pondělí 29. srpna 2022

V městě lásky, PAŘÍŽ 2022

Protože jsem hned 1. července nastupovala do práce, bylo potřeba dovolenou spáchat co nejdřív. Vyrazili jsme tedy na ni hned z promocí. Vybrali jsme si romantickou Paříž! A jaký byl hlavní důvod? Občané EU do 25 let mají státní památky zdarma. Takže důvod byl čiště ekonomický :D Dneska vám tu popíšu takové ty obecné věci, které bychom si sami před cestou rádi přečetli.


Lety do Paříže

S přítelem jsme oba letěli poprvé. Proto naše podmínky byly: let z Prahy, přímý spoj a na nejbližší letiště v Paříži k centru. No, draze jsme za to připlatili. S odbaveným zavazadlem nás pro jednoho zpáteční letenka vyšla na 9 000 kč (na letiště Paris Orly), avšak pokud byste letěli na vzdálenější letiště (Beauvais), letenky vás vyjdou mnohem levněji i za cenu dopravy do centra.



S letem se pojí i naše jediná větší nepříjemná zkušenost. Zpětně jsme se dozvěděli, že Paříž je na stupnici nejbezpečnějších měst světa 350. (z 450!!!). Úplně tady o tom psát nechci, každopádně s nikým nenavazujte moc kontakt a vždycky letíte za rodinou. Let měl hodinu zpoždění a do Paříže jsme vyrazili 22:30. Bylo neskutečné dusno.


MHD

Všude se dočtete, že jízdenky si koupíte na každém rohu. Orlyval a podobné letištní spoje stojí 10 €, což nám přišlo hodně a hlavně většina automatů na jízdenky je pouze na kováky! Což je celkem problém, když ve směnárně dostanete pouze papírové bankovky. Jinak se jízdenky na mhd dají koupit prakticky jen ve stanicích metra, řidiči jízdenky neprodávají. Proto my kupovali první jízdenky na ulici :D Jinak zde jezdí ještě vlaky a rychlovlaky. A ať pojedete ve 13 nebo 00:30 h, metro vždy bude narvané.


Lístky jsou ošemetné, jeden stojí 1,9 €, ale pozor! Nelze přestupovat mezi podzemní a nadzemní dopravou. Na jeden lístek můžete jet busem a tramvají, ale nelze jet busem a metrem, to si pak musíte koupit lístek nový. Jsou i časově omezené a platí v určitých zónách. My využili Navigo Weekly Ticket a byla to nejlepší volba! Když natrefíte na hodného pána v metru na informacích, celé vám to zařídí. Zhotovení kartičky stálo 5 € a jízdenka samotná 23 € a od po-ne jsme si mohli jezdit jak se nám zachtělo (jen je třeba si přivést fotku). A načerno nejezděte, za týden nás potkali 2 revizoři. 



Cesta z letiště nás sice nestála nic, jen 2 jízdy na černo (ironické, že nahoře píšu o revizorech, ale nepředpokládali jsme, že o půlnoci na nějakého narazíme), ale trvala 3 h a to jsme posledních 3,5 km došli pěšky (bylo to celkem 10 km). Na hotel jsme došli po půl 2 ráno a padli za vlast. Jedna z podmínek byla, aby hotel měl nonstop recepci a přivítala nás dost milá černoška. Všeobecně tam jsou černoši na každém rohu. 



Ubytování

Ubytovaní jsme byli v Aparthotel Adagio Access. Hotel byl jasná volba, většina totiž stála v průměru 50-60 k, což bylo nemyslitelné a zde jsme platili 23 000 kč pro oba se snídaní (na 9 nocí). Samozřejmostí byly ručníky, ale například i mýdlo, které fungovalo jako šampón, utěrka na nádobí či houbička. Zastávka na bus byla přímo před hotelem, vlak s metrem cca 15 minut. Velký obchoďák s potravinami (styl Globus) 7 min. Super pizzerie přímo před hotelem (jako pizza za 5 €?). 





S hotelem jsme byli moc spokojení. Pokoj krásný, čistý. Měli jsme i malou kuchyňku a samozřejmě vlastní koupelnu. V půlce pobytu nám pokoj i bezplatně uklidili. Snídaně byly takové základní, každý den stejné, ale každý si vybral. Já jedla stejně hlavně croissanty :D 




Jídlo

Celkově je v Paříži velmi draho oproti nám. Proto jsme nechodili do restaurací, ale jedli hlavně v McDonald. I z důvodu dostupnosti, protože jste vždy měli mekáč do 15 minut pěšky. Za menu pro oba jsme platili kolem 22 € (hambáč, nugetky, zmrzlina, nápoj, salát/hranolky). V pekařství byly ceny přibližně 1,5 - 5 € za různé koláče a dezerty. A věřte tomu nebo ne, pařížský croissant opravdu chutná jinak! :D Na ty snídaně ještě s láskou vzpomínám.




Památky

Jak jsem už zmínila, mládež EU do 25 let má státní památky zdarma. Versailles, Louvre, Vítězný oblouk, zámek Vincennes, Pantheon, ale například i Aquarium Tropical či bazilika Sacré-Coeur (tu mají zdarma teda všichni). Do spousty si lze lístky rezervovat, což rozhodně udělejte! Ani nevím, zda si lze koupit lístky i na místě. Rezervovat nejde například Vítězný oblouk či Pantheon. Známé památky si nejlépe naplánovat na všední dny, i když i tak tam bylo dost lidí. Do Louvre jsme si koupili za 5 € aj audio průvodce a určitě to bylo lepší než bez něj. Eiffelova věž je normálně placená, ale ušetřit můžete v případě, že si ji do 2. patra vyšlápnete. Trvá to cca 15 min a je to mnohem rychlejší než čekat na výtah (klidně i více jak 30 min). Pokud se budete chtít dostat až do 3. patra, může to být oříšek. 3. patro je často zavřené a nám se tam povedlo dostat až na 3. pokus.




Pokud by vás cokoliv zajímalo, klidně se ptejte! Až už co se týče cen, cestování na vlastní pěst nebo cokoli vás bude zajímat... Příště se podíváme už na nějaké památky.

Navštívili jste už někdy Paříž? Líbila se vám? :)


Já vám moc děkuju za návštěvu a a přečtení! ♥ Určitě blog sledujte i na další sociálních sítích, jako je Facebooková stránkaInstagramový účet či Youtube kanál.

10 komentářů:

  1. Fajn článek. Sice se do Paříže nechystám, ale i tak jsem si ho ráda přečetla

    OdpovědětVymazat
  2. Míšo, děkuji za reportáž i praktické info, i když do Paříže se nechystám.
    Měj příjemné dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Teda, vůbec jsem nevěděla o těch památkách zdarma do 25 let :D. Já vyloženě v Paříži nebyla, ale na střední škole jsme byli v Provance a občas jsme taky neodolali místnímu pečivu z pekáren, které prostě chutnalo božsky :D. Jinak vidím, že je tam fakt draho, ale to asi skoro všude, hlavně tam, kde jsou eura :D.

    OdpovědětVymazat
  4. Letadlem jsem ještě nikdy neletěla a bojím se toho :D A ty lístky, z toho by mě kleplo :D To mě nenapadlo.. že do 25 let jsou památky zdarma... Ubytování vypadá celkem hezky a ten francouzský croissant bych teda taky chtěla zkusit :))

    OdpovědětVymazat
  5. Krásné fotky a super zajímavosti a tipy :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  6. Užitečné tipy, přijde mi úsměvné, jak se člověk na internetu dočte, že se lístky na MHD dají koupit všude a ve výsledku to tak vůbec není, aneb taky jsem takhle absolvovala v dubnu jízdu na černo v Miláně, protože lístky na MHD prostě nešly nikde sehnat :D

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadá to moc krásně a závidím! :-) Já bych se do Paříže chtěla taky podívat, i když je to méně bezpečné místo. Musím říct, že je mi 25, to už památky zdarma asi nestihám :-D Ale pořád přítelovi říkám, že bych do Paříže chtěla, ale on hned řekne, že bych čekala žádost o ruku - což není pravda. Vůbec mě neláká žádost o ruku před tisíci lidmi :-D

    OdpovědětVymazat
  8. Moc díky za tolik užitečných informací! V Paříži jsem nikdy nebyla, ale moc mě láká :) těším se na pokračování :)

    OdpovědětVymazat
  9. To jsem vůbec nevěděla, že za památky do 25 let se nic neplatí 😀. Zmínila jsi samé praktické, důležité a užitečné informace, které se budou určitě do budoucna hodit 🙂.

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj,
    byla jsem v Paříži v době, kdy ty jsi nebyla ještě na světě, bylo mi tehdy čerstvých sedm let:-D Úplně mě neokouzlila, ale líbil se mi Louvre a pamatuji si, jak jsme s našima šlapali do druhého patra na Eifelce pěšky, protože jsme byli chudí. Byl to rok 1994, naši byli učitelé a celý rok šetřili na poznávací zájezd pro nás všechny tři. Jinak jse taky už před lety zjistila, že na západě Evropy (Irsko, Británie, Nizozemí, Francie atd.) je nejlevnější nějaký fastfood. U nás v Příbrami nejsou, tedy nově je tu KFC, ale to nemám ráda, takže na ně nejsem moc zvyklá.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥