pondělí 15. ledna 2024

Město plné pokladů | Český Krumlov

Řekla jsem si, že s novým rokem bych měla dohnat všechny resty. Začala jsem už nedávným článkem 5 Míst v okolí Českého Krumlova, které navštívit a dnes v tom budu pokračovat. V Českém Krumlově jsme oslavili naše 10. výročí (6.4.2013) během Velikonoc, které v minulém roce byly 7.-10.4.2023. Vyrazili jsme autem a protože jsme jeli do míst pro nás neprobádaných, měli jsme spoustu zastávek po cestě.


Přibrzdili jsme u Ďáblovy prdele a Schwarzenberské hrobky a díky tomu jsme dorazili do Českého Krumlova až 18:30, přičemž check in byl do 19 h. Hotel jsme tradičně vybrali na bookingu Penzion Krumlov B&B Massage Studio. Mají malé parkoviště, prakticky nebylo kde zaparkovat.





Pokoj byl tradičně s vlastní koupelnou, manželskou postelí a k dispozici byly i ručníky a hygienické potřeby. Pobyt na 3 noci včetně snídaní nás vyšel na necelých 7 000 kč s tím, že jsme bydleli asi 5 minut pěšky od centra. Při check inu nám paní dala i mapku, ukázala spoustu míst, které navštívit a dala doporučení na restaurace. Nám se pokoj líbil, bylo tam vše, co člověk potřeboval. Co nás mile potěšilo, tak až do 22h večer byl přístup k kávovaru/na uvaření čaje a člověk si tam mohl kdykoliv zajít a uvařit si něco teplého. Opravdu jsme to ocenili, protože na začátku dubna jsme stále chodili v zimních bundách. 





Snídaně byly jedny z těch lepších. Často doplňovali, až na sladké (bábovku, buchty). Nejvíc nás potěšil na Velikonoční pondělí beránek. Šunky, sýry, párky, volské oko, zelenina, normální i celozrnné pečivo, jogurty, müsli, marmelády...





Čekali nás pouze celé dva dny. První den jsme věnovali centru Českého Krumlova. Přes Náměstí Svornosti, kde se zrovna pořádali Velikonoční trhy, jsme došli k zámku a hradu. Z okruhů jsme si vybrali Hradní muzeum a zámecká věž, která je bez průvodce. Skoro v každé místnosti najdete ale tištěného průvodce k daným exponátů, zejména z období rožmberských, eggenberských a schwarzenberských vlastníků, hned v několika jazycích. Okruhů nabízejí celkem 6. Všechny najdete na oficiálních stránkách zámku.

Vstupné dospělí 180 kč, snížené 140 kč, děti do 18 let 50 kč
Otevírací doba se během roku liší, tak bedlivě sledujte





Jak jsem naznačila na začátku, chytli jsme opravdu hnusné počasí a pršelo, proto jsme byli za muzeum opravdu rádi. Nejvíc jsme se samozřejmě těšili na výhledy z věže, ze které bylo vidět až na kapli Panny Marie Bolestné a sv. Kříže na Křížové hoře. Na vyhlídkový ochoz vede 162 schodů a podle Karla Čapka se jedná o tu "nejvěžovatější" věž ze všech. Zabrouzdali jsme i do zahrad, kde nás zaujalo zejména otočné hlediště. Jen škoda, že nedávali žádné představení. Při cestě zpět na náměstí nesměl chybět teplý lázeňský oplatek








K odpolednímu programu jsme si vybrali Skrytý příběh Hrozné dítě, aby nám ukázal Krumlov zase z jiného pohledu. Vydali jsme se po příběhu malíře Egona Schiele, který se z Vídně přestěhoval do Krumlova za inspirací. Cesta začíná kousek od náměstí Svornosti, vede přes Křížovou horu, domek Egona Schiele a končí v židovské synagoze. Místa, které by člověk jinak minul. Zajímavá procházka na 2 h.






Pár vět bych chtěla věnovat poutnímu areálu na Křížové hoře, který je součástí Svatojakubské cesty. Přes 70 let byl areál veřejnosti zavřený, než se pan Ing. Dalibor Uhlíř a paní Věra Petrovičová rozhodli přivést místo opět k životu. Starají se o něj od roku 2016 bez jediné finanční podpory od státu či církve. Místo provozují pouze z dobrovolného vstupného. V prostorách najdete psaní o historii areálu, fotografický průběh rekonstrukce a mnoho dalšího. Připraven byl i teplý čaj. Je vidět, že do obnovy vkládají své srdce a čas. Při minimálním počtu 3 návštěvníků vám udělají i výklad.







Program našeho druhého dne už znáte: navštívili jsme zříceninu hradu Dívčí kámen a zámek v Hluboké nad Vltavou. Skrz déšť jsme nakonec skončili v Českých Budějovicích na filmu Dungeons & Dragons Honor Among Thieves. V pondělí, při cestě zpět domů, jsme navštívili rybník Hejtman a historické centrum Telče


Příště se podíváme na podniky, které jsme v Krumlově navštívili. Co si budeme, najít cenově přijatelnou hospodu v centru není nic snadného.

Navštívili jste někdy Český Krumlov?

16 komentářů:

  1. dala bych si ten oplatek :D krásné město :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pohádkový Krumlov mám moc ráda :) byla jsem tam před měsícem a moc lidí tam nebylo. V létě je to ale naopak šrumec :D Vždycky si vzpomenu na Anděla Páně II :) moc hezký článek se spoustou informací :) jéé, Telč mám ještě blíž :D....

    OdpovědětVymazat
  3. Míšo, děkuji za fotky i tvé zkušenosti. V ČK jsem byla několikrát, už to je nějaký čas, docela bych si návštěvu zopakovala.
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  4. V Krumlově jsem nikdy nebyla, ale mám ho na seznamu míst, které bych ráda navštívila 🙂.

    OdpovědětVymazat
  5. My jsme byli v ČK v době, kdy už byl covid (vlastně jsme tam zažili úplné uzavření restaurací, takže poslední večeře byla pizza na pokoji v penzionu :D)), takže tam bylo málo turistů, což bylo fajn, ale zas byly už zavřené památky, takže jsme se nedostali třeba na věž nebo do interiérů zámků. Byli jsme tam na prodlouženém víkendu - stihli jsme projít město, byli jsme na Kleti a taky na Dívčích hradech jako vy.

    OdpovědětVymazat
  6. ČK je super, moc ráda se tam vracím, nejlepší za mě zatím otočné divadlo a voroplavba :)

    Smile Thess

    OdpovědětVymazat
  7. Ach ty snídaně, dokonalost :D <3. A je super, že byl ten přístup k uvaření čaje nebo kávy :). Jinak program jste měli nabitý a krásný! :)

    OdpovědětVymazat
  8. Český Krumlov jsem nikdy nenavštívila, ale doufám, že jednou navštívím. 🙂

    OdpovědětVymazat
  9. Krásne mesto! Do Krumlova som sa ešte pozrieť nebola a myslím, že to budem musieť napraviť. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj Míšo, Krumlov mám moc ráda. Naposledy jsme tam byli taky o Velikonocích a navštívili téměř všechna místa jako Ty. Taky bych ráda viděla nějaké přestavení s otáčivým hledištěm, to jsem dopředu nepromyslela a v dobu, kdy jsme tam byli tak zrovna nic nedávali. Ahoj Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My ani nevěděli, že tam něco takového mají. Bohužel co jsme se pak zpětně dívali, představení jsou zejména v létě :)

      Vymazat
  11. Krumlov je sázka na jistotu, která nikdy nezklame. Mám to tam moc ráda. Přeji hezký víkend. Eva

    OdpovědětVymazat
  12. V Krumlově už jsem párkrát byla a je to nádherné město, moc ráda se tam zase někdy vrátím. :)

    OdpovědětVymazat
  13. Krumlovem často projíždíme, ale jednou jsme si dali zastávku a šli se podívat do Muzea vltavínů a voroplavby, moc hezké oboje. Pršelo, tak jsme byli rádi, že nemokneme. Ale téměř po každé se stavíme v pekařství Nodes, kde mají skvělé pečivo, hlavně bavorské vdolečky s borůvkovou marmeládou. Až chytneme hezké počasí, určitě bychom si rádi prošli ČK více, děkuji za tipy v článku.
    Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To vůbec neznám, ale určitě si ho budu pamatovat pro příští návštěvu. Rádi navštěvujeme dobrá pekařství :) Jsem ráda, že jsi načerpala nějakou inspiraci.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥