pondělí 8. července 2024

Jaká Gaudího stavba je nejlepší? | Barcelona

Barcelonu má snad každý spjatý s architektonickými díly Antonia Gaudí. Najdete jich zde spoustu. A když o tom tak přemýšlím, je to vlastně to hlavní, co zde můžete navštívit. Nám se podařilo navštívit hned několik jeho významných děl, kterými vás postupně provedu. Rozhodně je na co se koukat. Podkroví, co vypadá jako trup velryby, holenní kosti podepírající balkóny nebo vesmírní vojáci jako komíny.


Casa Vicens



První Gaudího dílo
, které své brány otevřelo poměrně nedávno. Až o Velikonocích v roce 2017. Budovu navrhnul pro továrníka Manuela Vicense. Inspiraci pro 4 patrový dům našel Gaudí v maurské výtvarné kultuře. Dům zdobí barevné keramické obklady ve stylu šachovnice s květinovým vzorem.



Z nějakého důvodu je toto dílo poměrně opomíjeno. Proto, jestli nemáte rádi masy lidí, rozhodně navštivte Casa Vicens. Vstupenky se pohybují okolo 20-40 €. Nám se dům ale líbil moc, možná ze všech nejvíc. Krásný exteriér, zahrada i interiér. 



Park Güell



Park, co neměl být parkem. Antoni Gaudí původně plánoval zahradní město, ale jeho realizace nikdy nedopadla. Projekt měl být totiž financován z předem prodaných parcel, které se prodaly pouze 2, a to samotným stavitelům parku. Park později odkoupilo město a již ve 20. letech 20. století zpřístupnilo jako městský park. 



Dnes do něj platíte vstupné 10 €. Lístky je potřeba objednat pár dní předem, aby jste se dostali dovnitř. Část parku je přístupná zdarma, ale tam nenajdete žádné Gaudího díla. V placené části se můžete těšit na draka salamandra u vstupu do parku, krytou promenádu či terasu. Většina cest je skrytá ve stínech stromů. Díky své poloze vám park nabídne krásné výhledy do města.



Casa Batlló



Budova s balkóny ve tvaru lebek a okna oddělená holenními kostmi. Charakteristická budova Casa Batlló, která se nachází na ulici společně s Casa Milá. Můžete si vybrat hned z několika různých vstupenek - blue, silver a gold (31-47 €). My jsme zvolili silver. Měli jsme přednostní vstup, viděli místnost navíc, ale nejvíc se nám líbil tablet. Když jste jím někam namířili, místnost před vámi ožila. Bylo to především pro děti, ale nám se to moc líbilo.




Nejzajímavější byl střed budovy, kde se od spodu linula bílá barva, která přecházela v tmavě modrou, jako v moři. Zajímavá byla i střecha, zdobená zády draka a poslední místnost plná zrcadel s videoprojekcí. 



Casa Milá



Nejslavnější Gaudího dům, jinak známý jako La Pedrera. Což je vlastně urážka, protože po skončení stavebních prací dům velký úspěch neměl a začali mu tak přezdívat, v překladu to znamená hromada kamení. Přiznám se, že ani nám se extra nelíbil a ze všech staveb na nás zapůsobil nejméně. Ostatní domy se nám líbili mnohem více. Zvenku vlnitý tvar s kovovým zábradlím, kdy každé je originál. Za vstupenku zaplatíte 28-45 €. 



Bylo to jeho poslední dílo, než se začal plně věnovat práci na chrámu Sagrada Familia. Nejznámějším místem je střecha, kde najdete komíny ve tvaru bojovníků a krásný výhled na Barcelonu. Neméně zajímavé je podkroví, které tvarem připomíná trup velkého tvora. 



Sagrada Familia



Snad nejslavnější Gaudího stavba. My jsme si vybrali kombinaci vstupenky s výstupem na jednu z věží za 36 € (pouze vstup 26 €). Ten výhled za těch 10 € úplně nestál, s přihlédnutím na to, že jsme na výtah čekali hodinu (ráno se rozbil a zpoždění se drželo celý den). To nás opravdu zklamalo. Jinak interiér chrámu je naprosto majestátní. Obzvlášť, když vitráže prosvítí sluneční paprsky. Je stejně netradiční zvenku, jako zevnitř. Nejvíc se mi líbil zdobený strop.



Stavba chrámu začala již v roce 1882 a trvá dodnes. Gaudí na výstavbě strávil více než 40 let. Proč výstavba trvá tak dlouho?  Je to kvůli tomu, že veškeré finance na výstavbu jsou pouze z příspěvků a vstupného. Dokončen by mohl být v roce 2026, na 100leté výročí Gaudího smrti.



Jaká stavba nejvíc zaujala vás?

7 komentářů:

  1. Míšo, tak si tady u tvého příspěvku vzdychám - Gaudí je fenomen a poprvé jsem před SF stála opravdu bez dechu. Jeho fantazie byla bezbřehá...
    Mám moc ráda Casa Batlló, ty balkony mi vždycky připomínaly škrabošky.
    Přeji hezké letní dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. V Barceloně jsem jednou byla, ale z tohoto jsem viděla jen klasiku Sagradu Familiu :D.

    OdpovědětVymazat
  3. netušila jsem, že Barcelona má tak krásné stavby :) vypadá to opravdu nádherně, nejvíc mě zaujala Sagrada Familia :)

    OdpovědětVymazat
  4. Jak já vám závidím! Užívejte :)
    Moc krásné fotky!

    OdpovědětVymazat
  5. Asi jsem architektonický barbar, znala jsem jen stále stavěný chrám. 🤭 Děkuji za exkurzi do Barcelony!

    OdpovědětVymazat
  6. Nádherné architektonické skvosty! Díky, že jsi nás na tak krásná místa vzala :) <3

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥