neděle 21. října 2018

Lasagně s mletým masem (1/10 550 kcal)

Když jsem ochutnala lasagně ve školní jídelně, což bylo moje poprvé, hrozně mě zachutnaly a těšila jsem se, až budou znovu. Bohužel jak je to zvykem, věci, které jsou dobré, bývají velmi zřídka, proto jsem se rozhodla pokusit se o zdravější variantu doma.

A výsledek mě moc mile překvapil! No, nejen mě, ale celou moji rodinu - mamka si dokonce někdy o lasagně říká na přání, že by si je ráda dala a to už je co říct! Ale nedivím se, i já je miluju a hrozně ráda je dělám. Ikdyž je recept o trošku složitější a zašpiní se při něm hora nádobí.

Ale ten výsledek za to stojí!

Kromě lasagní s mletým masem už můžete najít na blogu recepty na Špenátové lasagně a Tuňákové lasagně.

V receptu nejčastěji používám mleté hovězí maso, ale mám ráda i vepřové (nejlépe do 7% tuku). Opravdu vám doporučuju použít do bešamelu rýžovou mouku. Má schopnost vsakovat vodu, takže to směs krásně zahustí. Ani není nijak drahá (500g za 27kč), takže raději použijte tu, jinak za výsledek neručím ;)

Na konci najdete přibližné makra na jednu porci a také pro zpestření videorecept



Lasagně s mletým masem
- doba přípravy: 90 minut (50min příprava + 40min pečení)
- náročnost: střední
- porce: 10

Ingredience
500g lasagní
3 cibule
3 strožky česneku
2 lžíce řepkového oleje
1kg mletého 100% hovězího masa (10% tuku)
1 kg rajčatové passaty
koření (oregáno, bazalka, sůl, pepř)
3 hrnky mléka
200g eidamu
4 lžíce rýžové mouky
200 g eidamu na posypání




Postup
Dáme si rozehřát olej na pánev. Mezitím si očistíme a nakrájíme na malé kousky cibuli a česnek. Vhodíme do rozpálené pánvi a smažíme do zlatova. Poté přidáme mleté maso a mícháme, až se nám skoro všechno zatáhne. Poté přidáme rajčatovou passatu, koření a celé opatrně promícháme. Necháme ještě 5-10 minut povařit. Během této doby si připravíme bešamel. V mléku rozpustíme 200g nahrubo nastrouhaného eidamu. Celkem to trvá, musíte vydržet. Poté přidáváme rýžovou mouku dle potřeby, aby se nám to zahustilo a vznikla z toho omáčka. Velký pekáč vymažeme olejem a dáme 1/3 bešamelu na spod a zakryjeme první vrstvou lasagní. Poté masovou směs, lasagně, masovou směs.. 2/3 bešamelu přidáme někdy uprostřed vrstvení. Při pokládání posledních plátků lasagní, kdy už nám nezbyla masová směs, je zakryjeme 3/3 bešamelu a posypeme nastrouhaným sýrem. Dáme péct na 200°C 30-35 minut.

Makra
Kalorie: 550 kcal
Bílkoviny: 43g
Sacharidy: 49g
Tuky: 20g
Vláknina: 1g

Máte rádi lasagně? Vaříte je nebo si na ně raději zajdete do restaurace?

Jaké další jídla máte rádi z mletého masa?


Pokud se Ti recept, fotka či má tvorba líbí, moc mě potěší Tvůj komentář na blogu či přidání se k mým pravidelným čtenářům, like na FB stránce, odběr na Youtube nebo follow na instagramu :)

  Sociální sítě:
Facebook stránka - https://www.facebook.com/wantbefitm/
Instagram účet - https://www.instagram.com/wantbefitm/
 
Moc děkuji za jakoukoliv odezvu a podporu

36 komentářů:

  1. Lasagne taky miluju! Sice si je doma nedělám, raději si udělám špagety s mletým masem, ale když jsou někdy v restauraci, tak si je dám ráda. Letos na Sardinii jsem vyzkoušela lasagne s buffalo mozzarelou a bazalkovým pestem a byly naprosto luxusní!
    Jinak z mletýho masa miluju cottage pie! <3

    Karolína & Korea v Česku

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to věřím, že byly skvělé :) Přítel si je dal v jedné italské restauraci (tady v čr) a za porci něco přes 100kč. Já doma dělám porci za 30kč :D :D To ani neznám :O Musím se na to mrknout!

      Vymazat
  2. Na tenhle recept jsem se už moc těšila, protože lasagne miluju ♥ Taky mám ráda z mletého masa plněné papriky a to jsem je na základní škole nenáviděla. Ale časy se mění :)
    Elle about everything

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě moc těší ♥ Já taky! Teď jsem zrovna četla, že každých 7 let se nám kompletně obmění chutˇové buňky, proto nám chutnají věci, který nám předtím nechutnaly :D

      Vymazat
  3. Já mám lasagne ráda!:) I když je pravda, že mi trvalo se je naučit mít ráda :D Ale recept je parádní!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U mě to teda byla láska na první kousnutí :) Moc Ti děkuju Teri ♥

      Vymazat
  4. Já naprosto zbožňuji lasagne! Děláme doma, i ty ploché těstoviny, což je super. A ta zdravější varianta, bych řekla, bude úplně stejně úžasná. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, dělat doma těstoviny, to je jiný level! Ráda bych je taky zkusila, ale časem... Teď na to moc času nemám :D :D Opravdu je, k nerozeznání :)

      Vymazat
  5. Miluju lasagně, máš to krásně nafocený, úplně se mi sbíhají sliny :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To až teď se mi to povedlo :D Předtím jsem je vařila ještě 2x a vždy fotila a byly to hrozné fotky viz ta druhá fotka :D :D To mě moc těší ♥

      Vymazat
  6. Mně lasagne připomenou vždy Garfielda, kterého jsem jako malá zbožňovala. A mamka je pak jednou udělala, čímž mě přesvědčila, že na nich opravdu něco je. Rozhodně patří mezi má oblíbená jídla. Teď jsi mi připomněla, že jsme je už dlooouho neměli, takže je na čase zkusit tvou verzi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé no vidíš to, na něj bych úplně zapomněla :) Já je úplně zbožňuju :) Tak honem za mamkou a můžete si je udělat o víkendu na oběd ♥

      Vymazat
  7. Jedno z mojich najobľúbenejších jedál ... mňamka, ale robieva mi ju svokra :D. Dík za recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky to patří k jedním z mých TOP jídel :) Rádo se stalo ♥ Jsem moc ráda, že se líbí!

      Vymazat
  8. Lasagne miluju! Dělám je často a můžu říct, že jak nemám ráda vaření, tak lasagne dělám moc ráda! :) Díky za super recept! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To už je teda co říct, protože je to náročnější recept :) Rádo se stalo ♥ Jsem ráda, že Ti udělal radost ♥

      Vymazat
  9. jaaa proste miluju lasagne ruznych druhů. vyzkousela jsem jich mraky, at uz jsem je delala sama, nebo od tchyne, nebo iv ruznych restauracich ale vice mene se delaji dost stejne, a vsechny mi neskutecne chutnaji.. :)
    jeste si do toho nekdy dam spenat a snazim se to vytunit :) kazdopadne mam problem vetsinou s temi lasagnemi jako testovinami aby mi poradne zmekli. :D :) ale zas jsem na ne dostala chut, musim je brzy udelat :) jen kdyby to bylo rychlejsi ale na to dobre se vyplati si pockat :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsme na tom stejně :) Špenátové s kukuřicí mám taky moc ráda :) To já teda nikdy :O Vždy mám všechny vrstvy krásně měkké. Musíš se podívat na obal, jestli potřebují předvařit nebo ne :) Svatá pravda!

      Vymazat
  10. Vypadá to krásně, ale já jim prostě nějak nepřišla na chuť. Nevím proč, když těstoviny s mletým masem a rajčaty normálně jím, ale tohle nesním. Takže vždycky když někdo dělá lasagne, tak já si dávám něco jiného :D
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je zajímavé :D Ale na druhou stranu to úplně chápu! Taky takhle mám některé věci.

      Vymazat
  11. Škoda, že nejím sýr:D. Ráda bych lasagne vyzkoušela, ale ten sýr je asi dost důležitej:(.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jako je, ale šlo by to udělat i bez nich, bešamel jenom zahustíš moukou a pak vrch nepospeš sýrem (ale končit normálně bešamelem) :) Ale vyzkoušeno nemám.

      Vymazat
    2. No tak já to teda někdy zkusím. Třeba vznikne nějaký nový jídlo:D. Haha

      Vymazat
  12. Krásné, jako z časopisu.
    Miluju je ale jak píšeš, když si představím to nádobí :-D neche se mi. Ale sem tam je udělám a pak mlaskáme...

    Povedly se!
    Hezký den,
    Mirka
    Spoon and willpower

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, moc děkuji za takovou krásnou pochvalu! Přesně :D :D Proto je dělám tak jednou za čtvrt roku :D

      Děkuji, hezký den i Tobě!

      Vymazat
  13. neviem preco, ale lasagne mi vobec nechutia. mozno som este nikdy nemala naozaj dobre a realne mam rada vsetko, co do nich ide, ale kombinacia cestovin s mletym masom mi akosi nejde dokopy. takisto nemam rada ani spagety bolognese, asi je to trochu zvlastne, ale je to tak :D
    rozhodne mas moj obdiv za to, ze si dokazala naraz varit aj natacat, mne by sa nieco urcite pripalilo alebo rozlialo :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je zvláštní :) Tak zkuste udělat doma domácí, všechno domácí chutná hned lépe! Moc děkuji ♥ Jako někdy to stojí nervy, nebudeme si nic nalhávat, že.. :D :D Ale i semtam se mi něco nepovede :) Třeba v jednom dílu Co jsem dnes jedla mi tam spadla omeleta přímo na rozpálenou plotýnku :D :D

      Vymazat
  14. Mňam! Tohle jídlo dělala neskutečně dobře moje maminka, ale potom přestaly něco z jejích ingrediencí vyrábět a už je nedělá. :-( To ale neznamená, že bych je nemohla zkusit já! :-) Asi se jim podívám dnes na zoubek a potom Ti pošlu výsledek na Instagram. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to musí být hrozná škoda :( Určitě zkus! Tváří se to složitě, ale vůbec to tak hrozné není. Jen je to více pracné :) Jůů ♥ No tak ať se Ti povedou a chutnají Ti ♥ Budu se na výsledek těšit!

      Vymazat
  15. Miso vcera jsem je uvarila a jako oblizuju se jeste ted :D musim je brzy udelat zas :D ) kdyz se mi to vecir podari, vyfotim to na instagram :D :)))))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a jakékoli milé ohlasy! ♥ Každý komentář si pečlivě čtu a vytvoří mi úsměv na tváři :) ♥