neděle 15. října 2023

Ostrov věčného jara | Madeira

Doma nemáme rádi mainstream věci. Ať už se jednalo o bláznění kolem Hry o trůny nebo populárních knížek. Většinou počkáme, až nadšení opadne nebo se nám to tak znechutí, že se k té věci nikdy nedostaneme. A platilo to až do dnešního léta, kdy vypukl naprostý boom s Madeirou. Musím se přiznat, že do té doby jsme vůbec nevěděli, že nějaký takový ostrov v Atlantském oceánu vůbec existuje. Ale po tom, co toho byl celý Instagram jsem věděla, že tam prostě potřebuju


Hlavní proud nebo mainstream, (anglicky hlavní proud) je soubor myšlenek a postojů, které reprezentují či jsou konformní s názory, hodnotami, vkusem apod. většiny ve společnosti.

Plánování

Už na začátku srpna jsme věděli, že se na konci srpna/začátku září chce někam za teplem. Nachystala jsem několik variant. Mezi nimi i byla Madeira, ale letenky extra levné nebyly, navíc to bylo z Vídně a bylo by potřeba asi 8 dní dovolené, což jsme si už nemohli dovolit. Nakonec jsme vybrali jižní Portugalsko, oblast Algarve. Jenže to by mi nemohl přistát v emailu ten osudný email.



Nevím jak vy, ale já si hromadné sdělení v emailu čtu. A shodou okolností mi chodí nabídky od Skrz.cz, pomocí kterých jsme byli na vánočních trzích ve Vídni. Když jsem tam uviděla nabídku Madeira od 10 990,-, byla jsem rozhodnutá. A tak jsme letěli!



Last minule zájezd

Jednalo se o last minute od Čedoku. Nikdy dřív jsme s cestovkou nejeli, tak jsme byli zvědaví. Nakonec nás to stálo jednoho 13 500,- protože se ty nejlevnější pokoje vyprodaly, než jsme si to stihli zařídit v práci + jsme si připlatili za sedadla. Mělo to ještě jednu obrovskou výhodu, přímý odlet z Brna! V ceně jsme měli teda přímý let, transfer z/na letiště, 4* hotel se snídaní a služby delegáta. Musí se nechat, že to byla opravdu paráda se o nic nestarat (hlavně ten transfer). Na službu s delegátem jsme ani nešli, omluvili jsme se a nebyl žádný problém.



Půjčení auta

Auto jsme si domlouvali už doma. Zvolili jsme půjčovnu 7M Rent a car a za nás spokojenost. Za 6 dní jsme platili 337 € z čehož bylo 120 € prémiové pojištění na zrcátka, gumy atd. Toto pojištění jsme zvolili hlavně z důvodu, že pak po nás nevyžadovali kreditní kartu s následným depozitem 1500 € (!!). Vrácení proběhlo bez sebemenšího problému. Celkem jsme projeli naftu za 50 € a to jsme každý den jezdili po ostrově. Musím říct, že Dominik je opravdu skvělý řidič, protože ve vnitrozemí ty cesty stály opravdu za to. Kolem pobřeží jsou hory podtunelované a jezdí se dobře. 



Parkování

Náš hotel poskytoval kryté parkování, asi 100m od hotelu. Poplatek byl 3 €/den. Jinak ať jsme jeli kamkoliv, nikde se parkování neplatilo. Jediný problém co byl, tak jsme většinou dojeli na místo kolem 11h a už byla většina míst zabraná a častokrát jsme měli opravdu problém někde zaparkovat.

Ubytování v hotelu

Ubytování jsme měli asi 3 km od centra Funchalu, v hotelu Suite Hotel Jardins Da Ajuda. Měli jsme apartmá s balkónem a bylo to opravdu obří. Velký obývák s pohovkou, televizí a schovanou kuchyní, ložnici, koupelnu a balkón. Bohužel výhled žádný a z balkónu jste se dívali do prostorů na snídaně. Chyběla nám zde klimatizace. Sice tu měli nějaké větráky, ale ty vůbec nepomáhaly. Snídaně byly moc fajn, velký výběr, ale na Zakynthosu nám chutnalo víc. Byl zde volně přístupný jeden vnitřní a jeden venkovní bazén a večer často bývaly animační programy, ale toho jsme se neúčastnili :D





Počasí na ostrově

Počasí bylo velmi proměnlivé. Hodně záleží, kde se zrovna na ostrově nacházíte. U pobřeží bylo většinou 27 °C, bez mráčků. Naopak ve vnitrozemí 17 °C, všude mraky a často i sprchlo. Takže jsme se stihli několikrát spálit i zmoknout. Opalovací krém a pláštěnka jsou tedy nutností. 



Program

A co tady dělat? Věřte, že nebudete vědět, co dřív. Možná i měsíc by zde byl málo. My chodili hlavně po těch nejznámějších místech. Což s sebou bohužel neslo spoustu turistů. Taky zde bylo hrozně Čechů, ale opravdu hodně. Tohle jsme dřív nikde nezažili. K nejznámějším cílům patří výšlap na nejvyšší horu, levády, pozorování delfínů, východní část ostrova, centrum Funchalu, botanická zahrada, magický les Fanal forest, přírodní bazénky a mnoho dalšího. Jednotlivým místům se budu věnovat v dalších článcích. Je to spíše aktivní dovolená, ale každý by si zde našel program podle svého.






Tohle by bylo pro začátek vše. Kdyby vás ještě cokoliv zajímalo, klidně se ptejte :)

Byli jste někdy na Madeiře? Co se vám tam líbilo nejvíc?

13 komentářů:

  1. Míšo, nebyla, ale začínáme o ní celkem dost mluvit :o)
    Moc děkuji za tvou reportáž a postřehy. Dovolenou jste pořídili za neskutečnou cenu, my musíme plánovat s velikým předstihem, tohle se nám fakt nikdy nepovede :o)
    Měj hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Ach to zní skvěle (až na tu klimatizaci, to chápu, že je naprd :D). My byli kdysi v Barceloně, když tam bylo 40 stupňů a bez klimatizace – masakr :D. Nečekala bych, že tam bude tolik Čechů :).

    OdpovědětVymazat
  3. Tak mě ten boom kolem Madeiry tedy úplně minul, ale nedivím se, že se tam spousta lidí vydala, podle fotek to vypadá krásně. Jinak my jsme s Čedokem taky byli spokojení, vloni jsme s nimi byli na Zanzibaru a to byl teda taky ráj. :) Půjčit si auto a projet si ostrov po vlastní ose je to nejlepší, co člověk může udělat, souhlasím, my si takhle půjčovali motorku. :)
    Máma z Kolína

    OdpovědětVymazat
  4. Tak jsem se konečně dočkala madeirského článku )))těším se na pokračování.
    Madeira mi vzala kus srdce. Byla jsem tam letos už počtvrté a zdaleka jsem neviděla všechno.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  5. Krásne miesto, je skvele, že ste si to užili. Mňa najviac zaujalo pozicanie auta, tiez sa to chystam pocas dovolenky vyuzit. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Taky jsem o Madeiře psala svůj poslední článek. A řízení tam půjde do samostatné kapitoly, já to odřídila sama, takže k tomu mám hodně poznámek. Už to jen hodit do pc. Každopádně my radši jezdily všude brzo, abychom neměly problém parkovat a byla jsem za tento přístup ráda vždycky, když jsem viděla úplně zasekaná parkoviště... :)

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Míšo <3 Na Madeiře jsem nebyla, ale taky patří mezi místa, kam bych se ráda podívala. Na fotkách záříš, jsem moc ráda, že jste si to užili! A je úžasný, jak ti osud přesně tuhle dovolenou ''přihrál'' :)<3

    Pauline's Tiny World

    OdpovědětVymazat
  8. už se těším na články a fotky u dovolené :) bylo vám přáno tam vyrazit :)

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Míšo na Madeiře jsem nebyla, ale jela bych ! Měj se hezky, Lenka

    OdpovědětVymazat
  10. Madeira mě už delší dobu láká a teď ještě víc. Krásné fotky. :)

    OdpovědětVymazat
  11. Madeiru mám mezi cestovatelskými plány, uvidíme, jestli někdy vyjde.

    OdpovědětVymazat
  12. Tam muselo být krásně :) s tím emailem jsi to bezvadně vychytala! :) Proměnlivé počasí mi hodně připomíná Tatry nebo Skotsko :D

    OdpovědětVymazat
  13. Na Madeiře jsem nebyla, ale jednou bych tam ráda vyrazila. :D Přiznám se, že těm trendůmse taky snžím vyhýbat, co se dá, ale člověk jednou neodolá a už se veze :DD Moc se těším na další články, fotky luxusní!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥