pondělí 6. února 2023

Prodloužený víkend v Budapešti

Budapešť, jedna z nejlepších destinací pro krátkou dovolenou. Maďarsko je dobře dostupné vlakem, jejich kuchyně a památky zajímavé a oproti jiným státům, je tu relativně levně. Protože to máme jen hodinu vlakem do Brna (odkuď jede přímý vlak do Budapěště), vyrazili jsme právě jím. Jeli jsme ihned po práci ve středu a do Budapeště dorazili o půl 11 večer. I proto jsem brala hotel kousek od nádraží (5500 kč/4 noci, 2 osoby + snídaně). V této perle na Dunaji nás čekali 3 celé dny. Stačilo to?



Termín zahrnoval listopadový svátek. Ve vlaku byste si bez rezervace teda nesedli. Opravdu těch pár korun tomu obětujte, ať se nemusíte stresovat. Musím říct, že zde bylo opravdu hodně lidí. Najít večer volnou restauraci byl oříšek. Přehled navštívených míst najdete jednoduše na mé mapě.



První den hlásili nejlepší počasí, takže jsme prošli to nejpodstatnější. Maďarský parlament je krásná budova, zejména z druhého břehu Dunaje. Proto vám doporučujeme vyhlídku přímo naproti parlamentu. Zde jsme skoro nikoho nepotkali. Cesta krásně navazuje k Rybářské baště, kde je vstup zdarma a opravdu dost lidí. Hned v blízkosti je Matyášův chrám, který také stojí za prohlídnutí. Na konci v rovině najdete Budínský hrad. Do žádné z památek jsme nešli dovnitř.




Se zapadajícím sluncem klesala teplota, tak na řadu přišly vnitřní aktivity - indoor minigolf. Je lepší si chvíli předem vytvořit rezervaci. Mají omezený počet holý. Jedná se o 3 tématické okruhy - hřbitov, vesmír a džungle. Trasu si můžete projít i vícekrát. Večer jsme se povozili po Dunaji. Noční hodinová plavba nám rozhodně bodla po tom, co jsme se rozhodli používat MHD minimálně. Objednala jsem ji asi hodinu předem přes Get your guide, ale lze koupit i na místě.



Druhý den hlásili déšť. A tak i bylo. Projeli jsme se aspoň jsou z nejstarších linek metra na světě a zavítali do velké tržnice Central Market Hall. Vůně všech druhů paprik nešla minout. Jen přes most byly městské lázně Gellért, kde jsme se rozhodli ukrýt. Vstup trochu dražší, ale věřte mi, že za deště se chcete válet ve 36 °C termálech. Jen to jídlo zde není hitparáda, lze platit pouze kartou. Nejvíc se nám líbil venkovní vyhřívaný bazén a venkovní sauna. Do sudu jsem ale vlíst nezvládla :D






Třetí den jsme se podívali do kostela Gellért Hill Cave ve skále (hned vedle lázní Gellért), kde byl vstup za hubičku. Zdarma dostanete i audioprůvodce. Poté jsme to vzali kolem bot u Dunaje, zblízka parlament (dovnitř jsme nešli, lístky jsou celkem rychle vyprodané dopředu) a skončili jsme na vánočních trzích, které zrovna začínaly. Musíme říct, že vánoční výzdoba nebyla nic extra (viz. Zuzka). Díky brzké tmě jsme si mohli užívat nočních aktivit, jako byl krásně prosvětlený Lumina park s procházkou po Margaritině ostrově, který se nachází i v Praze a projížďce na ruském kole.






Upřímně mi chyběl ještě čtvrtý den na návštěvu Náměstí hrdinů a Budapešťské ZOO. Ale jinak musím říct, že 3 celé dny byly dostatečné. Při spojení se státním svátkem nás to "stálo" pouze den dovolené. Z našeho itineráře by to bylo vše a příště se podíváme na to, kde se v Budapešti dobře najíst!


Byli jste někdy v Budapešti? Nebo všeobecně v Maďarsku? 
Jak se vám tam líbilo?

16 komentářů:

  1. V Budapešti jsem nebyla, když tedy nepočítám průjezd před mnoha a mnoha lety na rodinnou dovolenou u Balatonu :D. Já mám z velkým měst trochu fóbii a raději jezdíme do hor nebo lesů (a pokud do měst tak tak do velikosti Chebu :D). Ale od víc lidí už jsem slyšela na Budapešť chválu.

    OdpovědětVymazat
  2. V Maďarsku ano, v B. ne, ale už tam máme na podzim naplánovaný výlet. Díky za tipy, co tam vidět. Eva
    http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  3. Míšo, ráda jsem se podívala a zavzpomínala. je to hromada let, co jsem v Budapešti naposledy byla. Vlakem tam jel syn s přítelkyní, byli spokojení.
    Měj hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. V Maďarsku jsem nikdy nebyla a ani mě to nelákalo... až do přečtení tohoto článku! Vypadá to tam moc hezky :) Krásné fotky, sluší ti to :)

    OdpovědětVymazat
  5. Miško! Neskutečný! Do Budapešti se rozhodně chystáme zajet podívat, teď jsme jí pouze projížděli. Naprosto nádherné fotky a úplně jsi mě nažhavila. Určitě budu mít po ruce tvůj článek, až se tam podíváme. Mohu se zeptat ještě kde jste byli ubytovaní? :-)
    Miluji tyto články a teď se tam těším ještě víc! A chceme taky právě na 3-4 dny (uvidíme), tak snad to všechno stihneme.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, úplně jsem se zasnila ♥. V Budapešti jsem sice byla, ale byla to taková rychlo-návštěva. Moc pěkné, od všeho něco jste si užili.

    OdpovědětVymazat
  7. V Budapešti jsem jednou byla, jen na den, takže jsem stihla jen ten naprostý základ :) Ráda bych se tam ale někdy vrátila, jak píšeš, z Brna to je kousek :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  8. Budapešť bych chtěla ráda navštívit, děkuji moc za užitečnou mapku a tipy :) měla jsem tam možnost jet na mistrovství světa v psaní na klávesnici, ale bohužel mě nakonec nenominovali, ani nevím, proč :( výsledky jsem na to měla. Vypadá to tam moc krásně a těším se, až se tam někdy vydám :)

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Míšo, v Budapešti už jsem nebyla spoustu let a chtěla bych tam někdy znovu jet. Naposledy jsem tam byla týden na zájezdu, kdy jsmu pluli lodí z Bratislavy do Budapešti. Na lodi jsme spali a stravovali se, jinak byl každý den program s průvodkyní, kterého jsme se buď účastnili nebo si chodili sami. Bylo to moc hezké, ráda na to vzpomínám. Tak jsi mě to hezky připomněla... Děkuju, Lenka.
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  10. Budapešť jsme s přítelem navštívili na jeden celý den, když jsme se vraceli z Maďarska z jiné části. Musím říct, že skoro všechny památky, které jste navštívili jsme stihli projít za den, vše jsme tedy prochodili osobně a večer byli pěkně uťapkaný, ale zvládli jsme to. Lázně jsme nenavštívili a velkou tržnici jsme bohužel bohužel nestihli, protože jsem se dopředu nepodívala jak mají otevřeno, ale to nevadí, věřím že Budapešť ještě někdy navštívíme, moc se nám tam líbilo a moc ráda na to vzpomínám 🥰. Věřím se Lumina Park byl zážitek 🤩.

    OdpovědětVymazat
  11. Budapešť jsem ještě nenavštívila. Ráda jsem alespoň nahlédla díky tvému článku. Děkuji.
    Měj hezký den, Míšo. 🙂

    OdpovědětVymazat
  12. Tento rok by som Budapest rada navstivila. :) Rozhodne nevynecham zoo, ja som na toto jednoducho maniak :) Inak, naozaj krasne fotky a dakujem za inspiraciu na miesta, ktore nesmiem pri vylete vynechat. :)

    OdpovědětVymazat
  13. Budapešť mě taky láká, ještě jsem tam nebyla, ale vypadá to moc krásně :).

    OdpovědětVymazat
  14. Budapěští jsem jenom projžděla, ale už roky se tam chystám a podrobnější průzkum. Fanoušek termálů úplně nejsem, ale je pravda, že teď v zimě to musí být velmi příjemné!

    OdpovědětVymazat
  15. Byla jsem tam 2x Matyášův chrám ani nevím, že tam je :-D a ten minigolf je boží.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  16. Budapešť bych také ráda někdy navštívila, nikdy jsem tam nebyla a podle fotek je to krásné město. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥