jich vzdát? Upřímně si jogurt pořád musím oslazovat, samotný mi prostě nechutná a přece nebudu jíst něco, co mi nechutná :)
ochucené jogurty -> bílý jogurt s medem a jahodama/borůvkama/oříškama -> bilý jogurt -> řecký jogurt

Hádám, že většina z vás si nedokáže představit den bez pečiva.. Jak je to tedy s tím? Určitě omezte bilé pečivo. Dále by jste si měli dávat pozor na rozdíl celozrnné a cereální. Celozrnné je z celozrnné mouky a cereální obsahuje pouze více druh mouk, není o moc zdravější než klasické bílé. Nejezte hned ty hutné chleby ze začátku! Mě vůůbec nechutnaly a trvalo mi to přes rok, než jsem si k nim našla cestu. Rozhodně neměňte pečivo za kukuřičné/rýžové/..  chlebíčky. Je mnohem lepší žitný chléb, protože se toho více najíte. Zatímco si dáte jeden chlebíček, druhý, třetí... A nebudete se pořád cítit najezeni a ve výsledku sacharidů/kalorií příjmeme mnohem více než z plátku žitného chleba.
bílé pečivo -> cereální pečivo -> celozrnné pečivo -> domácí celozrnné pečivo -> hutné chleby 

Uzeniny, to je také téma! Měly by se omezit v jakémkoliv složení, protože kupované často obsahují látky špatné pro naše tělo (dusitany a dusičnany). Ale ani já bez nich nedokážu žít ;) většinou mi vydrží 100g (max 200g) na týden. Šunky je dobré kupovat vysokoprocentní. Doporučuji min. 80%, v tom lepším případě alespoň 90%. Poličan, vysočina, herkules a podobné doporučuji vyřadit úplně. Masa většinou obsahují minimálně a je nahrazeno samou chemií.
salámy všeho druhu -> šunky 80% -> šunky 90%
- ještě bych se tady chtěla zaměřit na jeden dotaz, co jsem teď nedávno četla. Slečna se ptala, zda je dobrá vepřová šunka, když je 94%. Otázkou spíš je, proč už ji nemáš v košíku?! Nejezte jenom kuřecí šunku (o tom jsem už psala v článku tady), snažte se veškeré potraviny co nejvíce obměňovat. Jednou šunku kuřecí, pak vepřovou, krůtí..

Rozhodně nevynechávejte přílohy!! Řekla bych, že průměrně optimální váha příloh za syrova je 50-60g (rýže, bulgur, kuskus..) a 200g brambor. Samozřejmě člověk, který bude vážit 100g bude potřebovat větší porci než člověk s 65kg. Přílohy jsou úplně normální, jenom ke klasickým bramborám, rýži a těstovinám přidejte i bulgur, kuskus, quionu, jáhly, pohanku...
klasické těstoviny -> semolinové těstoviny -> celozrnné/bezlepkové těstoviny
- semolinové těstoviny jsou skoro jako normální, ale ohledně výživy jsou na tom lépe. Mají podobnou cenu jako normální a chutnají jako normální. Někomu ze začátku celozrnné těstoviny nemusí chutnat.

Omáčky zahušťujte buď méně procentní smetanou, lze i lučinou, paloučkem, rýžovou moukou nebo pokud to lze, tak si část oddělejte, rozmixujte a vraťte ke zbytku.

Další náhrady
slunečnicový olej -> řepkový olej / olivový pouze pro studenou kychyni
POZOR! kokosový na tělo, ne na talíř A proč? Obsahuje 90% nasycených mastných kyselin (90% špatných tuků). A co to znamená? Že přesně tenhle tuk se vám bude ukládat do špíčků.

pšeničná mouka -> celozrnná pšeničná mouka -> špaldová / žitná / kukuřičná / jáhlová / rýžová / pohanková mouka

káva/čaj se 2 kostkami cukru -> káva/čaj s 1 kostkou cukru -> káva/čaj bez cukru

nezdravé koláče, sušenky, milka... -> bebe / müsli srdíčka, tyčinky -> ovoce / sušené ovoce bez přidaného cukru / domácí pečené zdravé dobroty (spoustu receptů na zdravé kokina najdete ZDE na blogu :)

cukr -> třtinový cukr / med /xylitol / flavdrops

máslo -> goldessa / gervais / žervé / lučina

mléčná čokoláda -> 70% čokoláda -> 80% čokoláda -> 100% čokoláda / kakaové boby

sýr 30% je naprosto v pořádku - 20% sýr už pro mě není sýr

Co by mělo tvořit nyní většinu vašeho jídelníčku
  • méně smazeného, více pečeného / čerstvého
  • více zeleniny (čerstvá, dušená, mražená, pečená, nakládaná..), ovoce (čerstvé, sušené..)
  • více jogurtů, tvarohů
  • kuřecí / libové vepřové / krůtí / hovězí maso
  • sýry (eidam, jadel, balkánský, tofu..)
  • brambory, rýže, jáhly, pohanka, ovesné vločky...

Takže pokud začnete hned ze začátku s ovesnou kaší, minimálně slazenou, z vody, kuřecí na sucho s rýží a brokolicí, ke sváče bilý jogurt a na večeři vajíčka na sucho s hutným chlebem, tak vám to asi nebude moc chutnat, protože vaše tělo hovno tělo, chuťové buňky není připraveno. Začněte malými krůčky, které povedou k velkým změnám. Nemyslete si, že během měsíce změníte celý svůj jídelníček. Mě to třeba trvalo přes rok nedávat si denně nějakou oplatku / koláče od babičky / něco z fastfoodu. Důležitý je vytrvat a ono si to najde cestu k vám samotným ♥

 



Pomalý pokrok je lepší, než žádný.
Takže určitě mějte radost z každého pokroku, neúspěchy se netrapte, však vy to vypilujete ♥ I ti vrcholový sportovci nejdříve musí tvrdě trénovat, než se z nich stanou olympionici. I vy nejdříve musíte trénovat, zkoušet nové alternativy, nové postupy vaření, nové potraviny... Je to běh na dlouhou trať, ale já věřím, že to společně zvládneme ♥

No a to překvapení? Připravila jsem si pro vás giveway! Jedná se o knížku Velký dietní plán III., který věřím, že právě moc pomůže nějakému začátečníkovi. :) Pro ty více v oboru znalé, poskytne spoustu receptů a zajímavých informací. V knížce kromě receptů, denního plánu jídelíčku také najdete jaké suroviny máte nakupovat, proč nejíst bílý cukr, odpovědění otázek které vás zajímají (například jestli jsou lepší normální nebo light mléčné výrobky) a mnoho dalšího! :)

Pro zařazení do soutěže stačí splnit tyto pravidla
  • co vás dovedlo k tomu, změnit své stravování?
  • články na jaké téma by jste uvítali?
  • vaše emailová adresa pro případné kontaktování výhry

Ještě menší upozornění ;) ve slosování můžete být až 3x! 1. zapojit se soutěže zde na blogu, 2. přidat se do pravidelných čtenářů (napište vaši přezdívku ať vás poznám :) a 3. sdílet fotku na instagramu a hodit blogu follow (také prosím o jméno :)

Soutěž trvá až do 19.10. protože ten den mám svátek a baví mě dělat lidem radost ♥

Ukázky z knížky: 



 








Co vám z normálního jídelníčku chybí? Co nevíte jak nahradit? Napište mi do komentářů a já vám ráda pomůžu ♥ 

 

P.S. Všem štěstí v soutěži :)


7 komentářů:

  1. Já už se v tomto odvětví pohybuji déle, takže pro mě už jsou tyto rady známé, ovšem souhlasím, že pro začátečníky je to parádní ! :)

    FIT MADDIE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě :) mě by nenapadlo o tom napsat článek, ale některé paní právě psaly, že by je to zajímalo, když teprve začínají :)

      Vymazat
  2. Mně třeba pomáhá si dát sladkost denně, protože pak mě to vede k přejídání jinak:O a taky se řídím, že je pouze nezdravé množství, ne jídlo, takže jím vše:) Jinak super typy, většinu i znám:) Jinak ta knížka mě celkem zaujala ohledně inspirace, takže se asi zapojím:) Mě donutilo změnit stravování několik věcí a v několik fázích... úplně poprvé to bylo proto, že jsem chtěla zhubnout a vyřadila jsem vše sladké, smažené, tučné. Potom vyléčení ze záchvatovitého přejídání, takže zařazení všech potravin do jídelníčku v rozumné míře. Jinak se mi líbí číst články, kde přidáváš recepty nebo denní jídelníček, to mě moc baví:) a kontaktovat mě můžeš na blogu, jestli nevadí:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) snažila jsem se to sepsat fakt pro ty, kteří s tím teprve začínají od 0, tak aby se měli od čeho odpíchnout :) Děkuji za vyjádření ♥ Jojo, určitě :) ale spousta lidí blog nemá, tak z toho důvodu jsem psala o emailovou andresu :) A poslední děkuji za zapojení se do soutěže ♥

      Vymazat
  3. Byla jsem věčný začátečník až jsem si řekla dost - a nechala se proškolit. Bohužel pokud si nesepíšu na následující den jídelníček,jde odhodlání stranou. Pořád bojuji sama se sebou, i když se mi po prvním proškolení podařilo zhubnout tolik, že mi zas pro změnu řekli, abych trochu přibrala :D A vlastně vidím jako větší problém málo nápadů na jídlo, jím pak pár jídel dokola a z toho pramení moje teď už slabá vůle. Takže z toho vyplývá - články s dietními pokrmy, hlavně večeře jsou slabina...
    A co mě vedlo ke změně stravování? Mám omezený pohyb, léta se pomalu vkrádají, stejně tak občas kila a já nechci být koule :)
    miuka12@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo a ještě sleduji jako Mirka Škampová :)

      Vymazat
    2. A třeba k těm večeřím - najdeš tu ve složce Food Diary článek věnovaný přímo večeřím :) ale najdeš tam i článek pouze na svačiny a pak spoustu další inspirace na všechny chody ve What I ate nebo Co jsem dnes jedla :) Děkuji moc za účast ♥ A budu ráda, když ti můj blog pomůže najít nějakou inspiraci ve vaření :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥