pondělí 26. srpna 2019

Zámek Plumlov

Během našeho pobytu v autokempu v Mostkovicích jsme si udělaly výlet na nedaleký zámek Plumlov. Dokonce se nám ho povedlo navštívit během Šermířských slavností.



Když jsme zámek viděly poprvé (nejdříve na fotce), vypadal jak vysoká stará stodola, protože strana k rybníku není nijak zdobená. Stranu z nádvoří obklopují zdobné sloupy ve třech řadách.




Vstupné bylo jiné, než je uvedené na stránkách kvůli akci. My jsme za vstup platily 140kč/120kč. Normální vstupné se pohybuje 60-100kč/40-60kč. Součástí vstupenky byl také jeden z námi zvolených prohlídkových okruhů.




Prohlídkové okruhy zde mají 3. První je věnován 1.-3. patru zámku, historii zámku a hradu Plumlov, výhledu z bašty a expozici nábytku a bydlení. Také k němu patří stálé výstavy zbraní, loveckých trofejí, historické keramiky, archeologii Plumlovska a obrazů. Druhá trasa je komentovaná prohlídka dvou zámeckých sklepů s výkladem příběhů a bájí o Plumlově a jeho okolí. V posledním se dozvíte více o nedokončených prostorách zámku 4. a 5. patra a zámecké půdy. Součástí je také přízemí a výhled z bašty.



Historická vsuvka, co jsem si zamapatovala a co mi přišlo zajímavé. Dnes stojí na místě pouze zámek, ale dříve se přímo naproti němu (směr k nádvoří) nacházel také hrad Plumlov. V dnešní době najdeme na jeho místě už jenom skálu. Zámek nechal postavit Jan Adam z Lichtenštejna v letech 1680-1690. Architekturu navrhl Karel Eusebius. Původní představy zámku byla čtyřkřídla stavba v podobě čtverce s dvěma řadami pokojí ve všech křídlech. Nakonec byla postavena jenom jedna řada pokojů a jedno křídlo z důvodu úmrtí Karla Eusebiuse, kdy Jan Adam ztratil zájem o dokončení zámku.




Při příchodu jsme se hned vydaly na prohlídku zámku. Ještě, že jsme tak udělaly! Spustil se neskutečný slejvák. Navštívily jsme tedy první okruh. Nejvíce nás tam s mamkou zaujala výstava obrazů nějakého malíře. Myslela jsem, že jméno poté najdu na stránkách zámku, bohužel se mi to nepodařilo. Výhled z bašty na zámecký rybník taky stál za to.


Poté jsme shlédly část souboje o královnu, vystoupení historických tanců a část příjezdu pána na Plumlov. Programu déšt nevadil, přesunul se do sklepení, kde dál pokračoval. Nechyběla spousta stánků s občerstvením, ale také prodej hraček zbraní, minerálů a náramků a stánek s kaligrafií.





Díky šermířskému víkendu měl zámek úplně jinou (lepší!) atmosféru. Ale myslím, že tento zámek se zařadí k těm, kde mi to jednou stačilo vidět a dost :D Každopádně jako zpestření, když jste na Plumlově pod stanem je to fajn.




Na fotce můžete vidět moji úžasnou pláštěnku, protože déšť nás stejně později zastihl. Celkově to byl ale výlet moc krásný a já na něj budu moc ráda vzpomínat, jak jsme si to s holkama užily ♥

Moc Vám děkuju za přečtení dnešního článku ♥

Jaký zámek/hrad jste navštívili naposledy? Na jakém zámku/hradu se vám nelíbilo?


Pokud se Ti recept, fotka či má tvorba líbí, moc mě potěší Tvůj komentář na blogu či přidání se k mým pravidelným čtenářům, like na FB stránce, odběr na Youtube nebo follow na instagramu :)

   Sociální sítě:
Facebook stránka
Instagram účet
Moc děkuji za jakoukoliv odezvu a podporu

12 komentářů:

  1. Plumlov znám je z fotek - je to stavebně takový trochu zvláštní zámek. Nezvykle vysoký a přitom poměrně úzký.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu, ale je to zapříčiněno tím, že měly být čtyři křídla a vzniklo jenom jedno :)

      Vymazat
  2. Jůůů, to muselo být fajn! :) Moc ti sluší ty copánky. A je fajn, že jste tam měly s holkama i takovou "kulturní vložku" ve formě šermování!


    GrünHauz
    Š.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Taky mi přijde, že mi moc sluší, ale přítelovi se nějak nelíbí xD Udělalo to návštěvu mnohem krásnější.

      Vymazat
  3. Tohle je opravdu zvláštní zámek. Ale nakonec je ta jinakost právě to, co ho dělá kouzelným. A ty copánky ti sluší :)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když o tom tak přemýšlím, tak mi určitě uvízne v paměti, jak je jiný. Ostatní zámky, které jsem navštívila se mi trochu pletou. Moc Ti děkuji ♥

      Vymazat
  4. Plumlov neznám, ale zámek vypadá krásně. Když budeme mít cestu kolem, tak se rada zastavím. Věřím, ze to s akci bylo trochu lepší a zajímavější, ale určitě to tak je krásné i bez toho :) Jinak já jsem naposledy byla na Okoři a moc se mi tam líbilo :)
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tam jsem ještě nikdy nebyla :) Zámek je určitě zvláštní a zajímavý. Pokud se rádi touláte po pamatkách, určitě vás nezklame :)

      Vymazat
  5. Vůbec jsem o tomhle zámku nikdy neslyšela. Musí se mu nechat, ale že má hodně nezvyklý tvar stavby!

    Korea v Česku

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky nás to hrozně překvapilo. Jak obří stodola :D Ale musí se mu nechat, že fotky s ním jsou luxusní!

      Vymazat
  6. Takhle z dálky z boku vypadá ten zámek fakt dost zvláštně :D nikdy jsem o něm neslyšela, ale mohlo to tam být fajn :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdy je to jenom o společnosti, s holkama jsem si to moc užila, ať je zámek jaký je ♥

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥