pátek 6. srpna 2021

Výlety Chorvatsko II. - Split, NP Krka, Trogir, Blue cave & 6 ostrovů


Protože jsme vyčerpali veškeré výlety v Omiši, vypravili jsme se do Splitu. Ve čtvrtek jsme si chtěli udělat celodenní výlet na ostrov Hvar, ale nakonec jsme se rozhodli jinak. Na autobusovém nádraží ve Splitu nabízejí cestovní kanceláře spoustu výletů a my se tedy rozhodli na ně vyrazit. Vybrali jsme si na pátek městečko Trogir & Krka národní park a v sobotu (den, kdy jsme odjížděli) Blue cave & 6 ostrovů (kde byl zahrnutý i zmíněný Hvar).


Split

Prošli jsme si centrum Splitu, Grad, které je zapsané ve světovém dědictví UNESCO. Jedná se o druhé největší město země s 178 000 obyvateli. V centru se nachází asi nejznámější památka - Diokleciánův palác. Jedná se o starořímský palác, který nechal vystavit Dioklecián ve 4. století. V době výstavby město Split ještě nestálo, začalo vznikat až později kolem paláce. Jsou tu podobné uličky, jako v Benátkách. Najdete v nich hlavně kavárny a restaurace. Kolem moře je hezká promenáda a nedaleko autobusového nádraží najdete název města, u kterého je samozřejmě super fotka! :) 






Trogir

V pátek jsme vyrazili na výlet Trogir & Krka, vyráželi jsme v 8 ze Splitu a vrátili se kolem 17/18. Cena byla 300 kun/os + vstup 200 kun do parku. Náš řidič nám během cesty řekl nějaké informace ke Splitu. Trogir se nachází z části na pevnině a z části na ostrově Čiovo. Historické centrum se nachází na ostrově o rozměrech asi 500 x 250 m v nejužší části Trogirského průlivu. Dominantou je určitě Katedrála svatého Vavřince. Dá se jít i do věže, ale za nás tam probíhala mše, tak to nebylo možné. Zajímavé jsou určitě i městské brány a hradby. Kousek mimo můžete najít pevnost Kamerlengo, vstup zde je zpoplatněný.







Národní park Krka

Do Krky je to kousek. Park je pojmenovaný po řece Krka a nachází se nedaleko okresního města Šibenik. Národním parkem byl vyhlášený roku 1985. Jedná se o soustavu kaskád, peřejí a vodopádů. Píšou, že se pod nimi můžete koupat, ale nemůžete. Je tam vyhrazené pouze jedno místo pro koupání. Celý park je rozhledný a lze tam využívat lodě pro cesty parkem. My byli jen na začátku u vodopádů, kde jsme si prošli okruh, který trval 1,5 h s focením.





Blue cave & 6 ostrovů

Na Blue cave jsme vyráželi už v 7 ráno speed boat lodí. Návrat byl v 17h, cena pro oba 1 150 kun (tento výlet byl už přes náš rozpočet :D). Vstup do modré jeskyně byl 100 kun/os. Jako, asi jsem od toho čekala něco víc. Podívaná to byla hezká, vstup zajímavý, ale za 340 kč? Jinak se nachází na ostrově Biševo. Jedná se o podmáčenou mořskou jeskyni nacházející se v malé zátoce Balun. Dříve se v jeskyni dalo koupat a jít vstupem pod vodou. Teď už je to ale 10 let zakázané.






Cesta speed boat lodí byla opravdu zážitek. Bylo nás tam jenom 17 a loď opravdu jela, houpala se a my byli věčně osvěžení. Nelitovala jsem, že jsem si vzala to nové sportovní tričko z D-SPORT. Zima mi byla i tak a aspoň rychle schlo. Až tak, že nejvíce suché byly plavky v baťohu. Takže po příjezdu na jednu z nejkrásnějších pláží Chorvatska jsem se okamžitě převlékla a šla do vody. Akorát teda až na pláž jsem neplavala. Pro mé bezpečí :D Pláž Stiniva na ostrově Vis je obklopena mořskými soutěskami. Lze se na ní dostat buď po náročné stezce (20 min) či po vodě.





Následovat měla Blue Lagoon. To se nekonalo a jeli jsme se podívat na jiné místo. Moře tam bylo úplně průhledné, tak to i jako laguna vypadalo. Mohli jsme si půjčit věci na potápění a podívat se, co je pod námi. Poté jsme zamířili na ostrov Hvar, město Hvar Old Town. Je zde velmi draho a spousta lidí. Najdete zde pevnost Tvrdava Fortica na kterou my z časových důvodů nešli. Zašli jsme si do blízkého parku Šumica, kde bylo minimum lidí. Dominantou náměstí je rozhodně Kostel svatého Štěpána. Původně jsme chtěli jet na dovolenou na Hvar, ale udělali jsme dobře, že jsme si vybrali Nemiru. Pak jsme už navštívili pouze jednu pláž a jeli zpět do Splitu.








Všude jsme měli čas 30-120 min. Cesta se solí na sobě i ve vlasech nebyla nic moc, ale za to poslední koupání to stálo! To by bylo vše k naší dovolené. Doufám, že jste si ji užili aspoň prostřednictvím fotek :) Užívejte léta.



Já vám moc děkuju za návštěvu a a přečtení! ♥ Určitě blog sledujte i na další sociálních sítích, jako je Facebooková stránkaInstagramový účet či Youtube kanál. Pro jakýkoliv kontakt mě neváhejte kontaktovat na mailu michalkasislerova@seznam.cz

Jaké místo vás nejvíce zaujalo? Navštívili jste už nějaké? Kam vyrážíte letos vy na dovolenou? 

20 komentářů:

  1. Chorvatsko je prostě krásné! Byla jsem tam několikrát jako malá, ale to jsme spíš jen leželi na pláži, určitě bych se tam ráda znovu podívala a taky i něco nacestovala, třeba ten NP Krka vypadá úžasně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano. Přiznám se, že se mi tam moc nechtělo, protože je to Čechy hrozně profláklé, ale příroda je tam prostě úžasná. My chceme příště navštívit Plitvická jezera, ty taky vypadaly luxusně :)

      Vymazat
  2. Vy jste tedy byli akční :). Já už bych se asi v den odjezdu na výlet nevypravila. Jinak pěkné fotky, nejvíc mne zaujaly vodopády v NP Krka
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sami jsme byli námi překvapení :D Nám to nevadilo, protože odjezd autobusu byl až ve 20:30, jen nám chyběla teda ta sprcha od té soli :) Moc děkuji Stáňi!

      Vymazat
  3. Chorvatsko je moc krásné, super fotky :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  4. Super fotky, vypadá to tam fakt krásně! ♥

    kulturnicek.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  5. Nádherné fotografie! Hneď by som tam šla s vami, haha :-D 🍎🧖🏻‍♀️

    Blox de la Licorne
    Youtube 💐

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc Ti děkuju <3 Vůbec se Ti nedivím :D :) Sama bych se tam hned vrátila!

      Vymazat
  6. To jsou nádherné fotky! DO Splitu a do parku Krk bych se ráda podívala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju Maky <3 Bylo tam moc krásně. Jen škoda, že jsme přišli o všechny ty fotky :)

      Vymazat
  7. Moc krásné fotky a zážitky! Letos jsme také chtěli s přítelem do Chorvatska, ale nějak nám to nevyšlo, tak snad příští léto! 🤩

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkujeme Miško ❤️ to je škoda, tak snad za rok vám to už vyjde. Je tam krásně!

      Vymazat
  8. Tie zmrzky vyzerajú úžasne haha :D Krásne fotky!

    Petra z FRENCHSTYLE | Sleduj ma aj na Instagrame

    OdpovědětVymazat
  9. V tom NP Krka, to vypadá nádherně! Tam bych se s focením vyřádila 😅😍.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To určitě ano, bylo tam moc hezky. I když byl pařák, u vody a ve stínu to šlo hezký snést :)

      Vymazat
  10. Split ti trochu závidím. Byla jsem v Chorvatsku několikrát a vždy ho chtěla navštívit a zmrzlina, úžasná, ty tam mám moc ráda.

    somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Historické centrum je moc krásné a člověk se z něj dostane na mnoho míst díky vlakům, autobusům a trajektům :) příště ti to třeba vyjde :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥