pondělí 27. března 2023

Přírodní krásy | Zakynthos

Zakynthos si zamiluje každý milovník přírody. A díky jeho malé rozloze je jednoduché se na všechny místa v rámci dovolené podívat. Samozřejmě je potřeba si půjčit auto, jinak toho z ostrova moc neuvidíte. Je to trochu adrenalin, cesty jsou tu opravdu špatné a velmi úzké. Co nás na Zakynthosu nejvíc okouzlilo a kolik takové výlety stojí?


P.S. Musím teda říct, že vzpomínat po půl roce je opravdu zážitek :D Všechny údaje jsou platné k září 2022.

1) Želví ostrov, Marathonisi & Keri jeskyně (město Laganas)

Protože je Zakynthos ostrov, nabízí to nové možnosti výletů - lodí. Ty jsme využily dva, protože k některým zajímavým místům se jinak, jak po vodě, dostat nedá. Hned první den jsme vyrazili do blízkého města Laganas, kde jsme si na hlavní ulici koupili výlet na Želví ostrov & Keri jeskyně.



Lodě vyplouvají několikrát za den, společností nabízející výlety je tu spousta. Převezou vás do přístavu, kde nastoupíte na loď. My si vybrali s proskleným sklem, abychom na želvy lépe viděli. Naivně jsme si mysleli, že zde budou houfy želv, ale bohužel chyba lávky a byli jsme rádi, když jsme dvě zahlédli z dálky. Ostrov je přístupný jen částečně kvůli želvím vejcím a ke koupání je vyhrazená část pláže. Ke Keri jeskyním se jen podíváte. Pokud vám to čas a finance dovolí, sem bude určitě lepší vyrazit sólo bez skupin. Cenu si už nepamatuju, ale cca 10€/os.


2) Cameo ostrov

Na tento ostrůvek se lze dostat právě z přístavu v Laganosu. Je v soukromém vlastnictvím a nachází se na něm bar. Co zde ale hlavně táhne, tak je lávka, která ho spojuje se Zakynthosem. Nám se stačilo jen pokochat na lávce, takže vstup volný.


3) Myzithres & Keri pláž

Vydali jsme se prozkoumat jih ostrova. Pauzu jsme si udělali na Keri pláži, která nabízí krásný pohled na Želví ostrov. U moře se schladili ledovou kávou a pokračovali dál. Hlavním cílem byly vyhlídky - na ostrůvky Myzithres a bílé útesy. Vyhlídka na Myzithres je volně přístupná, ale nebezpečná, takže je opravdu potřeba dávat pozor a mít pevnou obuv.




Oblíbená vyhlídka na západy slunce, na bílé útesy, placená je a není. Nachází se na soukromém pozemku, kde má majitel občerstvení. Chcete se podívat na výhled? Musíte si v občerstvení něco koupit. A v tom vedru vychlazené pití nebo zmrzlinu oceníte a dáte si ji s krásným výhledem :D


4) Hlavní město Zakynthos & panoramatický výhled Bohali

Původně jsem chtěla v hlavním městě strávit celý den, ale jsem ráda, že jsme to stihli za večer. Moc toho k vidění není, ale našli jsme zde super autentické občerstvení pouze v řečtině a s lidovými cenami. Západ slunce jsme si chtěli užít na panoramatické vyhlídce, ale bohužel slunce zapadalo na druhou stranu. Výhled je tam ale krásný.



5) Město Tsilivi

Naše nejbližší město, i v docházkové vzdálenosti od našeho hotelu (cca 3,5 km). Společně s Laganosem se jedná o jedno z největších letovisk na ostrově, takže není nouze o obchody, restaurace a vyžití.

6) Pláž Navagio & modré jeskyně

Jeden den patřil severu ostrovu. Zaparkovali jsme v přístavu Agios Nikolaos a hned si koupili výlet na snad nejznámější památku na Zakynthosu - pláž Navagio. Mysleli jsme si, že to tam bude nabízet spousta společností, ale našli jsme pouze jednu a zde si cenu pamatuju naprosto přesně - 25 €/os, protože mi to přišlo dost :D


Po moři obeplujete celý severní cíp. Během naší jízdy byly vlny, takže to s lodí házelo a spousta lidí to úplně nezvládalo. Normálně vás vezmou až na pláž, přímo k vraku lodi, ale bohužel kvůli počasí nám musel stačit pohled z moře. Do teď není známé, zda se jedná o vrak pirátské lodi nebo chtěl ostrov pouze zvýšit svou popularitu. Po cestě zpět byla zastávka ke koupání u modrých jeskyních.



Nestalo se nám, že by někde bylo hodně turistů, až na jedno místo - vyhlídka na pláž Navagio. Cesta teda snad ještě horší jak jiné. Čekali jsme zde hodinu na přímém slunci. Naštěstí hned u fronty bylo občerstvení. Vyhlídka je zdarma, ale chce se vybavit trpělivostí. 



7) Pláž Xigia

Chcete zažít něco netradičního? Vydejte se na pláž Xigia! Ručím vám za to, že na podobné pláži jste ještě nebyli. Čím je tak výjimečná? Smrdí jak zkažená vajíčka. Je to díky přírodním léčivým sirným pramenům. Na netu píšou, že je přelidněná, ale my tu neměli ani nohu, viz foto. Je pravda, že jsme se zde zastavovali kolem 18 h. Vstup je volný.


Co se týče pláží, dostali jsme super pomůcku. Na ostrově najdete písečné (Laganos) i kamenité pláže (Xigia), takže si můžete vybrat dle vašich preferencí. Na severu ostrova najdete kamenité, na jihu písečné.


Pokud chcete Zakynthos opravdu poznat, bez půjčení auta se neobejdete. Na druhou stranu zase ušetříte na vstupech, protože málokde se za vstup něco platí. Člověk navštěvuje zejména přírodní památky, které zde zatím nejsou zpoplatněné.

Jaké místo vás zaujalo nejvíc?


14 komentářů:

  1. Míšo, ráda jsem se podívala, ohřála se. Na Zakynthosu jsem ještě nebyli. Souhlasím, na průzkum jakéhokoli řeckého ostrova je potřeba auto.
    Měj hezké jarní dny. Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Nejvíc mě zaujal šestý výlet, jen škoda počasí.. Ale musím říct, že celkově se mi přírodní scenérie líbí moc :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  3. Ty fotky jsou úžasné! To modré moře... A moc ti to sluší :) Ani nevím, jaké místo mě zaujalo nejvíc :D Líbí se mi ta, kde je málo lidí :)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc hezká místa i fotky. Mně by se moc líbily jeskyně.

    OdpovědětVymazat
  5. Krásné fotky, my byli přímo na Navagio a je to fakt super, i přes ten dav :D

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  6. Míšo, zdravím. Je vidět, že jste si dovolenou hezky užili. Řecko mám ráda, na Zakyntosu jsem nebyla nikdy. Hezky jsi vše zdokumentovala. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Na Zakynthosu jsem byla, ale už je to dávno - i tak se mi tam líbilo, ačkoliv jsem si jistá, že teď bych ty krásy přírody ocenila úplně jinak. Nádherné fotky :)

    OdpovědětVymazat
  8. Vše vypadá opravdu krásně! :) Líbí se mi ty vyhlídky :).

    OdpovědětVymazat
  9. Krásná místa :) líbí se mi ta nádherně modrá voda :) je smutné, že jste viděli tak málo želv :(

    OdpovědětVymazat
  10. Miško, nádherné fotografie, jedna hezčí než druhá 🤩! Myslím, že tam by se mi opravdu líbilo 😍.

    OdpovědětVymazat
  11. To je nádhera! O Zakynthosu jsem slyšela, že je krásný a ty barvy moře mě úplně okouzlili už jen z fotek. Naživo to musel být ještě krásnější pohled. :)

    OdpovědětVymazat
  12. Moc krásná místa, taky bych je chtěla vidět. Hodněn nás lákala ta pláž Navagio a s tou lodí.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  13. Ahojky,
    já jsem na Zakynthosu ještě nebyla, takže bych jela na všechna místa. Určitě bych chtěla vidět hlavní město a pak ty vyhlídky a pláže. V létě letíme na Krétu a to se hodně těším. Tam jsem ještě nebyla a je tam opravdu hodně památek z antiky, to mě baví.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥