pondělí 22. srpna 2022

Lamí dotek v Lamacentru Hády

Během učení na státnice v květnu jsme vyrazili na podívanou do Lamacentra Hády, které se nachází na okraji Brna. Lze tam dojet autem, i když žádné velké parkoviště tam nenajdete. Centrum jsem chtěla navštívit už rok předtím, ale nějak jsme to nestihli. Ovšem pro zákon přitažlivosti jsem si namalovala kamínek s lamou a na jeho druhý konec napsala Lamacentrum s účelem ho tam umístit, až tam pojedeme. A konečně se mi to splnilo!



Počasí nám tedy vyšlo echt gold, ale i tak to stálo za to. Cesta od parkoviště vede lehce do neznáma, ale nakonec dojdete k cestičce, která vede na mýtinu. Jako první najdete odbočku za záchod, suchý záchod se srdíčkem. Po cestě vás doprovází barefoot cestička a vzdělávací tabule. 



Vstup stojí 60 kč/os. a 30 kč krmení, ke kterému jsme si mohli vybrat i magnetku s lamou z centra a jejím jménem. Poté jsme dostali čas a čekali na naši "prohlídku". Paní tam byly velmi milé. Před vstupem do výběhu nám řekly nějaké informace o chovu lam a jak se k nim chovat, aby nikdo nepřišel k úrazu. Pak jste si už mohli lamy hladit a dávat jim krmení. Lam je tam dost, tak se nemusíte bát, že by se na někoho nedostalo. Jen pozor na kaliště. 



Lamy jsou totiž velmi čistotné a chodí vykonávat svou potřebu vždy jen na jedno místo, aby neroznesli infekce. Proto napříč celým lamacentrem můžete najít různé hromádky. Takže pozor, kam šlapete :D Že by byly extra přítulné se říct nedá, ale za dobrotou šla každá.



Celé Lamacentrum je poměrně malé, nelze zde platit kartou a jediné jídlo a pití, co si zde můžete koupit, je z automatu. Je tu ale hezké posezení pod stříškou. Mimo lam zde můžete vidět i ovečky, zakrslé kozy a nezakrslé králíky. Avšak zde není zajímavé jen lamacentrum. Můžete si projít i přítomný lom Hády, kolem kterého vede stezka po hezké cestě a krásným výhledem na Brno. Také zde najdete pod sebou různé nápisy z kamení, které můžete vídat v různých Facebookových skupinách včetně nápisu "Vezmeš si mě?". My tam našli také Eiffelovu věž, která nás za měsíc čekala v reálu. 




I když je centrum malé v porovnání například s Častolovicemi, nikde jinde se tak blízko k lamám nedostanete. V jejich výběhu strávíte přibližně 15-20 min a na krmení a fotky to bohatě stačí. Příští článek už bude věnovaný naší hlavní dovolené - 10 dnů v Paříži! Pořád se ale nemůžu rozhodnout, jak pojmout články vzhledem k 1000 fotek a desítky navštívených míst. Co byste si rádi přečetli, co vás nejvíc zajímá? Budu ráda, když mi svůj názor napíšete do komentáře. 



Já vám moc děkuju za návštěvu a a přečtení! ♥ Určitě blog sledujte i na další sociálních sítích, jako je Facebooková stránkaInstagramový účet či Youtube kanál.


Máte rádi lamy? Navštívili jste v poslední době nějakou chovnou stanici?

11 komentářů:

  1. Tak to je parádní výlet, ten by se mi také líbil :). Miluji zvířata :). Hezké fotečky <3. Co se týče dovolené, tak můžeš rozepsat třeba třeba co den, to článek. Nebo klidně i ten den rozdělit na 2 části, pokud je to moc dlouhé :). A pokud máš šíleně moc fotek a chceš se o většinu podělit, klidně udělej i foto článek :D. A zvlášť třeba nějaké tipy na restaurace, kavárny, pokud máš v plánu i to :D.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc hezké místo, Míšo. Děkuji za info i fotky! Právě v Častolovicích na mě lama vykoukla ze svého domečku a já se lekla, myslím, že to dělá turistům často. Má smysl pro humor :o)
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Líbí se mi lamy i lom - pěkné místo na výlet :)

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné fotky, vypadá to tam opravdu hezky, ty lamy mě lákají, tam bych se někdy chtěla podívat :)
    Z Paříže by mě zajímaly kromě známých míst i nějaká méně známá, ale hezká místa, na které jsi natrefila (třeba nějaké kavárny, na ty jsem "úchyl" :D)

    OdpovědětVymazat
  5. To muselo být parádní :)! Díky moc za tip na výlet. Wow, Paříž! Tam bych se taky jednou ráda podívala. Moc se těším na článek/články!

    OdpovědětVymazat
  6. Jéé, tak to muselo být parádní. Nikdy jsem o takovém centru neslyšela, ale tím, že mám ráda zvířata by se mi tam určitě líbilo 🤩. Budu ráda, když nám z Paříže toho ukážeš co nejvíce a i napíšeš 🙂, ráda bych se tam někdy podívala s přítelem tak to bude dobrá inspirace co navštívit, kam zajít 🙂 a pokud máš hodně fotek, klidně bych to zakomponovala do nějakých koláží 🤗❤.

    OdpovědětVymazat
  7. Už jsem o tom slyšela, ale ještě jsme tam nebyli 😐

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Lamacentrum vůbec neznám, ale určitě by se mi líbilo, mám zvířata moc ráda. Naposledy jsem byla v minizoo Chvoenec, která se specializuje na kočkovité šelmy. Tam se mi tedy moc líbilo:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  9. OMG, jaktože jsem o tomhle nikdy neslyšela? Lom Hády znám a chodím tam s kámoškama celkem pravidelně, ale že tam je poblíž lamacentrum, to slyším prvně. Určitě tam budu muset taky zajít! Jinak co se týče těch nápisů z kamenů, s kámoškou jsme tam posledně napsaly "Apollo" jako poděkování pro řeckého boha Apollóna za to, že nám tak hezky svítilo slunce :D Ono se to nezdá, ale fakt i takový obyčejný krátký nápis trvá pěkně dlouho.

    OdpovědětVymazat
  10. Vůbec jsem nevěděla, že tady v Brně něco takového máme, děkuju za tip! :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  11. Taky jsem netušila, že v Brně něco takového je a ve čtvrtek se tam zrovna CHYSTÁME! :) Takže možná navštívíme i toto místo, moc díky za inspiraci!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥