pondělí 8. ledna 2024

5 Míst, které navštívit v okolí Českého Krumlova

Ještě tu mám pár restů z minulosti, o které bych se s vámi ráda podělila. Vrátíme se k Velikonocím, o kterých jsme oslavili naše 10. výročí. Vybrali jsme pobyt v Českém Krumlově, kam jsem se chtěla už dlouho podívat. A protože je to od nás kus cesty, navštívili jsme toho spoustu i po cestě. Než vám představím samotný Český Krumlov, podíváme se na památky, které se dají na cestě navštívit v Jihočeském kraji.


 Nechybí mapa s vyznačenými místy, parkovišti a vyhlídkami.


Skalní útvar Ďáblova prdel & lesopark u Jakuba

Tohle se objevilo tolikrát na Úžasných místech, že jsem sem prostě musela. I bych řekla, že zde byla největší koncentrace lidí. Parkování je na zpoplatněné louce před vchodem do lesa. Do lesoparku dojdete asi za 15-20 min. Nachází se zde rozhledna (50 kč), drobné občerstvení a hlavně vyžití pro děti. My se po 100 letech prošli na chůdách a mrkli do podzemní jeskyně. Pro děti tu je dále hřiště, přírodní bludiště, lanovka a mnoho dalšího.





Ikonický balvan Ďáblova prdel se nachází pár km od lesoparku. Nachází po trase Naučné stezky u Jakuba na poslední zastávce. Je zde malé posezení a na informační tabuli si můžete přečíst o dalších zajímavých kamenech v okolí.




Schwarzenberská hrobka & třeboňské rybníky

Kousek od Třeboňských rybníků se nachází Schwarzenberská hrobka, hrobka rodiny Schwarzenbergů. Najdete ji v moc příjemném parku u vody - rybníku Svět, před kterým lze zaparkovat. Hrobka je zvenku krásně zdobená. Postavená je v novogotickém slohu. Výstava trvala pouhé 3 roky a momentálně je v ní uloženo 26 rakví. Vnitřní prohlídku jsme bohužel nestihli.



Zatím to vypadá, že nedávno zesnulý kníže Karel Schwarzenberg zde nebude a bude pohřben na zámku Orlík, ke kterému má rod také blízko (20.11.2023).



Dívčí kámen

Hrad, na který mě upoutal hnědý baner u silnice. Parkoviště kus od hradu, avšak po cestě naleznete místo s krásným výhledem na celý hrad. Vstupné se platí 75 kč, platit lze pouze hotově. Prostory si procházíte sami, můžete ale poprosit o půjčení tištěného průvodce. Zůstalo toho z hradu dost, mě se však nejvíce líbily pověsti s hradem spojené. 






Zámek Hluboká

Ikonický zámek, jehož fotku jste určitě někdy viděli. Parkoviště se nachází pod zámkem, ale nebojte, převýšení je malé. Nabízí 4 prohlídkové okruhy s průvodcem a jeden bez - prohlídku věže. Ta je bohužel za nepříznivého počasí uzavřená (což potkalo právě nás). Ale až uvidíte fotky, vůbec tomu na kráse neubralo. Kvůli dešti jsme se nevydali ani do zahrad, ani do blízké ZOO.




Je zajímavé, jak se všechno proplétá. Jak u Dívčího kamene, tak u zámku Hluboká, byl jednu dobu vlastníkem rod Schwarzenbergů. Právě ti ho přestavili do podoby, jakou známe dnes. Původně se jednalo o strážný hrad v gotickém stylu, přestavění do barokní podoby. Romantický styl získal ve 70. letech 19. stolení. 

Rybník Hejtman

První i poslední dnešní bod, jsem našla díky Úžasným místům v Česku. Rybník Hejtman se nachází v malém městě Chlum u Třeboně. Díky chladnému dubnovému počasí jsme měli celý rybník jen pro sebe. Ikonická je zejména lávka vedoucí na ostrůvek uprostřed rybníku. V létě se tady dá koupat či rybařit. Rybník se zde nachází již od roku 1554, kdy jej založil Mikuláš Ruthard.




Jaké jsou vaše oblíbená místa v Jihočeském kraji?

14 komentářů:

  1. Český Krumlov mě zaujal hned při první návštěvě, je to nádherné město a i okolí má určitě své kouzlo. To je vidět i z tvých fotek. :))

    OdpovědětVymazat
  2. na Hluboké je krásně :) jižní Čechy byli naše první dovolená s přítelem, teď už manželem :) a ta skála je fakt zadek :D

    OdpovědětVymazat
  3. Míšo, jižní Čechy mám moc ráda a ráda se tam vracím. Hned vedle zámku Hluboká jsme prožili krásné podzimní dny. Z tvého výběru neznám jen lesopark a tu lávku přes rybník...
    Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Do Českého Krumlova bych se někdy ráda podívala :). Já z těchto byla jen u Hluboké, a to jen v areálu :D.

    OdpovědětVymazat
  5. Čím jsem starší tím víc miluji naše české luhy a háje :-) Jižní Čechy jsou krásné....chystáme se tam letos na dovolenou,.
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
  6. Jižní Čechy mám projeté a prochozené docela hodně, ale Dívčí kámen vůbec neznám! Jdu si ho uložit do tipů! Jinak se mi hodně líbí kolem Třeboně a taky kolem Nové Bystřice :)

    A Bit Of Jitt

    OdpovědětVymazat
  7. Díky za tipy na další cestování. Třeba se budou letos hodit. Měj se hezky. Eva

    OdpovědětVymazat
  8. Na Dívčích hradech, Ďáblově prdeli i rozhledně U Jakuba jsme byli poměrně nedávno a taky doporučuji. Na Hluboké jsem byla na školním výletě, což je spoustu let, takže bych tam letos vyrazila ráda znovu.

    OdpovědětVymazat
  9. Na zámku Hluboká a Dívčí kámen jsem byla. V Českém Krumlově také. Další místa neznám, ale jsou zajímá. Třeba Ďáblova prdel je dobrá :-D Vždycky, když někam jedeme, koukám se i po okolí, co je k vidění a místo navštívíme. :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Tak už kvůli té ďáblody prdele tam musím někdy zajet :DD Ne popravdě Český Krumlov mám docela daleko, ale kdybych tam někdy jela, tak toto jsou určitě fajn tipy :) A máte moc hezké fotky :)

    OdpovědětVymazat
  11. V'daka tebe a tvojim článkom spoznávam nie len České miesta, ale aj po celom svete... človeku asi ani nechce veriť, že hneď za hranicami je taká krásna krajina, ktorú som nespoznala. Práve tvoje články na do Česka viac a viac lákajú. Niekedy by som tam chcela ísť na dovolenku alebo len tak na výlet na pár dní.

    OdpovědětVymazat
  12. Jéé, to je tak super vidět místa, na kterých jsem byla a jsou nedaleko od nás :) navštívila jsi pěkná místa. Ďáblova prdel je teď hooodně populární :D...

    OdpovědětVymazat
  13. Všechna místa, která jste navštívila jsou moc hezká, musím si je poznamenat jako tip na další výlet 🤩. Zatím jsme z těchto míst navštívili jen Hlubokou 🙂.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥