pondělí 22. května 2023

Víkendová Basilej | Švýcarsko

Naše výlety nepíšu popořadě. Píšu je prostě tak, jak je cítím. A dnes je den, kdy vám chci říct o našem prodlouženém víkendu v Basileji, ve Švýcarsku. Leč jsme letěli v půlce května, počasí nebylo úplně podle našich představ. Tak tam pojďte s námi zmoknout!


Doprava

Do Basileje jsme letěli společností Easyjet a mimo hodinového zpoždění při cestě tam, byla cesta bez problémů (letí se cca 1h 20min). Letenky jsem kupovala 3 měsíce před odletem, za 2 047 kč/zpáteční/os včetně sedadel. Ubytování bylo trochu oříšek, protože je to prostě Švýcarsko. Nakonec jsme využili výhodné geografické polohy.


Ubytování

Basilej se totiž nachází u hranic, kde se schází rovnou 3 státy - Švýcarsko, Francie a Německo. A protože letiště je na fr-šv hranici, zvolili jsme krásné ubytování přes airbnb za necelých 5 000 kč na 3 noci. Byt byl opravdu nový, krásný, moderní a velmi nám vyhovoval samoobslužný proces ubytování. 





Jídlo

Samozřejmě to bylo bez jídla. Ale protože jsme bydleli ve Francii, volba byla jasná. Už z našich předchozích návštěvách jsem si francouzské pekárny naprosto zamilovala! Jednu jsme měli pěšky 20 minut od bytu, asi 200 m od hranic. Chodilo tam poměrně dost lidí, ale vždy jsme si sedli. Croisanty se pohybovaly kolem 1,5 €, bagety 6 €. Většinou jsme tam za snídani (2x sladké, 2x slané) nechali 10-16 €





Oběd/večeři jsme měli vždy podle pozice, vždy tedy na švýcarské straně a zde je třeba se trochu připravit a obrnit na ceny. Sice jsme věděli, že ve Švýcarsku je draho, ale i tak nás to překvapilo :D Vždy jsme za oběd (2x pití, 2x hlavní chod) platili 60 CHF (kurz cca stejný jako €) a to jsme nechodili do žádných nóbl restaurací. Voda standardně 4,5 CHF, nanuky 4-5 CHF, horká čokoláda 6 CHF, 3 pralinky (dle váhy) 5 CHF, kousek čokolády (dle váhy) na ochutnání 4,5 CHF (naše zkušenosti).




MHD

Veřejnou dopravu jsme se snažili volit minimálně - jízdenky na můj vkus byly velmi drahé :D Tento bod se dá obejít - když budete ubytování v hotelu v Basileji, měli byste dostat basilejskou kartu na MHD zdarma. Pořád jsme ale za jízdenky utratili celkem nějakých 1000 kč (nejlevnější ubytko jsem našla za 8500 kč bez snídaně, takže jsme byli pořád v plusu 2 500 kč), takže proto my to nevyužili. Jsme zvyklý chodit hodně pěšky. Co mi přišlo fajn, tak na sobotu jsme si koupili celodenní jízdenku po Basileji (k hranicím jsme ale došli pěšky) za 10 CHF/os (kupovala jsem online) a mohli jsme jezdit dle libosti. Oproti Paříži, kde jsme vždy narazili na nějaké revizory, tady jsme nikoho neviděli kontrolovat jízdenky.



Internet

Něco, co mě předtím ani nenapadlo řešit. Ale rozhodli jsme se poprvé vyzkoušet e-sim, už jen kvůli mapám. Protože je Švýcarsko mimo EU, každý MB je tu draze zaplacený. My koupili e-simku na 7 dní za 4,5 USD s 1 GB a za ten víkend jsme vypotřebovali polovinu. Využili jsme aplikaci Airalo a určitě je to moc fajn služba. Kdybyste chtěli získat slevu 3 USD při registraci na první e-simku, můžete využít kód MICHAE3153. Co jsme ale nevěděli, tak v tramvajích je wifi zdarma, takže se dá ušetřit i zde a šlo by to zvládnout bez e-simky.


Závěrem

Byl to náš první výlet mimo EU. Jsem ráda, že jsme zde byli jen na víkend. Ty vysoké ceny by se rychle podepsaly na našem účtu. Byla to i první dovolená, kterou jsme dali úplně bez hotovosti (přišlo nám to zbytečné na 2 dny měnit nějaké peníze). Chyběla nám pouze jednou a to 1,5 CHF, když Dominik potřeboval na wc :D


Navíc Basilej je opravdu malá a máte ji brzo projitou. Neschovává jen malebné centrum, ale taky ZOO plnou zvířat a přírody, hrady schované v lesích a možnost se projet lodí v malých Benátkách. O našem víkendovém itineráři vám povyprávím příští týden. Jestli jsem něco zapomněla z těch úvodních informací, nebojte se zeptat! Ráda vám odpovím.

Byli jste někdy ve Švýcarsku?

13 komentářů:

  1. Ahojky,
    já jsem ve Švýcarsku párkrát byla a je to fakt drahé. Zase se mi tam ale hodně líbilo. Po vysoké jsem tam byla na víkend za strejdou, bydlela jsem u něj v bytě, ale na jídlo jsme jezdili do Francie. On pracoval v Ženevě, tak to bylo kousek. Ráda bych se tam ale zase podívala, mám ráda německy mluvící země.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Byla jsem 2x vždy na týden, ceny též závratné. Ale je tam krásně a domů jsme se vraceli s úžasnými zážitky.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  3. Míšo, moc ráda jsem se podívala a hlavně přečetla užitečné info. Dcera se nedávno z Lausenne vrátila, ale viděla jsem jen fotky.
    Děkuji a přeji hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Byteček vypadá hezky a to jídlo, bože!! :D Já jsem byla ve Švýcarsku (na hranicích s Itálií) třikrát s rodiči a naší partou z volejbalu. Miluju švýcarské hory :) Byli jsme vždycky na týden, pršelo jen v noci a přes den bylo krásně, takže super. Bohužel je to fakt drahé, ale měli jsme tam kamarádku, jejíž manžel měl hotel, tak jsme to měli levnější. Mám krásné zážitky a vzpomínky :)

    OdpovědětVymazat
  5. Švajčiarsko je tento rok na našom zozname a tešíme sa tam. :) Francúzske pekárne sú sen a už teraz hľadám, či sa tam dá nájsť aj niečo bez lepku. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Švajčiarsko je na mojom zozname a ten "váš" byt vyzerá super!

    L I V E I N F O X W O R L D

    OdpovědětVymazat
  7. Moc hezký foto článek, vše to vypadá velmi zajímavě :) Hezký výlet! :)

    OdpovědětVymazat
  8. Ve Švýcarsku jsem ještě nebyla a když bych se tam vypravila, tak by mě asi více lákala příroda než město :) Nicméně jsme s přítelem dobří, že takto cestujete na vlastní pěst :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Míšo, ráda jsem si vše přečetla a prohlédla o Tvém cestování. Ve Švýcarsku pracoval kdysi asi dva roky můj nejstarší syn, vozil nám výborné čokolády :o). Měj se hezky, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  10. I přes nepříznivé počasí to stálo za to :). Ceny šílené, ale to víme :D. Jinak to vypadá krásně a ta e-simka zní zajímavě, ještěže se něco takového dá sehnat :).

    OdpovědětVymazat
  11. Je to vtipný, na co člověk musí extra mimo EU myslet. Když nad tím tak přemýšlím, asi jsem mimo EU nikdy nebyla, jen v Británii, ale to ještě před Brexitem. Tak hlavně že vás to úplně nezruinovalo :)

    OdpovědětVymazat
  12. Miško, to je skvělý, na tento článek jsem se těšila. Do Švýcarska se chystám už strašně dlouho! Především někam k přírodě, protože ta je tam úchvatná. Jen se musím obrnit na ceny! :-D Vypadá to, že jste si to i tak náramně užili a to je důležité! ♥

    OdpovědětVymazat
  13. Jo no, ceny ve Švýcarsku jsou šílené, my si tam vloni dali jen zmrzlinu a kopeček vyšel na 120 korun? :D myslím v jednom městě 120 a v druhém 150... a to byl jen stánek, žádná speciální cukrárna.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥