čtvrtek 2. července 2020

Planetární stezka Proseč


Minule jsme se podívali na Toulovcovi maštale, dneska vás provedu planetární stezkou, která se nachází v Proseči, blízko minulých Toulovcových maštalí :D To je důvod, proč sem přítel nejdřív nechtěl jet :D :D I tady jsem už jednou byla s taťkou a také jsme se ztratili :D :D Jak to dopadlo letos? Samozřejmě zase stejně! Tak se pojďme na to podívat.



Zaparkovali jsme na náměstí a ukazatelé nás dovedli na začátek trasy. Tady se nám splnilo, že tu nikdo nebyl, tak to bylo super. Začíná se samozřejmě Sluncem, které je také největší model celé soustavy. U každé zastávky máte reálný model planety v měřítku 1:1 miliardě. V tomto měřítku jsou i jednotlivé vzdálenosti planet. Také u každé máte informační ceduli, které obsahuje obecné informace o planetě, případně o jejich měsících, základní informace o oběžné dráze, teplotě, původ jména a vždy nějakou zajímavost nakonec.

Kdyby jste to nepoznali - ťupka dole je Země a ťupka nahoře je náš Měsíc!

Celá trasa s jednotlivými zastávkami.

Celá trasa měří 7,7 km, kdy si projdete všechny planety, Pluto, Eris a vesmírné sondy.  My jsme samozřejmě nachodili necelých 10 km, protože jsme se ztratili. Ale! Potkali jsme všechny planety a také výdejní okénko Restaurace u Marešů. Dali jsme si rozlévanou kofolu (no točené to nesahalo ani po kotníky), protože jsme vychytali opravdu slunečno. Takže za mě to byla povedená zacházka :D




Po cestě jsme potkali rozhlednu Terezku, která je zpoplatněná, takže ještě nebyla otevřená. Dále Park generála Svatoně a kapitána Sošky. Nejvíce mě zaujala hruseň, která je z roubu Lidické hrušně, která jako jediný ovocný strom přežila vyhlazení Lidic.




Nakonec jsem si vymrčela fotku se šeříkem, protože ho naprosto miluju. Akorát teda společné fotky z toho výletu stojí zaprd :D :D Po doražení cíle v Proseči jsme se k ťamaňovi stavili na zmrzku (když už nebylo to kfc :D). Ještě jsme se stavili k přítelovi kamarádovi a pak jeli domů, kde jsem hned padla do postele :D


Jsem ráda, že jsme se ztratili jen mírně a navigace fungovala i v lese. Vlastně od restaurace jsme nevěděli, kudy dál, tak jsem zadala do navigace rozhlednu Terezku a už to šlo samo :) Tuhle stezku opravdu doporučuju, je moc hezky zpracovaná a informace jsou opravdu zajímavé.


Já vám moc děkuju za návštěvu a a přečtení! ♥ Určitě blog sledujte i na další sociálních sítích, jako je Facebooková stránka, Instagramový účet či Youtube kanál. Pro jakýkoliv kontakt mě neváhejte kontaktovat na mailu michalkasislerova@seznam.cz

Šli jste už po nějaké planetární stezce? Máte takovéhle výlety rádi?

14 komentářů:

  1. Ahoj,
    vůbec tuto stezku neznám, ale moc se mi líbí. Řekla bych, že by mohla být zajímavá i pro tátu, který je původně fyzik, zkusím to nějak zakomponovat do našich letních plánů:-) Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad ji nemáte moc daleko :) Mě vesmír zajímá už od mala, tak se mi ta stezka moc líbila :) Děkuji, ty také ♥

      Vymazat
  2. O Planetární stezce jsem neště neslyšela, istatně já tenhle kraj moc probádaný nemám. Určitě to byl pěkný výlet, jen mně by bylo líto, že byla zavřená rozhledna, protože na ty lezu moc ráda :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jak to máme kousek, tak se snažíme co nejvíc probádat ve svém okolí :) Nám to tolik líto nebylo, byla karanténa a vše zavřené, tak jsme to věděli. Ale jinak bychom si otevírací dobu také pohlídali :)

      Vymazat
  3. Nikdy jsem tam nebyla, ale musel to být povedený výlet! Krásné fotky. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc jsme si ho užili a protáhli ztuhlé nohy z domácí karantény :D Moc děkujeme ♥

      Vymazat
  4. O stezce jsem nikdy neslyšela, ale vypadá to jako super výlet! Zaujala mě rozhledna Terezka! :D
    Tereza's journal

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Celkově měl název "Terezka" veliký úspěch :D :D Krásný pohodový výlet to opravdu je.

      Vymazat
  5. Při čtení nadspisu jsem si říkala, že jsem zvědavá na to, jestli jste se i tentokrát ztratili :D:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě, v tomhle nikdy nezklamu :D :D Naštěstí to bylo jen trošku a všechny zastávky stezky jsme potkali, tak jsme to brali jako veliký úspěch :D

      Vymazat
  6. O této stezce jsem ještě neslyšela, ale moc se mi líbí! :) Jen se trošku bojím, kolik kilometrů bych nachodila já, jsem schopná se ztratit úplně kdekoliv :D

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já taky a každý náš výlet to dokládá :D Naštěstí jsme si tady zašli jen 2km a celou stezku dokončili, tak to beru jako úspěch :D Ale bez map bych byla ztracená :D :D

      Vymazat
  7. Vy se vždycky ztratíte. :D ale o to je to zábavnější a skvěle se pak vzpomíná :D ještě, že ty GPS jsou. :D a vypadá to na pěkný a naučný výlet. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to taky nechápu! :D Tojo, ale v tu chvíli mi nikdy do smíchu není :D To teda, nedokážu si představit cestovat jenom s mapou, v té se vůbec nevyznám :D Tato naučná stezka se nám opravdu moc líbila :)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥