sobota 21. září 2019

Maďarsko: Esztergomi bazilika

Ostřihomskou baziliku můžeme vidět ještě než vůbec přijdeme do centra Štúrova. Jedná se o velmi mohutnou stavbu s výškou 72m a 117x47m, která se pyšní největší maďarskou katedrálou. Esztergom a Ostřihom? O čem tu vlastně píšu? Jedná se o stejné označení, pouze v jiných jazycích. Esztergom je maďarsky a Ostřihom je česká verze.



Bazilika se tyčí nad řekou Dunaj, mezi městy Štúrovo a Esztergom, neboli mezi Slovenskem a Maďarskem. Na maďarskou stranu vede most Marie Valérie, postavený až v roce 2001. Do té doby jezdili věřící na mši přívozem.




V Esztergomu se narodil první maďarský král Štěpán, který zde založil arcibiskupství a nechal postavit baziliku v roce 1822 na místo kostela, zničeného při tureckém nájezdu. Bazilika je umístěna na Hradním vrchu. 


Kromě interiéru baziliky můžete také navštívit kryptu, pokladnici a výhled z kupole. My tolik forintů neměli, takže jsme se spokojili s volným vstupem. I ten stačil k prozkoumání krás baziliky. Příště si jich ale vezmeme více, abychom si to vyzkoušeli na vlastní kůži, jestli to za to stojí nebo ne.



Bohužel jsme zrovna chytli rekontrukci části interiéru a osmi sloupů nacházejících se u vstupu do baziliky, které jsou vysoké 57m.


V areálu komplexu také narazíte na sochu svatého Štěpána při korunaci ostřihomským arcibiskupem Dominikem. Titul královské město si Esztergom  ponechal až do poloviny 13. století, kdy tehdejší král Béla IV. se rozhodl přenést své sídlo do Budy. Když u ní stojíte, vypadá strašně vysoká. Oproti bazilice je to zase prcek.


Z této části se vám nabízí krásný výhled, který přímo pobízí k fotkám. Všude se najdou milý turisté, kteří vás ochotně vyfotí :)








Na baziliku se můžete dostat 2 směry. Buď odbočit hned za mostem do leva a jít neupravenou, prošlapanou a strmou cestou nebo jít městem po zpevněné a rovné cestě. Bohužel ta adrenalinová byla zavřená kvůli rekonstrukci, ale ani to kluky neodradilo. My to s Bobem vzaly radši přes město :D Cestou z města na baziliku najdete mnoho příznivích úkazů k focení!




Určitě si projděte i město. Ve středu a v pátek se zde konají trhy. Na konci sezóny už nebyly tak velké, jako si je pamatuju z minula, kdy jsme je navštívili v červnu :) Také se zde nachází velké množství kostelů.


Mě by zajímalo, jestli jste si ze článků z dovči něčeho všimli. Pokud ano, určitě se o to se mnou podělte do komentáře! Pokud nevíte, brzy se vám určitě pochlubím :) Moc vám děkuji všem za vaše přečtení, návštěvu i případný komentář! ♥

Navtšívili jste někdy Maďarsko? Znáte zmíněnou stavbu?


Pokud se Ti recept, fotka či má tvorba líbí, moc mě potěší Tvůj komentář na blogu či přidání se k mým pravidelným čtenářům, like na FB stránce, odběr na Youtube nebo follow na instagramu :)



   Sociální sítě:
Facebook stránka
Instagram účet


Moc děkuji za jakoukoliv odezvu a podporu

12 komentářů:

  1. Maďarsko-slovenské pomezí vůbec neznám, takže jsem se ráda kouklan fotky.

    OdpovědětVymazat
  2. Baziliku vůbec neznám, celkově nemám Slovensko a Maďarsko moc prozkoumané :) Byla jsem jen v Budapeště a v Bratislavě, ale bohužel vždy jen na jeden :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já Budapešť navštívila jenom vždy z této dovolené, když jsme byli s mamkou :D

      Vymazat
  3. Maďarskem jsem vždycky jen projížděla, ale moc ráda bych se tam někdy vypravila do nějakého města :) Krásné fotky, určitě to byl krásný výlet :)
    MyGoldenMind

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také to mám v plánu :) Chtěla bych si pořádně prohlédnout Budapěšť :) To opravdu byl ♥ Jenom škoda té rekonstrukce :)

      Vymazat
  4. V Maďarsku jsem ještě nebyla, ale hodně lidí v mém okolí, kteří tam byli, tak si to tam chvílí, takže přemýšlím, že bych s přítelem také vyrazila. Fakt je to krása a fotky se opravdu povedly :))
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Lindi, od Tebe je to velká pochvala! ♥ Určitě Maďarsko navštivte. Je kousek a má spoustu skrytých krás.

      Vymazat
  5. Krásný výlet, já byla jenom v Budapešti :) A teď mi vrtá hlavou, čeho jsme si měli všimnout :D Hned jsem zoomovala fotku, jestli nemáš třeba svatební prstýnek :D No nic, jsem zvědavá :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na to je ještě čas :D ale neboj, brzy se to dozvíte :)

      Vymazat
  6. V maďarsku jsem ještě nebyla. Jde vidět z fotek, že jste měli krásný výlet. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No na Tvoji Floridu to nemá 😁 ale krásný výlet to byl!

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥