pondělí 24. června 2024

Švancarova cukrárna v Kunštátě

Kunštát, malé město, nacházející se 40 km od Brna a s pouhými necelými 3 000 obyvatel má přesto co nabídnout. Kavárna s tím nejkrásnějším výhledem na Kunštátský zámek. Na kavárnu narazil taťka a tak se nám zalíbila, že jsme se ji rozhodli navštívit. Nasedli jsme jednoho krásného květnového nedělního odpoledne do auta a vyrazili směr za dobrotami.


Zaujaly nás zejména zákusky prezentované na Instagramu a chlubící se posty s domácí řemeslnou zmrzlinou, například s příchutí větrníku. O to větší zklamání byla osobní návštěva kavárny. Ale vezmeme to popořádku.


Švancarova cukrárna funguje už od roku 1992. Malá rodinná cukrárna peče zákusky dle tradičních rodinných receptur, ale i moderní laskominy, dezerty a dorty. Vyrábí i svou zmrzlinu inspirovanou italskou recepturou. Výběr nápojů je rozmanitý - od ledové tříště, přes kávu, limonády až k čajům. Když se vám to poštěstí, budete moci ochutnat i chlebíček s poctivým vlašským salátem. 


A co se nám tak nelíbilo? Nevím, jestli jsme jen měli smůlu a jindy to bývá jiné, ale minimálně za naší návštěvy vůbec neměli tak zajímavé moderní zákusky jako prezentují. 90 % vitrínky byla klasická cukrařina. Stejně tak mě vůbec neoslovily příchutě zmrzliny. Jo, těšila jsem se na tu větrníkovou a ta nebyla :D :( Kopeček stál 45 kč, což se může zdát hodně, ale dostali jste takovou nálož, že to jste neviděli.


Celkově i systém fungoval dost zvláštně. Zahrádka byla bez obsluhy, dobře. Objednávalo se u pultu, platilo se hned, stejně jako hned jste dostali zákusek. Pro kávu jste si měli ale poté přijít. Ale za jak dlouho? Navíc v kavárně byl zejména hlavně kvůli zmrzlině nával. (Nakonec nám kávu ale donesly.) Jinak obsluha byla milá, jen ten systém nebyl takový, na jaký jsme zvyklí.



Nakonec jsem si vybrala Red Velvet dort a zmrzlinovou kávu. Dort mi dost chutnal, i když cena 85 kč v zapadlé obci mi přišla poměrně vysoká. U zmrzlinové kávy mě zase překvapilo, že tam nebyl automaticky led a byl za příplatek 10 kč (to jsem si všimla až později, měla jsem ji bez ledu). Dobré bylo, že jste si mohli vybrat příchuť zmrzliny, jakou do kávy chcete. Průměrně jsme za osobu zaplatili 180 kč.

Posezení mají uvnitř i zahrádku venku. Platit lze hotově i kartou. 


Zřejmě bych dala kavárně druhou šanci, ale sólo bych už za ní určitě nejela. Hezký výlet si můžete udělat s návštěvou zámku, který má i svou temnou minulost nebo navštívit nedalekou jeskyni Blanických rytířů. 


Jak dopadla vaše poslední návštěva kavárny?

8 komentářů:

  1. Jejda, to je škoda, že návštěva neproběhla podle představ :( Ráda navštěvuji novou kavárnu u nás ve městě.

    OdpovědětVymazat
  2. Hezký článek, já beru, že je kavárna bez obsluhy, ale co jsem zažila, tak to vždy fungovalo tak, že se na jednom místě objednalo a na jiném se počkalo a člověk si rovnou bral vše, což mi přijde lepší :)

    Smile Thess

    OdpovědětVymazat
  3. příplatek za led? :D to snad ne, to je fakt masakr :D

    OdpovědětVymazat
  4. No, není vždycky posvícení...
    V Kunštátu se nám moc líbilo na zámku, jak je vidět, že jsme neposeděli v kavárně nemusím litovat...
    Má poslední kavárna - ó, ráda vzpomínám - Šumava a mangový sorbet s proseccem byl prostě skvostný!
    Míšo, měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Já byla naposledy v kavárně Anežka v Anežském klášteře, občerstvení jsem ale volila slané, protože byl čas oběda a k tomu se mi lépe hodil hummus s kváskovým chlebem než moučník

    OdpovědětVymazat
  6. Škoda, že tam nebyla ta větrníková :D. Moje poslední návštěva kavárny byla v pátek s kamarádkami a malou a bylo to celkem v pohodě, já teda měla jen velkou ledovou kávu :D.

    OdpovědětVymazat
  7. Škoda, že neměli větrníkovou zmrzku, ta by mě teda taky lákala :O Já už jsem dlooouho nebyla v nějaké nové cukrárně/kavárně, celkově jsem to teď flákala a když už, volila jsem spíš osvědčené podniky už.

    Jinak nejlepší zmrzka v Brně (cenově velmi příjemná, obrovské porce, velký výběr nevšedních příchutí a možnost kombinovat klidně deset dohromady) je Agnes zmrzka, nejznámější pobočka je v Řečkovicích, stojí tam na ni běžně dlouhé fronty, teď otevřeli nově i na přehradě, tak určitě doporučuji, kdyby byl někdy výlet :)

    OdpovědětVymazat
  8. Moje poslední návštěva kavárny byla v pohodě :) Nejvíc jsem si v Praze oblíbila kavárnu na náměstí Bratří Synků. Celkem slušný výběr všeho, vždycky příjemná obsluha... zmrzlinu jsem tam teda neměla, ale vypadá moc dobře. Nejrůznější příchutě. No větrníková zmrzlina mohla být fajn... škoda.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥