pondělí 19. prosince 2022

Vánoce v Paříži

Nojo, už jsem tam zas! Nebo ne přímo teď, ale ještě před týdnem jsem se procházela v krásných ulicích Paříže. Tohle město mě prostě přirostlo k srdci. A aby byla trochu změna, vyrazili jsme do Paříže obklopenou vánoční výzdobou. Vyrazili jsme v pátek, hned po práci, před 3. adventním víkendem a strávili tak v městě lásky celé 3 dny.



Mohla bych tu psát, jak bylo vše dokonalé, ale to bych vám lhala. Do poslední chvíle jsme nevěděli, jestli poletíme. Dominikovi zarostl nehet na palci do takové míry, že byl den před odletem na stříhání. Byly dvě možnosti - neodletět nebo tomu přizpůsobit program. První den jsme koupili berli a jen nasávali pomalu atmosféru města.



Sobota

Program prvního dne byl snadný - hlavně jít do obchodu a koupit si tam všechny dobroty! Nechybělo obří balení 36 makronek za 14 € (naposledy jsme za 6 kousků platili 18 €) a nějaké věci k jídlu. A víte co mě bavilo nejvíc? Procházet se ranní Paříží, jak se pomalu probouzí, jít do oblíbené pekárny a tam vybrat něco dobrého a čerstvého k jídlu. Eclair na snídani? A proč ne!








A taky cibulačka, tu jsme první návštěvu vynechali a teď v těch mrazech bodla. Bohužel jsme zjistili, že to není jídlo, které bychom obzvlášť vyhledávali. Úplně nám neseděl ten vývar, ani ten echt smradlavý sýr nahoře. Porce za 12 €? Příště se už bez ní obejdeme. Ale chtěli jsme ji vyzkoušet.



Neděle

Na co si dávejte pozor při návštěvě vánoční Paříže, tak vánoční  trhy mají rozdílné datumy konání. Každý jsme jedny vybral a víte co? Nebyly tam ani jedny! Tak jsme pro jistotu vyrazili na ty největší - do La Defence. Moderní čtvrť.



Vede tam metra linka M1 (žlutá) a spousta zastávek po cestě vypadá opravdu moc krásně. Ať už je to Louvre nebo Bastilla. Vyhodí vás to přímo v centru, s krásným výhledem na moderní vítězný oblouk, pod nímž se nachází velký vánoční trhy. Samozřejmě časem se stánky opakují, přesto je to něco jiného jak u nás. Dali jsme si horkou čokoládu (0,25 l 4 €), svařák (0,25 l 5 €), churros (14 kousků 12 €), cibulačku (porce 6-8 €) či bagetu plněnou rozteklým sýrem (10 €). Ano, žádná levná záležitost to není.






S tím sýrem to bylo nejlepší představení! Mají tam na to spešl udělátka a vypadá to opravdu dobře. Večer jsme zajeli k Vítěznému oblouku se pokochat nazdobenou Champs-Élysées a výhledem na noční Paříž (dokuď to máme pořád zdarma :D navíc díky berli jsme mohli výtahem). Bylo to tak načasované, že zrovna byla chvilka Eiffelovky, kdy krásně blikala (v 18 h).






Pondělí

Protože jedny trhy jsou málo, obzvlášť když jsme tam kvůli nim jeli, vyrazili jsme ještě na trhy u Louvre, v zahradách Tuileries. Byly menší, ale stánků tam bylo pořád dost. Nesměla chybět předražená palačinka (6 €), pořádný párek v bagetě (9 €) nebo zapečené hranolky pod pořádnou vrstvou sýru (9 €).





Zde se nacházelo i kluziště, ruské kolo nebo adrenalinové atrakce. Vstupy se pohybovaly kolem 6-10 €. Na večerní program nás čekala projížďka lodí po Seině. A díky berli jsme předběhli opravdu obří frontu. Aspoň někde se k nám chovali hezky! Jinak Francouzi nejsou moc ohleduplní. Plavba byla s hudbou a výkladem (v aj). I když musím přiznat, že plavba po Dunaji v Maďarsku se mi asi líbila více. Ale protože základem bylo co nejméně chodit, tak tahle aktivita byla skvělou volbou.



A v úterý jsme už frčeli domů, s baťohama plných makronek a croissantů. Dneska je to hlavně o fotkách a dobrotách, to se prostě musí zažít :) Celé to bylo spíše pojaté jako gastro výlet. Ani jeden mekáč nepadl! Všechny památky už máme prochozené z léta, kdy si o našich cestách můžete přečíst tady: V městě lásky, Paříž 2022, Top 5 výhledů v Paříži, Co vidět v Paříži? a Disneyland.




Doufám, že jste se mnou nasáli trochu té francouzské vánoční atmosféry, krásné svátky! A protože tohle je poslední článek před Štědrým dnem, chtěla bych vám všem popřát ty nejkrásnější Vánoce! Hlavně si je pořádně užijte, buďte se svými milovanými a nasávejte tu lásku všude kolem vás.

9 komentářů:

  1. Bože mňam! Teď mám pořádný hlad a dala bych si vše, hlavně ty croissanty! :D Jinak krásné fotky, je dobře, že jste nakonec odjeli, a dokonce vám to přineslo i nejaké "výhody" :D.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tomu říkám adventní výlet!
    Míšo, děkuji za reportáž!
    Přeji krásný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavý tip na vánoční trhy. Škoda toho palce, ale zdraví si člověk bohužel nevybere. Držím palce ať ho má co nejdřív v pohodě. Jinak ta cibulačka a ty ceny celkem šílený :-D

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat

  4. Paráda! Krásné fotky, je fajn, že jste si to užili, i když ta komplikace mě mrzí :-/ Paříž mě láká, ale bojím se, že bych se tam nedomluvila a že bych se někde ztratila :D

    OdpovědětVymazat
  5. Páni, tak to vám Paříž musela opravdu přirůst k srdci, je super, že jste se tam znovu vypravili :) A obdivuji teda přítele, že to zvládl i po stříhání zarostlého nehtu, když mě ho jednou vystřihávali, sotva jsem pajdala.

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  6. To musela být nádhera! A ta blikající Eifellovka? Wow, to jste moc hezky vychytali :) I Tobě přeji krásné svátky <3

    OdpovědětVymazat
  7. Pěkný výlet a spousta gastro zážitků, koukám :)

    OdpovědětVymazat
  8. Wow, tak tam to muselo být doslova kouzelné! Já bych zase chtěla vidět vánoční New York, to je takový můj sen. :))

    OdpovědětVymazat
  9. Kvůli těm gastro zážitkům bych jela do Paříže znova! A ty fotky působí opravdu kouzelně :D Kamrádka předloni na trzích v Paříži taky byla a je pravda, že nadávala, že ze všech, co za ty roky objela, jsou ty Paříži nejdražší xD Ale tak co, člověk si musí udělat radost a v paříži taky nejsi každý den :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥