středa 11. srpna 2021

Jak na domácí zdravou granolu?

V dnešním článku se podíváme na to, jak si můžete jednoduše doma vyrobit zdravou domácí granolu přesně podle vašeho gusta. Předám vám i pár svých tipů, které se mi osvědčily při přípravě domácí granoly. Nebudou chybět tipy, jak pak hotovou granolu zužitkovat či inspirace na přesné recepty.


Na domácí granolu budeme potřebovat
  • vločky
  • med/javorový sirup/datlový sirup
  • kokosový olej
  • oříšky
  • sušené ovoce
  • koření
  • křupínky
 
 
Vločky můžeme zvolit různé – špaldové, žitné či ovesné. Úplně bych asi netvořila granolu z jáhelných či pohankových, ale pokud jste bezlepkáři, určitě to můžete také vyzkoušet. Já používám výhradně ovesné vločky (lepší je mix celých a drcených, ale může být klidně i jenom jedno nebo druhé).
 
 
Jako pojidlo používám směs kokosového oleje a medu. Díky tomu granola dlouho vydrží. Dlouhou trvanlivost má místo medu i javorový, agávový, čekankový i datlový sirup. Určitě se dá použít i například rozmačkaný banán či jablečné pyré, ale pak je třeba počítat s tím, že místo trvanlivosti klidně půl roku, bude mít trvanlivost max týden.
 
 
Do základu dávám balení (500 g) vloček, a aby v granole něco bylo, tak doporučuji dát minimálně polovinu množství dalších ingrediencí, tj. 250 g. Zvolit můžete jakékoliv oříšky (vlašské, lískové, mandle, pekanové, para), semínka (lněné, chia, mák, konopné), sušené ovoce (datle, fíky, křížaly, lyofilizované) či kokos nebo čokoládu.
 
 
Koření používám dle ročního období. Na podzim přidávám hlavně skořici a perníkové koření. Skvěle v granole chutná i kakao či vanilka. Zajímavou vůni přidá muškátový oříšek.
 
Pokud máte rádi pufované výrobky, kukuřičné lupínky či podobné, můžete je také přidat do své granoly. Doporučuji ale až po upečení.
 
Pár mých tipů z (ne)povedených granol.
  1. Kokos a goji rozhodně nikdy nepečte a přidejte, až granolu vyndáte z trouby. Tyto věci se rychle spálí. 
  2. Mák a konopné semínko jsem ještě do granoly nepřidávala, ale také bych je raději dávala až po upečení. 
  3. Pokud chcete přidat čokoládu, máte 2 možnosti. Buď ji přidat do granoly hned po vytažení z trouby (kdy vám vzniknout čokoládové hrudky, čokoláda se v horké směsi rozpustí) nebo až vyhladne, kdy tam budete mít kousky čokolády. 
  4. Lyofilizované ovoce přidáváme také až po upečení.
 
Granolu pečte na plechu vyloženém pečícím papírem, cca na 170 °C 15-20 minut. Je třeba granolu hlídat a během pečení promíchávat (zlátne hlavně po okrajích, proto je opravdu nutné ji každých cca 5 minut promíchat, aby se upekla rovnoměrně). Může se snadno spálit! 
 
 
Po vychladnutí uchováváme v uzavřené nádobě. Mám vyzkoušené, že mi klidně vydrží i půl roku a déle. Také je to skvělý tip na jedlý vánoční dárek.
 
 
No a co s ní? 
  • jen tak
  • s tvarohem, jogurtem či mlékem
  • jako drobenku
  • naložit s tvarohem a mlékem přes noc na styl overnight oats 
  • přidejte vejce, banán a máte z ní skvělé sušenky
  • ke smoothie bowl
  • ozdobení lívanců, palačinek
Z blogu se můžete inspirovat
Kdyby vám ještě něco nebylo jasné ohledně domácí granoly, nebojte se mi hned napsat ♥ Přesné postupy najdete v receptech, které již mám na blogu :) Doufám, že se vám článek líbil a že se třeba rozhodnete domácí granolu vyzkoušet. Domácí granola není nic složitého :)
 
Já vám moc děkuju za návštěvu a a přečtení! ♥ Určitě blog sledujte i na další sociálních sítích, jako je Facebooková stránka, Instagramový účet či Youtube kanál. Pro jakýkoliv kontakt mě neváhejte kontaktovat na mailu michalkasislerova@seznam.cz

 

Děláte si doma vlastní granolu? Co ve vaší granole nesmí nikdy chybět?

Máte už také nějaké odvědčené rady?

30 komentářů:

  1. Nikdy jsem granolu nezkoušela, ale mohla bych se na to vrhnout. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee to je ale chyba! Domácí granola je moc dobrá :)

      Vymazat
  2. Také jsem nezkoušela, ale ta tvá má úžasné složení, mňam.

    somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  3. Granolu jsem ještě nezkoušela, ale tvůj recept vypadá lákavě :)

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za přínosný článek, už dlouho uvažuji, že si nějakou udělám :). Domácí müsli jsem zkoušela zatím jen dvakrát, a to asi před 8 lety :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak to, že jste ji skoro nikdo nezkoušel 😁 teď budeš mít s miminkem určitě spoustu času ji vyzkoušet :)

      Vymazat
  5. mňa, vypadá to výborně! :) Domácí je nejlepší :)

    OdpovědětVymazat
  6. Jeee super granolu už chci dlouho zkusit 😀☺️

    OdpovědětVymazat
  7. Na výrobu granoly se pořád chystám (a zatím to skončilo tak, že jsem si ji objednala na Mixitu ;-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si tam nikdy nedokážu pořádně představit, kolik tam těch ingrediencí bude a taky domácí je mnohem levnější. Ale zase chápu, že Mixit je pohodlnější :)

      Vymazat
  8. Dělala jsem nedávno poprvé a povedla se! :)

    OdpovědětVymazat
  9. Mňam, to vypadá fakt skvěle. Pořád si říkám, že byl měla domácí granolu vyzkoušet :)

    One Loving Girl

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju Market :) zkus, není na ni co zkazit. Jen ji člověk musí hlídat během pečení :)

      Vymazat
  10. Skvelý recept :) určite je lepšie vyrobiť si granolu doma podľa svojich predstáv a chuti

    Petra z FRENCHSTYLE | Sleduj ma aj na Instagrame

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně. Můžeš si do toho dát cokoliv, na co máš chuť :)

      Vymazat
  11. Ja som dlho hľadala nejaký recept ako si urobiť granolu.

    my blog DISCOVERINGGLAM

    OdpovědětVymazat
  12. Miluji domácí granolu a tvůj článek mi připomněl, že bych měla doplnit zásoby!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě Barborah těší 🥰 za chvíli je tu víkend, tak to bude určitě čas doplnit zásoby :)

      Vymazat
  13. Souhlasím se slečnou tady v komentářích, furt si říkám, že si ji musím udělat. Ale už mám na Mixitu v košíku asi tři :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když Mixit je pro mě jako studenta prostě celkem drahy no 🙈😁

      Vymazat
  14. To nevypadá vůůbec špatně, občas si dám musli s jogurtem, ale zkusit domácí granolu a přidat si do ní suroviny podle svých představ nezní vůbec špatně 🙂.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ho mám nejradši s tvarohem a horkými borůvkami :) je to i super diy vánoční dárek ❤️

      Vymazat
  15. Domácí granolu jsem nikdy nedělala, ale moc ráda vyzkouším. :))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥