úterý 18. prosince 2018

Zdravá tvarohová vánočka (1/20 184 kcal)

Musím říct, že dřív jsme nijak nedodržovali tradice ohledně vánočky. Většinou se vánočka pouze kupovala a v té době jsem ještě nejedla rozinky, takže jsem vánočku moc nejedla - se přiznejte, koho by to bavilo vyšťourávat z ní ty rozinky :D Samozřejmě kdo nemá rád rozinky, může je bez problému vynechat.

Loni mě ale chytla ta pravá vánoční nálada a chtěla jsem na Vánoce snídat vánočku, samozřejmě jak jinak, než zdravou. A aby si se mnou dala celá rodina, dělala jsem ji bez rozinek. Bohužel recept si absolutně nevzpomínám, takže jsem letos začínala na novo.

Tentokrát se mi ale nechtělo dělat s kynutým těstem, proto jsem zvolila tvarohovou vánočku, která se nemusí dávat kynout a ještě vám díky tvarohu zvýší podíl bílkovin.

Z uvedeného množství vám vyjde vánočka jako hrom - nekecám, přes celý plech! Takže pokuď nemáte velkou rodinu, udělejte si poloviční množství. Na to, jak ze začátku vypadala male se vybarvila holka jedna. I mamce chutnala. Sice řekla, že je jiná jak klasická, ale dobrá, což mě velmi potěšilo :)

Před 2 lety jsem se naučila plést vánočku ze 4 hadů a už to nedělám jinak. Člověk to nemusí nijak stabilizovat špejlema a má to za chvilku upletené. Návod jak plést ze 4 hadů máte ve foto receptu. Kdyby jste to z mého popisu či obrázků nepochopili, najdete určitě i video návody na Youtube.

No a teď honem na recept, ať to do Vánoc stihneme! O:)

Zdravá tvarohová vánočka
- doba přípravy: 80 minut (20 min příprava + 15 min odležení + 45 min pečení)
- náročnost: střední
- porce: 20
Ingredience
500g hladké špaldové mouky
3 vejce
1,5 balení prášku do pečiva
150g xylitolu (třtinového cukru)
30ml kokosového oleje
50g bílého jogurtu
250g měkkého tvarohu v alobalu
50g rozinek
30ml rumu
80g mandlových lupínků
citrónová kůra z 1/4 citrónu 
vanilkové aroma
mléko dle potřeby


Postup
Dáme si namočit rozinky do rumu nejlépe pár hodin předem, ale stačí i 1h.


Smícháme tvaroh, jogurt, vanilkové aroma, 2 vejce a rozpuštěný kokosový olej.


Poté přidáme rozinky namočené v rumu se 2 lžícemi rumu, 50g mandlových plátků a xylitol. Promícháme.


Ve druhé míse si smícháme mouku a prášek do pečiva.


K mokré směsi ještě přidáme nastrouhanou citrónovou kůru podle chuti.


Pomalu zamícháváme sypké suroviny do mokrých. V určitém momentu už to nepůjde míchat, takže přijde na řadu robot nebo v mém případě růčo fůčo. Když těsto nepůjde spojit, přidáme trochu mléka. Pokud naopak bude velmi lepkavé, přidáme mouku.


Vznikne nám krásné nelepivé těsto.


Můžeme si trochu pomoučit vál a těsto rozdělíme na 4 stejné díly (pokud budete plést vánočku ze 4 dílů jako já, návod níže).


Z každého dílu vyválíme dlouhého hada.


Hady navrchu pořádně spojíme. Hada č.1 dáme mezi 3. a 4. Hada č.4 dáme mezi 2. a 3. a takto pokračujeme, dokuď máme z čeho plést.



Konec zase smáčkneme k sobě.


Upletenou vánočku dáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme vajíčkem s trochou rumu a posypeme mandlovými lupínkami. Necháme 15 minut odpočinout.


Vánočku dáme péct na 170°C 30 minut a pak ještě dopékáme 15 minut na 150°C. Pro jistotu uděláme test špejlí (těsto se nesmí lepit).

Rada na závěr: Pokud budete skladovat vánočku v lednici pro delší trvanlivost, před konzumací (množství takové, jaké sníte) ji vždy ohřejte v igelitovém pytlíku na 10s v mikrovlnce. Bude jako čerstvá.

Makra na 1 kousek (1/20 těsta)
Kalorie: 184 kcal / 736 KJ
Bílkoviny: 7g
Sacharidy: 24g
Tuky: 5g
Vláknina: 1,5g


Ještě bych se ráda vyjádřila k tomu, proč nejsem moc aktivní - zkouškové je tady a já to opravdu časově nedávám. Letos máme hrozně těžké zkoušky oproti prvnímu ročníku, takže má aktivita zde bude velmi omezená. Jeden vánoční článek určitě vyjde, ale pak se uvidí... Ale nebojte, o všem vás budu informovat!

Takže já doufám, že se vám recept líbil a třeba vánočku vyzkoušíte. Pokud ano, budu moc ráda za fotku vašich výtvorů ♥

Tak zase příště,

Míša ♥

Pečete doma vánočku? Máte rádi rozinky?


Pokud se Ti recept, fotka či má tvorba líbí, moc mě potěší Tvůj komentář na blogu či přidání se k mým pravidelným čtenářům, like na FB stránce, odběr na Youtube nebo follow na instagramu :)


  
Sociální sítě:
Facebook stránka - https://www.facebook.com/wantbefitm/
Instagram účet - https://www.instagram.com/wantbefitm/


Moc děkuji za jakoukoliv odezvu a podporu

13 komentářů:

  1. Tvoje vánočka vypadá moc pěkně. Já dostanu vánočku tradičně od mámy, takže jsem minulý víkend upekla aspoň tvarohovou štolu (recept mám taky na blogu).
    Já už mám sice zkouškové dávno, předávno za sebou, ale termínů v práci je tolik, že nevím, co dřív. A těším už se na volné dny, že se vše zklidní. Tobě na zkoušky držím palce.

    OdpovědětVymazat
  2. My vánočku děláváme s babičkou tradičně:) Ale tento recept se mi letos moc hodí! Nechci dělat s kynutým těstem a chci ji udělat bezlepkovou pro přítele, takže ji udělám podle tebe v neděli:)

    OdpovědětVymazat
  3. Vánočka je super a rozinky mi chutnají. :) Doteď si ale pamatuju na historku, kdy děda nechal kus vánočky, odešel a náš pes se obsloužil. :D

    I am Lenka

    OdpovědětVymazat
  4. Mňam, vypadá báječně, jsi šikovná kuchta Míšo! :D
    MyGoldenMind

    OdpovědětVymazat
  5. Miluji vánočku :). Ale u nás se domácí nedělá, ale teta ano :).

    OdpovědětVymazat
  6. vánočku mám dojem vždy dostaneme, ale zbožňuji ji a já rozinky nemusím, ale tak mi chutná, že si je všechny i tak vydlabu! :D Návod je super, nějakou bych si chtěla zkusit, abych zjistila, jestli mi půjde nebo ne. :D Hodně štěstí při zkouškovém! :) A užij si Vánoce

    OdpovědětVymazat
  7. Vánoce bez vánočky k snídani pro mě nejsou Vánoce! :D Samozřejmě patřím do té skupiny lidí, co nejí rozinky, takže mamka dělá speciálně pro mě bez rozinek :D

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
  8. Rozinky jsem jako dítě neměla ráda, ale teď mi už tak moc nevadí. Pokud někde jsou, tak je sním, jinak je nevyhledávám :)
    A tvoje vánočka je skvělá :)

    OdpovědětVymazat
  9. Místo rozinek jsem dala datle,tvaroh z kelímku a z jedné vánočky se na plech vešly tři malé. Děkuju za super recept, díky kterému jsem upekla svou první vánočku - vlastně tři :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je krásný komentář, moc děkuju <3 Jsem moc ráda, že se ti vánočka povedla! :)

      Vymazat
    2. Moc děkuji za úžasný recept .
      Nikdy jsem vanočku nedělala a ta vaše je naprosto skvělá i s postupem .
      Už vás i sleduju na insta .

      Vymazat
    3. To mě moc těší :) Děkuji za velmi milý komentář! Jsem ráda, že chutnala.

      Vymazat
  10. Dnes jsem vanocku pékla je výborná díky za recept a krásný postup

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥