úterý 13. června 2017

Koláčky s jablečnou náplní a posypkou

Koláčky s jablečnou náplní a posypkou


Nebudu lhát. Toto je totální foodporn jako prase!! :D Recept jsem více méně převzala od Elišky, ale stejně jsem udělala nějaké malé úpravy, to bych to nebyla já :D Hlavně jsem nevěděla, jaké množství náplně a dopadlo to katastrofálně :D Náplně jsem měla cca 2-3x tolik, co jsem potřebovala :D Ale proto jsem to zkoušela, abych vám mohla říct, i jaké množství náplně a vám se už povedly na 1* se vším všudy! Ještě jsem si to vytunila posypkou :) Z této dávky mi vyšlo 22 koláčků, každý o základě 40g +-2g. Doporučuji na plech pouze 9 kusů, mě těsto trochu víc na druhém plechu vykynulo a koláčky se mi dost spojily. Na chuti to ale neubralo :) Dělala jsem to na rodinnou oslavu (kde se jí bůček, věnečky a podobné věci) a všichni, co to ochutnali mi to moc chválili! I babička, která je v pečení profík! Nebudeme zdržovat a jsem se mrknout na ten zázrak!



500g špaldové mouky
60g goldessy
150ml mléka
30g třtinového cukru
2 lžíce jogurtu
1 vejce + 1 na potření
21g čerstvého droždí
špetka soli, citónová kůra z jednoho citrónu
vanilkové aroma (dala jsem 15 kapek vanilkových flavdrops)

300g jablek
500ml vody
1 1/2 balení vanilkového pudinku
lžíce třtinového cukru

lžička kokosového oleje
30g rozpuštěného medu
50g špaldové mouky
40g ovesných vloček


Na kvásek si dáme 100ml vlažného mléka, lžíci cukru a kvasnice. Pořádně promícháme, aby se kvasnice rozpustily a zasypeme lžící mouky (cukr i mléko už mám započítané v celkovém množství). Necháme 15 minut odpočinout. Mezitím si smícháme zbytek mouky a cukru, špetku soli, citrónovou kůru. Poté přidáme goldessu, jogurt, vejce a vanilkové aroma. Nakonec přidáme kvásek a spracujeme v celistvé těsto, dle potřeby přidáme zbývajících 50ml mléka. Pořádně zpracujeme a necháme v teple vykynout hodinu. 

Na náplň si očistíme a na hrubo nastrouháme 300g jablek, které dáme vařit s 300ml vody a lžící třtinového cukru. Až směs začne bublat a jablka budou změklý, přidáme 200ml vody, ve kterých jsme rozmíchali pudinkový prášek. Necháme povařit a odstavíme.

Na posypku si smícháme vločky a mouku, poté přidáme olej a rozpuštěný med a rukama rozdrobíme.

Buď podle oka nebo jako já s pomocí váhy si uděláme kuličku, kterou na plechu s pečícím papírem trochu rozplácneme rukou. Udeláme tak zbytek plechu a až poté, co těsto ještě trochu vykyne pomocí spodku malé skleničky tvoříme místo na náplň. Když to uděláte hned, těsto se jakoby ještě zatáhne, ale po vykynutí tak už zůstane. Naplníme náplní a posypeme posypkou, Kraje koláčku potřeme vejcem a dáme péct na 175°C 25 minut do zlatova.

Těsto je jako obláček, doslova :) I po 3 dnech jsou stále výborné!! Moc doporučuju! :) Na snídani s horkou čokoládou L-A-H-O-D-A





6 komentářů:

  1. Wooww!!Úžasné! Peču hodně a peču zdravě,ale nikdy jsem ještě sama nedělala kynuté těsto, ale to, jak to máte hezky všechno sepsané,to mě dostalo a určitě se na to vrhnu!Moc děkuji za inspiraci! Eli také sleduji a už jsem se na ty koláčky dívala u ní, ale vy to máte tak krásně sepsané,že to nejde neudělat.
    Přeji Vám krásný sluníčkový den:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem se toho taky dřív hodně bála, ale strach jsem naštěstí překonala a můžu si teď pochutnávat na takovýhlech dobrotách :) Jsem ráda, že je to napsáno srozumitelně :) Děkuji, u vám! :)

      Vymazat
  2. Teda, ty tu máš samé skvělé recepty, chtěla bych vyzkoušet úplně všechno, ale na to asi ani nemám tolik času :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem na tom dost podobně :D ale radím ti dobře, když ti říkám, na tohle si čas fakt udělej ;)

      Vymazat
  3. včera jsem zkusila tento recept, vyzkoušela jsem už mnoho "zdravých" variant kynutého těsta ale toto je pecka :D z dávky jsem měla cca 20koláčku o 40g (v syrovém stavu) a k tomu ještě 3 loupáčky pro nejmenšího.těsto zadělala pekárna,dovnitř jsem dala ořechovou, jablkovou a tvarohovou náplň.a už nejsou :-D zaprášilo se. ukládám si recept i stránku do záložky "velmi oblíbené". děkuji za inspiraci Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mi tohle moc chutnalo a skvěle se s nim pracovalo :) já to dělala ručně a i tak se skvěle povedlo :) Ořechová a tvarohová musely být také moc úžasné!! Ani se nedivím, že už nejsou :) Jůů, to mě moc těší, krásná pochvala. Jsem moc ráda, že tě můj blog zaujmul :) Rádo se stalo. Já moc děkuji za takového krásného a milého čtenáře jako jsi ty! ♥

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥