neděle 5. listopadu 2023

6+1 Míst, které nevynechat při návštěvě Madeiry

Další ze série článků z Madeiry. Ukázala jsem vám levády a ty nejtěžší túry. Pro odlehčení to dneska budou příjemné výlety s minimem úsilí. I tak je rozhodně o co stát. Příroda na Madeiře je opravdu rozmanitá. Během naše týdnu jsme stihli navštívit přírodní bazénky Porto Moniz, pozorovat delfíny ve volné přírodě, projít se po pláži s černým pískem v Seixalu, užít si západ slunce v lese Fanal, podívat se na tradiční domky v Santaně a pokochat se krásnou botanickou zahradou Jardim Tropical.


Seixal pláž s černým pískem

Netradiční pláž, obsahující jemný černý písek. Nachází se na kraji obce Seixal a i když podle map to vypadá, že je tam hodně míst na parkování, opak je pravdou a zaparkovat byl trochu oříšek. Během naší návštěvy tu bylo opravdu plno, takže jsme do vody ani nešli. Na kraji se nachází malý vodopád, který je oblíbený zejména pro fotky. Mají zde i sprchy na smytí černého písku. Výhled ke koupání je naprosto úžasný. Ani hlady zde neumřete, je tu bistro, kde dělají pizzy či různé sendviče. 







Západ slunce ve vavřínovém lese Fanal 

Když jsme měli v horách mraky, doufala jsem, že je potkáme i v lese Fanal Forest. Tento magický vavřínový les je právě známý častými mlhami s kouzelnou atmosférou. Bohužel, kde neměly být mraky, tak byly a kde být měly, tak nebyly. Les jsme navštívili s čistou oblohou. Jednu výhodu to ale mělo, západ slunce. Protože jsme přijeli až večer, na parkovišti skoro nikdo nebyl. Jen pár fotografů fotící si pasoucí dobytek. Po západu se mraky začaly blížit, ale jak zmizelo sluníčko, začala rapidně klesat teplota, takže jsme pak upalovali zpět na hotel.







Ribeira da Janela

Rychlá zastávka od Seixalu k Porto Moniz. Výhled na skalní útvary, sopečného původu, ukryté v moři. Nejvyšší z nich měří přes 30 metrů. Toto bylo jediné místo, kde bylo dost míst na zaparkování. U skal je udělaná i fajn vyhlídka.




Přírodní bazénky v Porto Moniz

Aneb vykoupej se bezpečně v oceánu! Upravené pobřeží oceánu, aby bylo vhodné pro koupání. Koupaliště s mořskou vodou mezi lávovými kameny. V létě mají otevřeno od 9-19 h, v zimě pouze do 17 h. My již platili vstupné 4 €/os. V areálu se ale nachází i záchody, sprchy, šatna a převlékárny. My stihli až poslední hodinu, takže tu bylo málo lidí. Všude po kamenech jsou krabi. Na oko super, ale radši jsme se moc nepřibližovali.




Tradiční domky v Santaně

Tradiční obydlí nazývané casas de colmo. Dům charakterizuje hned několik věcí. Je postaven ze dřevěných trámů, má slaměnou střechou, tvar do písmene A a barevná okenice či dveře. V centru obce Santana můžete najít 3 zrenovované domky, které v sobě mají obchůdky se suvenýry. Parkovalo se nám tady dobře, ale pokud se podíváte i do Jardim Tropical, tak Santanu můžete vynechat. Tam se ukázka domů nachází také.



Botanická zahrada Jardim Tropical

Areál botanické zahrady Jardim Tropical se nachází na kopci nad Funchalem. Založena byla již v roce 1987 a na 7 hektarech ukazuje nejenom flóru Madeiry, ale i rostliny z celého světa. Ve středu se nachází letohrádek Monte Palace, před kterým jsou lavičky s výhledem na oceán a Funchal. Najdete zde i tradiční domky, japonskou zahradu, vodopád nebo jezírko s plameňáky. Mě zejména uchvátily modré kachličky. Zahrady jsou otevřené denně 9:30-18 h a vstupné vás vyjde na 12,50 €/os.






Pozorování delfínů

Madeira nabízí hned několik netradičních zážitků. Tradiční jízdu proutěnými sáňkami jsme bohužel nestihli, ale na co jsme si čas našli, tak na projížďku lodí s pozorováním delfínů. V přístavu jsme si vybrali společnost Magic Dolphin a vyrazili šance je opravdu vysoká. Nám se to po nějaké době zadařilo.




Ovšem platí zde přísná pravidla. U hejna mohou být vždy maximálně 2 lodě, 15 min. Vše je přísně hlídáno a dodržováno. Nechtějí narušit klid delfínů. Čas na prohlídnutí je ale dostatečný. My jsme neviděli přímo delfíny, ale nějaké jejich příbuzné a i tak to byl zážitek. Po úspěšném lovu následovala koupací zastávka pod Cabo Girão a zpět do přístavu.


Závěrem

Já si vždycky řeknu hlavně stručně, ale v poslední době mi to moc nevychází. Madeira toho má opravdu hodně, co nabídnout. Ale těmi třemi články jsem shrnula veškerý náš itinerář. Myslím, že za ten týden, co jsme tam strávili, jsme z toho vytěžili maximum. Maideře věnuju ještě jeden článek, který bude o jídle a o co se jinam nevešlo.

Jaké z míst vás zaujalo nejvíc? Máte radši památky ve městě nebo spíš v přírodě?

9 komentářů:

  1. Souhlasím, Míšo! Tak to mám ráda! Prozkoumali jste ostrov parádně, máte na co vzpomínat. Krásné zážitky!
    Přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
  2. ta botanická zahrada... wow, tam bych byla v ráji :) Madeira vypadá naprosto úchvatně :) vypadá to, že se přidává na seznam míst, kam bych chtěla :)

    OdpovědětVymazat
  3. Znám všechno. Na Madeiře se mi líbí Funchal, Calheta s plážemi se žlutým pískem a z madeirské přírody úplně vše. Stýská se nám po ní moc. Chci tam zase vrátit. Eva

    OdpovědětVymazat
  4. Míšo zdravím, nikdy jsem tam nebyla, ale jela bych hned... Díky za Tvoji reportáž, Lenka

    OdpovědětVymazat
  5. Prima tipy, všechna místa vypadají zajímavě. Budu o Madeiře přemýšlet...

    OdpovědětVymazat
  6. Ach, jak to vidím, hned bych jela! :D

    OdpovědětVymazat
  7. Vy jste tak úžasní! ♥ Na Madeiru bych chtěla, před rokem tam byla maminka s moji tchyni na květinovém festivalu a bylo to teda něco úžasného. Věřím, že je tam co objevovat. A pokud se tam náhodou někdy ocitnu, dám na tvůj článek! :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Krásná místa :) hodně mě zaujaly ty útvary v moři, oddělené koupání a domky. Užili jste si to určitě krásně, díky, že jste nás vzali s sebou <3

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥