neděle 16. července 2023

Bojnice | Slovensko

První den z naší krátké a intenzivní dovolené na Slovensku jsem vám již popsala v minulém článku tady. Středa byla především o přírodě. Jenže já taky ráda chodím na princeznu a aby to bylo vyvážené, čtvrtek jsme strávili víc ve městě


Z Lietavského hradu jsme přejeli do města Prievizda, který se nachází jen 5 minut autem od Bojnic. Spali jsme v hotelu Hokejka, za 46 €/nos, včetně vlastní koupelny. Bylo to to nejlevnější ubytování, kde jsme kdy spali. Přesto na Bookingu měl hotel vysoké hodnocení (přes 8/10) a my doporučujeme dále. Vše čisté, upravené, nechyběly ručníky ani mýdlo. Naprosto dostačující. Na večeři jsme si zašli do nedaleké hospody Kozlovna u Zlatého kozla, kde nás 2 pití + 2 jídla stála 29 €.



Kolem bojnického areálu je spousta parkovišť, většinou s celodenním parkovným za 8 €. My zvolili toto lehce odlehlejší za 4 €/den. Nejdřív jsme zašli na prohlídku zámku - vybrali jsme si Pálfiho okruh za 12 €/dospělí. Lze platit kartou. V nabídce je také Huňadyho okruh, který je bez průvodce. Tento okruh jsme vybrali z důvodu, že se člověk podíval i do rodinné hrobky a travertínové jeskyně, která se nachází přímo pod zámkem. Okruh s průvodcem trvá kolem 70 min. Povídání bylo zajímavé, jen v některých chvílích pro nás už zdlouhavé. 






Hned vedle hradu se nachází Zoo Bojnice. Vstupné pro dospělého za 10 €, dítě/student/důchodce za 5 € (lze platit kartou). Na Zoo se nám především líbilo, že není moc větvená a člověk se dobře orientuje v tom, kde už byl. Bohužel je skoro celá do kopce. Hned u vchodu nás přivítala panda červená, kterou máme moc rádi. Výrazným prvkem je nová expozice slonů, kde je i pěkně vidět vyhlídla, na kterou jsme se také chystali. 




Jako v Zoo v Paříži, i zde jsme se prošli po smyslovém chodníčku, i když některé věci jsme přeskočili, jak to bolelo. Za odměnu jsme si dali ledovou kávu. A i kdyby vás samotná Zoo tolik nelákala, nachází se zde úžasná vyhlídka na Bojnický zámek. Komu se líbí Papilonia, zde najdete její mini verzi. 



Čas ubíhal, tak jsme na vyhlídku zvolili dopravu vláčkem (4 €/os/cesta). Cesta vede nově postaveným dinoparkem, takže podívaná je to opravdu pěkná. Na Čajce v oblakoch jsme byli asi za 10-15 min. Vstup byl myslím 10 €/os.  Velmi se podobá vyhlídce na Dolní Moravě. I včetně tunelů, kterými si jde zkrátit cesta nebo projití po provazech úplně nahoře a vidět až dolů. Z té dálky vypadá zámek tak malý! Nahoře hodně fouká, ale zima tam nebyla. Cestu dolů na parkoviště jsme už sešli po svých. 





Ze Slovenska bych nemohla odjet, pokud bych si nedala halušky. Tak na rychlovku u Kauflandu v Prievidzi v domečku Haluškáreň. Samotné halušky stojí 5,70 € a můžete si je vylepšit dle sebe. Já zvolila pořádně vysmaženou slaninu za 0,8 €. Porce to byla slušná, najedli jsme se z toho 2 a hlavně jste to dostali hned. 



Pak už nás čekala jen 4h cesta domů. Celková útrata (benzín, ubytování, vstupy, jídlo,..) se pohybovala kolem 11 000 kč. 90 % Věcí šlo platit kartou, málo kde brali pouze hotovost. Ale eura se nikdy neztratí :D

P.S. Bojnice toho opravdu mají co nabídnout, zejména pro děti. V areálu se také nachází Šmoulí vesnička, Tarzánia, zrcadlové bludiště nebo již zmíněný dinopark.

Jaké jsou vaše plány na léto?

16 komentářů:

  1. Bojnice znám, je to tam moc hezké a mám to tam ráda. Byla jsem tam ale naposled jako dítě, tak bych se tam ráda mrknula i nyní.

    OdpovědětVymazat
  2. Do Bojnice bych se někdy chtěla podívat na zámek i zoo :). Stihli jste toho teda požehnaně a vše vypadá skvěle :).

    OdpovědětVymazat
  3. Míšo, děkuji za reportáž. Bojnice - asi nejkrásnější a nejfotogeničtější zámek na Slovenku. Byli jsme tam několikrát, ale je to už dost dávno. A ty halušky, ty bych si fakt dala!
    Měj hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Bojnice sú krásne, super zoo, radi tam chodíme min. raz ročne.
    Čo sa týka zámkov, u mňa je naj Oravský zámok...
    Verím, že ste si pobyt užili.
    Pekný deň!

    OdpovědětVymazat
  5. Sledovala jsem vaše cesty na instagramu a vzpomínala. Na některých místech jsme byli také a vím, že se mi tam moc líbilo. :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Hezký článek (a na fotce vám to sluší). My jsme na Slovensku párkrát na dovolené byli, ale v Bojnici ne, takže jsem ráda mrkla na fotky.

    OdpovědětVymazat
  7. http://es-ideas.blogspot.com/
    Opět krásný výlet a moc hezké a “ slušivé “ fotky. Eva

    OdpovědětVymazat
  8. Tak tam bych se ráda jednou podívala :) Celkově mě mrzí, že Slovensko nemám víc prozkoumané, byla jsem jen v Bratislavě..

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  9. Míšo děkuju za pěknou reportáž z dovolené. Je fajn, že sem dáváš praktické informace ohledně ubytování, restaurací a cen. To se může vždycky hodit ! Měj se moc hezky, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  10. Ahojky,
    v Bojnici jsem nikdy nebyla, ale moc se mi to líbí. Stihli jste toho opravdu hodně. Ta vyhlídka je moc pěkná.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  11. Krásné fotky, muselo to být super :) Letos jsem bez plánů, ale už se těším na příští rok :)

    Smile Thess

    OdpovědětVymazat
  12. Měli jste krásnou dovolenou :) vyšlo vám i parádní počasí. Díky za fajn tipy. Slovensko mám moc ráda :)

    OdpovědětVymazat
  13. Dovolená se vám vydařila, vypadá to že i podle představ, což je super. Krásné fotky. :))

    OdpovědětVymazat
  14. My se zrovna na Slovensko chystáme a zrovna zámek Bojnice mě hodně láká. :) Děkuji za pěkné shrnutí cesty.

    OdpovědětVymazat
  15. Bojnice mám tiež veľmi rada. Naposledy som tam bola pred dvoma rokmi. Najkrajší výhľad je zo ZOO na bojnický zámok. Na chodníku "Čajka v oblakoch" sme už boli tiež a keď sme zišli dole, tak som bola vďačná, že som na zemi. :D :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥